Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luminos sau... Ei sunt viitorul politicii constănţene (Document)

ro

21 Sep, 2012 01:00 8787 Marime text
montaj.jpgActuala clasă politică va trebui, la un moment dat, să lase locul tinerilor. Scoşi în faţă sau ţinuţi în umbră, membrii organizaţiilor de tineret locale ar trebui, cel puţin teoretic, să fie pregătiţi pentru a prelua locul seniorilor. Numai că, aşa cum putem observa, nu toate partidele au grijă de tinerei, iar politica de cadre este absentă. Însă nu în toate cazurile.

Partidul Social Democrat, spre exemplu, îşi antrenează foarte bine TSD-iştii. Chiar dacă nu toţi sunt consideraţi a fi străluciţi, tinerii social-democraţi sunt obişnuiţi cu politica, afacerile şi administraţia. Unii mai norocoşi au pus chiar mâna pe posturi râvnite de indivizi mult mai experimentaţi şi mai vechi în politică. Organizaţia judeţeană de tineret a PSD este condusă de Radu, fiul lui Constantin Babuş. Fiul - director al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, tatăl - director în cadrul primăriei Constanţa. Am putea spune că Babuş jr. are „pedigree", însă seniorul nu este foarte activ într-ale politicii. Cu toate acestea, influenţa „babacului" l-a ajutat, fără doar şi poate, pe Radu.

Cu Sergiu, fără Răducu

Un alt „VIP" al organizaţiei TSD este Sergiu Andi Babinciuc, fiul afaceristului Cameliu. Trecutul tatălui este binecunoscut, iar viitorul fiului pare luminos, la braţet cu PSD-ul lui Mazăre. Deja a fost iniţiat în business-urile familiei, iar una dintre firmele neamului, mai exact RVD şi pensionarii, în care o regăsim pe mătuşa sa, Lenuţa Trofim, a înfiinţat, alături de primăria condusă de Radu Mazăre, celebrele economate pentru pensionari. La TSD, Sergiu Babinciuc este vicepreşedinte.

Ne-am fi aşteptat să-l vedem şi pe Răducu Mazăre printre tinerii PSD-işti, însă nu este cazul. Trimis de tată la studii în Anglia, fiul edilului Constanţei nu se află printre politicienii viitorului. Cel puţin deocamdată. Însă, Mazăre jr. a participat la mai toate acţiunile de protest ale „beretiştilor", la fel ca şi Smaranda, fiica lui Nicuşor Constantinescu.

„Crescuţi" cu corn şi lapte

Un alt tânăr de viitor poate fi considerat şi George Vişan, consilier local, preşedinte al organizaţiei municipale de tineret şi director comercial proaspăt-numit al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. De altfel, Vişan nu este unicul membru al TSD trimis într-unul dintre consilii. Costin Ioan Răsăuţeanu - secretar executiv al organizaţiei, consilier local şi Mircea Titus Dobre - consilier judeţean, fiul consilierului local Mircea Dobre sunt doi dintre cei care le-au inspirat încredere seniorilor. Este adevărat, cel de-al doilea nu era străin de... mersul administraţiei. Firmele familiei au avut de-a lungul anilor numeroase contracte cu municipalitatea, fie pentru pachetele pentru pensionari, fie pentru cornul şi laptele elevilor (contract atribuit de Consiliul Judeţean Constanţa). Florian Alexandru Ilie este şi eu un tânăr de... viitor al PSD. Fost şef de cabinet al senatorului Alexandru Mazăre, văzut foarte des prin Primărie şi cu afaceri ce au presupus, la un moment dat, terenuri retrocedate, Ilie nu a pus mâna pe vreo funcţie, dar este un partener de petreceri de încredere. Fiecare cu locul său... Lista poate fi completată de Gabriel Tufeanu, cel care a condus până nu demult Direcţia Judeţeană de Film, de Ion Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi de Lucian Titi Giurcă, şeful Direcţiei Judeţene de Pază.

Urmaşii lui Brătianu au ba?

Liderul Biroului Judeţean al Organizaţiei de Tineret a PNL Constanţa, Septimiu Bourceanu, este în prezent managerul Complexului Balnear şi de Recuperare a Casei de Asigurări a Avocaţilor şi, de asemenea, fostul manager al Sanatoriului Balnear Techirghiol. Fost candidat la alegerile parlamentare din 2008, tânărul liberal este o figură relativ discretă. La ora actuală, partidul îl susţine pentru preluarea conducerii Mamaia SA.

Claudiu Teliceanu, un tânăr liberal care, în ultimii ani, nu a prea fost volubil în partid, s-a „reactivat" odată cu revenirea PNL la guvernare. Reactivarea sa nu este, însă, una neapărat politică, fiindcă nu la partid se face Teliceanu auzit, ci la şefia Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Constanţa, al cărei director executiv este din luna mai a acestui an. Teliceanu s-a „luptat" pentru acest post cu democrat liberalul Sorin Buşu.

În pofida faptului că nu a fost foarte activ în ultimul timp, Teliceanu este un membru vechi al TNL Constanţa. Tânăr liberal cu carnet la purtător încă din 2002, Claudiu Teliceanu a fost chiar liderul Organizaţiei Judeţene de Tineret a PNL Constanţa.

Dan Pisică este, de câteva luni, directorul comercial al Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV). Pisică este, de asemenea, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene de Tineret a PNL Constanţa.

Chiar dacă este simplu membru în Biroul Judeţean al tineretului liberal constănţean, Bogdan Bola, fiul lui Eugen Bola, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, este unul dintre cei mai activi tineri din PNL Constanţa. Reprezentant al partidului în birourile electorale judeţene în contextul alegerilor din ultimii ani, Bola Jr. este director juridic în cadrul Oil Terminal. Tânărul liberal este de profesie avocat, născut pe 7 iulie 1981.

Un alt tânăr liberal constănţean care devine din ce în ce mai vizibil în ultimul timp este consilierul local municipal Radu Matei.

tineri-RaduMatei4.jpg Fiul lui Constantin Matei, fost ales local şi fost director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Radu Matei este vicepreşedintele TNL Constanţa. Aşa cum am anunţat în ediţia precedentă, Matei Jr. şi-ar dori să candideze la proximele alegeri generale pentru un mandat de deputat.

Radu Matei a fost, în 2010, asistentul europarlamentarului PNL Cristian Buşoi. Tânărul liberal este licenţiat în Administraţie publică europeană la o universitate din Haga.

Pedeliştii se regrupează

În ceea ce-i priveşte de tinerii democrat liberali din Constanţa, ei bine, după excluderea liderului Organizaţiei Judeţene, Mihai Petre, aceştia se regrupează. La momentul actual nu putem vorbi despre o organizaţie de tineret consolidată şi nici măcar despre un Birou Permanent Judeţean. Singurul prim-vicepreşedinte activ al momentului este Ionuţ Fîntînă, actual consilier judeţean.

Totuşi, de-a lungul timpului, cineva din rândurile tineretului pedelist constănţean s-a remarcat pentru calităţi ce nu ţin neapărat de politică. Alexandra Bulz, fost secretar executiv al Organizaţiei de Tineret a PDL Constanţa, a intrat în repetate rânduri în atenţia presei, supranumită „sexy pedelista". În ciuda unei oarecare notorităţi, tânăra nu s-a evidenţiat profesional prin ceva anume.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ion cojan 21 Sep, 2012 12:05 toti au acuma pedigree.Uite-te la mutrele tinerilor
  • aiurea 20 Sep, 2012 22:52 care fantana, e rupt de realitate, poate la el la tara sa fie activ, acum organizatia e rupta....