Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Herarconi se hrăneşte din banii constănţenilor Pesedistul Jitaru, cu femei de serviciu şi şoferi, în ograda Virginiei Ştefănică

ro

17 Sep, 2010 01:22 2534 Marime text
deschidere.jpgSC Herarconi SRL, clientă veche a Primăriei şi a Consiliului Judeţean, a obţinut de la Impozite şi Taxe un contract privind serviciul de transport persoane. Firma lui Jitaru furnizează şi femei de serviciu pentru sediul SPITVBL

Firma pesedistului Ion Jitaru a mai câştigat un contract pe bani publici, în ograda administraţiei locale din Constanţa. Mai mic ce-i drept, însă noua atribuire consolidează sfera de influenţă a societăţii Herarconi în instituţiile publice constănţene.

sediul_SPIT.jpgRelatam în ediţii anterioare că firma pesedistului Ion Jitaru este veche colaboratoare a Primăriei Constanţa, a Consiliului Judeţean Constanţa şi a Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, în principal în domeniul serviciilor de curăţenie, dar nu numai. Pe 1 iulie, societatea lui Jitaru, membru în Consiliul organizaţiei judeţene PSD Constanţa, a obţinut un nou contract de la SPITVL, condus de Virginia Ştefănică. Este vorba, mai exact, despre prestări servicii de transport persoane prin punerea la dispoziţia autorităţii contractante a unui număr de patru conducători auto, cu asigurarea serviciilor de întreţinere a autoturismelor aflate în dotare (revizii periodice şi spălări interioare şi exterioare), precum şi de asigurarea combustibilului necesar, aşa cum aflăm din anunţul de atribuire publicat în SEAP. Contractul include servicii de transport terestru, inclusiv servicii de transport în vehicule blindate şi servicii de curier, exceptând transportul poştal, după cum se precizează în anunţ. Aflăm, de asemenea din SEAP, că tipul procedurii de achiziţie a fost negocierea fără anunţ de participare, justificată prin faptul că „lucrările/produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice".

Directorul SPITVBL: „Mă interesez"

Deşi a existat un singur ofertant, criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Pentru a afla ce înseamnă mai exact acest lucru, raportat concret la colaborarea dintre SPITVBL şi Herarconi, i-am contactat atât pe patronul Ion Jitaru, cât şi pe directorul SPITVL, Virginia Ştefănică.

DESCHIDERESPIT_Virginia_Stefanica.jpgPrecizăm că afaceristul nu a fost de găsit, având telefonul închis. Directorul SPITVBL a precizat că se va interesa exact despre ce este vorba şi va reveni cu detalii astăzi. Menţionăm că punctul său de vedere va fi publicat în ediţia de mâine a cotidianului.

Valoarea estimată a contractului este egală cu cea de atribuire: 11.165,42 lei fără TVA. Durata contractului va fi de opt luni. De precizat că tot firma lui Jitaru se ocupă şi de curăţenia sediului SPITVBL.

Cine şi cât a dat firmei lui Jitaru

Spuneam că firma lui Ion Jitaru, membru cu state vechi al PSD Constanţa, se numără printre abonaţii la contractele pe bani publici scoase la licitaţie de Primărie şi CJC. Reamintim că Herarconi a obţinut, la începutul anului, şi de la Primăria Constanţa, contractul privind serviciul de transport persoane. Este vorba, mai exact, despre un acord-cadru pe trei ani, pentru care firma pesedistului Jitaru a obţinut impresionanta sumă de 7.331.461,11 lei fără TVA, adică peste 70 de miliarde de lei vechi. Contractul prevede asigurarea şoferilor, dar mai include - cel puţin aşa se precizează în documente - combustibil, revizii tehnice, reparaţii uzuale, materiale consumabile, inspecţia tehnică periodică obligatorie, spălat auto interior şi exterior de patru ori pe lună, anvelope la 40.000 km şi acumulator la 24 de luni.
Un alt contract obţinut de Herarconi de la Primărie este cel privind „Serviciul de imprimare/multiplicare documente şi control acces la sediul Primăriei municipiului Constanţa". Este vorba despre un alt acord-cadru pe trei ani, pentru care societatea lui Jitaru primeşte de la Primărie suma de 333.234 lei fără TVA. Cu alte cuvinte, firma lui Jitaru se pricepe cam la toate: la ridicări de maşini, curăţenie, la copiat documente şi control acces.
Dar „fişa postului" firmei lui Ion Jitaru, în raport cu Primăria Constanţa, nu se încheie aici. Firma de curăţenie se pricepe şi la schimbat becuri, aerisit ţevi, schimbat clanţe, mutat mobilier etc. Pentru aceste „disponibilităţi", societatea a mai câştigat un contract de la Primăria condusă de Mazăre. Este vorba despre „Întreţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor interioare aparţinând Primăriei municipiului Constanţa", aşa cum pompos a fost intitulat contractul. Şi în acest caz, a fost parafat un acord-cadru pe trei ani, pentru care societatea a mai împuşcat 240.699,6 lei fără TVA.
De asemenea, printre cele mai importante contracte pe bani publici ale Herarconi se numără acordul-cadru pe patru ani privind întreţinerea şi curăţenia sediilor Consiliului Judeţean Constanţa, în valoare de 1.536.263 lei fără TVA (aproximativ 18 miliarde de lei vechi, cu TVA) şi acordul-cadru pe trei ani privind curăţenia şi întreţinerea sediilor Primăriei şi cluburilor pentru persoane vârstnice şi nevoiaşe, în valoare de 2.065.909,82 fără TVA (24 miliarde de lei vechi, TVA inclus). Vorbim despre contracte obţinute de firma lui Jitaru în ultimul an, de la Primărie şi de la CJC, a căror valoare totală depăşeşte 116 miliarde de lei vechi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii