Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:44 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ce prefectul Palaz i-a făcut plângere penală lui Nicuşor, DNA a luat urma modificărilor din hotărârile CJC

ro

21 Dec, 2010 00:00 2495 Marime text
DESCHIDERE_CJC_DNA_Nicusor_Constantinescu____.jpgProcurorii DNA Constanţa strâng probe în dosarul privind posibila modificare, după aprobarea în plenul CJC a Hotărârii nr. 245/2010 al cărei iniţiator este nimeni altul decât preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu

Organizaţia judeţeană PDL Constanţa a primit vinerea trecută o solicitare din partea DNA Constanţa, prin care li s-a cerut democrat-liberalilor comunicatul de presă emis de grupul consilierilor judeţeni PDL după şedinţa din 23.08.2010.

Prin adresa înaintată vineri, 17 decembrie, către PDL Constanţa, procurorii DNA şi-au arătat interesul pentru Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 245/2010, care face obiectul dosarului nr. 141/P/2010 instrumentat de DNA Constanţa. Potrivit consilierului judeţean PDL Adrian Gheorghiţă, comunicatul de care sunt interesaţi procurorii a fost înaintat ieri către DNA Constanţa.CJC_DNA_-_sedinta_01.jpg
Reamintim că în materialul cu titlul "Cine modifică hotărârile CJC după adoptare? Consilierii PDL: «Fals în ograda lui Nicuşor»", apărut în ediţia de luni, 13 septembrie 2010, ZIUA de Constanţa relata în premieră despre modificările apărute în textul HCJC nr. 254/2010, sesizate de reporterii ZIUA de Constanţa şi confirmate de declaraţiile consilierilor judeţeni PDL.
Reamintim că prin HCJC nr. 245 aprobată în şedinţa CJC din 23 august, consilierii judeţeni au aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 22% din impozitul pe venit pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, a proiectelor de infrastructură şi a programelor cu finanţare nerambursabilă pe anul 2010. Problema este că, deşi aleşii judeţeni au ştiut la momentul votului de alocarea unor sume către şase comune, forma finală a hotărârii publicate pe site-ul instituţiei judeţene cuprinde şi o altă anexă prin care alte 16 unităţi administrative primesc bani de la CJC. Reamintim că prin Anexa nr. 1 a HCJC nr. 245, despre care consilierii judeţeni au avut cunoştinţă la vremea respectivă, s-au alocat sume importante de bani către şase comune (Crucea, Lumina, Ostrov, Dobromir, Cumpăna, Deleni) având în derulare proiecte cu finanţare europeană sau proiecte de infrastructură. Surpriza a constat în faptul că HCJC nr. 245 are două variante: una înmânată consilierilor judeţeni pe CD, şi alta afişată pe site-ul CJC, care ar fi fost chipurile aprobată. Cu alte cuvinte, aleşii judeţului una au studiat şi au ştiut că vor vota şi alta apare pe site-ul CJC ca fiind forma finală a hotărârii.

Nicuşor a iniţiat hotărârea. Cine a modificat-o?

Precizăm că iniţiatorul hotărârii este nimeni altul decât preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Rămâne ca procurorii să stabilească dacă este vorba despre o modificare ulterioară a hotărârii, prin adăugire, şi dacă este aşa, să identifice şi autorul ei. Reamintim că la vremea respectivă, consilierii judeţeni PDL Mihai Petre şi Adrian Gheorghiţă au precizat că nu au avut cunoştinţă de existenţa Anexei nr. 2 şi, implicit, de faptul că au mai fost repartizaţi şi alţi bani către primăriile din judeţ. Mai mult decât atât, comparând conţinutul proiectului de hotărâre primit pe CD cu cel al hotărârii afişate pe site-ul CJC, consilierul judeţean Adrian Gheorghiţă a remarcat că proiectul de hotărâre din CD-ul primit are două articole, în timp ce în forma finală a HCJC nr. 245 se regăsesc trei articole, unul dintre ele (art. 2) făcând referire, evident, la Anexa nr. 2. "Este fals şi uz de fals", a opinat atunci Adrian Gheorghiţă.

Prefectul Palaz a sesizat DNA

Precizăm, de asemenea, că alesul judeţean Mihai Petre a sesizat Prefectura Constanţa, iar prefectul judeţului, Claudiu Palaz, a anunţat pe 28 octombrie că i-a făcut plângere penală preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, privind HCJC nr. 245/2010.
Subliniem că o diferenţă sesizabilă chiar la prima vedere este cea dintre titlul HCJC 245 arhivată pe site şi titlul HCJC 245 din procesul verbal afişat, de asemenea, pe site. Titlul hotărârii arhivate include în plus faţă de cea menţionată în proces verbal şi sintagma "susţinerea programelor de dezvoltare locală, a proiectelor de infrastructură" - care face trimitere chiar la anexa apărută în plus.
De precizat că am contactat-o telefonic şi pe Beatrice Şişman, procuror-şef al Serviciului Teritorial Constanţa al DNA, care a preferat să păstreze misterul în legătură cu acest dosar. "Nu se află la mine şi, în plus, nu se pot da amănunte, ancheta fiind în desfăşurare", a spus ea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii