Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce dezinformeaza Radu Stefan Mazare?

ro

04 Jun, 2010 02:54 3777 Marime text
deschidere.jpgÎn timp ce primarul acuză Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului că ar fi tras statul pe sfoară în afacerea Neptun Olimp, referitor la Hotelul Oltenia, lucrurile par să stea cu totul altfel

Hotelul Oltenia, despre care primarul Radu Ştefan Mazăre acuză Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului că l-ar fi vândut şi, ulterior, l-ar fi închiriat şi renovat pe cheltuiala statului, a fost privatizat, de fapt, în timpul ministrului Dan Matei Agathon. Informaţia a fost făcută publică de MDRT, în replică faţă de acuzaţiile grave aduse de Mazăre.

„Hotelul Oltenia a fost privatizat în anul 2002, prin vânzarea acţiunilor deţinute de Ministerul Turismului la SC Oltenia Estival 2002 SA, în urma unei licitaţii publice cu strigare", au precizat reprezentanţii ministerului, adăugând că „oamenii Elenei Udrea au încheiat doar ultimul din cele patru contracte de închiriere, cel mai avantajos pentru stat". În acest context, se ridică tot mai multe semne de întrebare cu privire la motivaţia care a stat la baza hotărârii edilului de a prezenta o altă realitate.

Ce a susţinut primarul

Invitat fiind la emisiunea „Ora de foc", difuzată pe 2 iunie de postul Realitatea TV, primarul Mazăre a lansat mai multe acuzaţii grave la adresa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în legătură cu privatizarea Hotelului Oltenia din Olimp. Potrivit Realitatea.net, care citează datele Registrului Comerţului, în prezent, hotelul respectiv se află în posesia SC Oltenia Estival 2002 SA, în care parteneri sunt SIF Transilvania şi SC Histria SRL, cel din urmă deţinând majoritatea. „În 2009", a acuzat Mazăre, citat de Realitatea, „după ce Udrea preia ministeriatul, schimbă directorul, numeşte director la Neptun SA un consilier local PDL Mangalia, vicepreşedintele organizaţiei PDL Mangalia, face un contract de închiriere între Societatea Oltenia Estival 2002 SA, deţinătoarea hotelului privatizat, şi Nepun Olimp SA. De data asta, statul închiriază hotelul pe care l-a privatizat cu patru ani în urmă".

Bosânceanu: „Mazăre are o problemă cu mine"

Afirmaţiile sale au fost contrazise de patronul Hotelului Oltenia, Gheorghe Bosânceanu. „Nu a făcut nimeni cadouri", a precizat Bosânceanu, potrivit Realitatea.net. „Radu Mazăre a prezentat acest contract cu rea-credinţă. El are o problemă cu mine şi îmi face plângeri peste tot. De câţiva ani credeam că m-a uitat", a afirmat afaceristul constănţean, adăugând că „nu contează cine a cumpărat, procedura de cumpărare a hotelului a fost legală. Dacă vă uitaţi acolo, în contract, e vorba de reparaţii curente. Acestea se referă la acele reparaţii pe timpul cât are hotelul în chirie şi se referă la lucrurile care se strică pe durata în care îl are în chirie. Investiţiile le-a făcut exclusiv proprietarul".

Şi Nistorescu l-a contrat pe Mazăre

În studio se afla şi jurnalistul Cornel Nistorescu, director la cotidianul.ro. Invitat să aibă un punct de vedere cu privirea la problema expusă de primarul municipiului Constanţa, acesta a avut oarecare rezerve privind credibilitatea informaţiei. Daca era altcineva care să vină cu astfel de probleme da, dar nu Radu Mazăre, a dat de înţeles Nistorescu, lăsându-i perplecşi pe cei din studio, care considerau că se află toţi de aceeaşi parte a baricadei. Primarul Constanţei a ripostat cu aceeaşi placă, arhicunoscută, cum a câştigat el alegerile şi ce mare credibilitate are în municipiul Constanţa.

Situaţia de drept

În replică, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului dezmint toate acuzaţiile aduse de Radu Mazăre, arătând că mai multe dintre faptele şi tranzacţiile blamate de primar s-au petrecut înainte ca ministerul să fie preluat de Elena Udrea. „Din anul 2007 până în prezent, Hotelul Oltenia a fost închiriat către SC Neptun Olimp SA, prin patru contracte succesive, încheiate la începutul anului pentru perioada sezonului estival din anul respectiv. Primele trei contracte de închiriere, inclusiv cel din 2009, au fost încheiate de fostul Consiliu de Administraţie al SC Neptun Olimp SA, consiliu ai cărui membri au fost numiţi în perioada în care Elena Udrea nu era ministrul Turismului. Răspunderea administrării societăţii nu aparţine ministrului, ci aparţine exclusiv membrilor Consiliului de Administraţie al SC Neptun Olimp SA", au arătat reprezentanţii MDRT. De altfel, singurul contract încheiat de actualul consiliu de administraţie este cel pentru sezonul estival 2010, „contract care are cele mai avantajoase clauze pentru statul român în raport cu contractele din anii precedenţi". Astfel, conform sursei citate, chiria este la jumătate faţă de anii 2007 - 2008, iar clauza privind plata unui procent din profit a fost eliminată. De asemenea, autorităţile în domeniu au mai precizat că, prin contractele încheiate în anii 2009 şi 2010, locatarul SC Neptun Olimp SA îşi asuma doar reparaţii curente, „strict necesare bunei desfăşurări a activităţii hoteliere". În plus, spre deosebire de cele afirmate de primar referitor la profitul din 2008 al SC Neptun Olimp SA, autorităţile în domeniu susţin că profitul respectiv s-a datorat în mod exclusiv vânzărilor din active. „Acest profit nu s-a datorat activităţilor curente de exploatare a activelor aflate în proprietatea societăţii, ci exclusiv banilor încasaţi de societate din vânzarea de hoteluri, terenuri şi acţiuni", spun reprezentanţii MDRT. Pentru a preveni pierderile statului, în 2009, MDRT a iniţiat privatizarea Neptun Olimp SA. „În 2009 s-a constatat că societatea nu are capacitatea de a obţine profit din exploatarea activelor proprii. Dacă activitatea de exploatare a Hotelului Oltenia a fost una generatoare de profit în anul 2009, administrarea celorlalte active a produs pierderi consistente", au explicat oficialităţile. „Pentru acest motiv, la nivelul Ministerului Turismului s-a decis ieşirea ministerului din această societate, fie prin vânzarea activelor, fie a acţiunilor statului. În acest sens, până acum s-au purtat discuţii cu SIF Transilvania şi au fost evaluate activele societăţii". Astfel, urmează ca, până la sfârşitul sezonului estival, în urma consultărilor cu SIF Transilvania, să fie stabilit programul de privatizare al Neptun Olimp.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii