Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dumitru Draghici si taxa ilegala de intrare in cimitir

ro

30 Sep, 2009 01:53 7547 Marime text
deschidere.jpgAdministratorul Cimitirului Central a perceput o taxă ilegală pentru intrarea la locurile de veci # Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi vedea atât copia după factura taxei, cât şi contractul de concesiune al SC Clares SRL pentru Cimitirul Central

Administratorul Cimitirului Central, Dumitru Drăghici, a perceput o taxă ilegală pentru accesul în incinta locului de veci.

Consilierii locali au luat în discuţie, pe durata mai multor zile, o problemă foarte gravă pentru constănţeni. Dumitru Drăghici, concesionarul Cimitirului Central, intenţionează să introducă o taxă de acces, în valoare de 120 de lei, pentru maşinile mortuare. Cu alte cuvinte, toate firmele de pompe funebre ar fi obligate să plătească această taxă de acces, fapt care s-ar răsfrânge automat asupra celor aflaţi în suferinţă, nevoiţi să-şi îngroape apropiaţii. Numai că, pentru a încasa banii în mod legal, Drăghici avea nevoie de o Hotărâre a Consiliului Local. Document care, din câte se pare, nu va vedea lumina zilei. Sau... mai ştii?!

„O problemă foarte delicată"

Dumitru Drăghici este, probabil, printre puţinii oameni din ţară care a semnat un contract de concesiune pe o perioadă nedeterminată. Cu alte cuvinte, atâta timp cât va dori primăria lui Radu Mazăre, patronul de la SC Clares SRL va stăpâni Cimitirul Central. Şi va face legea. Aşa s-a întâmplat şi cu taxa de acces. Dintr-un exces de zel, Drăghici s-a gândit că o taxă în plus nu ar strica, asta în ciuda faptului că singurii care vor suferi vor fi tot constănţenii, cei care sunt în fapt proprietarii Cimitirului Central, făcut pe teren al municipiului Constanţa, nicidecum pe proprietatea lui Dumitru Drăghici. Unul dintre agenţii comerciali care îşi desfăşoară activitatea în apropierea cimitirului şi căruia i-a fost interzis accesul în incinta locului de veci a făcut o sesizare către Consiliul Local Municipal, singurul capabil să decidă ce se face şi ce nu în cimitirul lui Drăghici. Reprezentantul societăţii de pompe funebre s-a plâns membrilor Comisiei 3 a Consiliului Local, cea pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement, că taxa de intrare în cimitir nu are niciun fel de baze legale şi că nicăieri în Uniunea Europeană nu se iau bani pentru a intra în cimitir. Ba mai mult, există dovada clară că Dumitru Drăghici de la SC Clares SRL a luat deja bani pentru „accesul în incinta Cimitirului Central". Cu factură, bon de casă şi tot ce trebuie. A perceput o taxă în mod ilegal, fără a avea la bază o Hotărâre a Consiliului Local. Numai pentru că aşa a vrut el. Vasile Chirondojan, secretarul Comisiei 3 a CLM, a declarat că în niciun caz consilierii locali nu vor accepta o astfel de taxă. „Nu se va face o astfel de Hotărâre de Consiliu Local. Nu se poate aşa ceva. Astăzi (n.r. ieri) a venit Drăghici şi am discutat cu el, în comisie. I-am cerut acte. El spune că nu s-a cerut nicio taxă, dar noi i-am cerut acte. Este o problemă foarte delicată şi a rămas în stand-by deocamdată. Noi îi cerem toate actele, dar vă spun că o asemenea hotărâre nu se va vota. Primăria nu este de acord. Nici viceprimarul Gabi Stan, membru al Comisiei 3, nu este de acord cu aşa ceva. Veţi vedea că se va rezolva şi nu se va lua nicio taxă", a declarat Chirondojan.

cimitirul_central9.jpg„A fost o greşeală"

Ceea ce consilierii locali nu ştiu probabil este că deja Drăghici a luat aceşti bani, taxa de 120 de lei şi chiar a tăiat factură. Şi asta s-a întâmplat nu mai departe de 15 septembrie a.c. Ba mai mult, în luna august, societatea lui Drăghici a trimis o comunicare firmelor de pompe funebre care îşi desfăşoară activitatea pe lângă Cimitirul Central, prin care le anunţa că „începând cu data de 17.08.2009 este permis accesul tuturor autovehiculelor de transport funerar special amenajate şi autorizate în acest sens, în incinta Cimitirului Central Constanţa, pentru transportul decedaţilor la înhumare. Accesul va fi permis în baza unei taxe de intrare ce va fi stabilită cu administratorul căilor de acces din incinta Cimitirului Central, respectiv firma Clares SRL, taxa va fi folosită ulterior pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a căilor de acces, precum şi pentru supravegherea cu personal specializat a bunei desfăşurări a activităţii de transport şi staţionare în incinta cimitirului". Adică, încă din august, Drăghici a pregătit lovitura „taxa de acces". Repetăm: fără bază legală. Contactat telefonic, administratorul Cimitirului Central, Dumitru Drăghici, a recunoscut că a tăiat factură pentru taxa de acces, înainte ca birul să fie stabilit prin Hotărâre de Consiliu Local, aşa cum ar fi fost normal. „Nu s-a discutat nimic (n.r. referitor la întâlnirea de ieri cu consilierii locali din Comisia 3). Mi-am spus punctul de vedere şi atât. Nu s-a discutat nicio taxă", a spus Drăghici. Însă, când i s-a adus aminte că există o factură pentru 120 de lei „contravaloare acces incinta Cimitir Central", Dumitru Drăghici nu a putut avea decât o reacţie înainte de a închide telefonul: „A fost o greşeală. Eu am tăiat factura, dar primăria nu a fost de acord".

{mos_ri:Dumitru Draghici}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • EU 30 Sep, 2009 13:20 Cred ca la toate cimitirele este la fel. Eu am patit-o la cimitirul din Baba Novac. Nu mi-au dat voie sa vin cu masina mea mortuara (masina lauata de la prieteni drept ajutor, fara plata), am fost nevoit sa iau pachet de la ei,peste 7 milioane lei vechi , masina mortuara si microbuz pentru cei din cortegiu, desi nu aveam nevoie.Ba mai mult, pentru masina mea pesonala cu care am transportat preotul a trebuit sa platesc bilet de intrare. Asa ca nimic nou sub soare.
  • ink 30 Sep, 2009 10:23 Ce moaca de oligofren are i*****l asta!
  • Tony Soprano 30 Sep, 2009 10:19 Voi chiar meritati sa fiti cenzurati pentru ca va prostituati de-a dreptul frate!Toata lumea stie ca aia de la Casa Albastra vor sa ia ei afacerea lui Nea Mitica Cimitir si dau spaga peste tot pentru lucrul asta.Inclusiv voua!!!Si ati luat-o pentru ca.....uita-te pe prima pagina!!!!Poate va loveste falimentul!!!