Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:28 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceacîreanu, şi cu retrocedări, şi cu licitaţii Cât au plătit constănţenii pentru barierele lui Mazăre (document)

ro

15 Sep, 2011 01:00 4203 Marime text
DESCHIDERE_Statie_de_taxare_bariere_1.jpgNu se poate să nu ne lovim de staţiile de taxare de la intrarea în staţiunea Mamaia

De-a lungul vremii, controversata taxă de barieră impusă de administraţia Radu Mazăre a făcut multe valuri. Nimeni nu-şi mai aminteşte cine a făcut gheretele din care ieşea o mână „hulpavă" care taxa turiştii, însă toată lumea ştie că, de-a lungul timpului, ideea lui Mazăre a fost hulită de mai toată lumea. Asta ca să nu mai spunem de cozile formate la intrarea în staţiunea Mamaia, prin toate cele trei capete ale ei. În anul de graţie 2011, taxa a fost abolită. Fericirea a cuprins portofelele celor care nu aveau numere de înmatriculate care să înceapă cu CT.

La începutul acestui sezon, primarul Radu Mazăre spunea că măsura a fost luată deoarece Primăria nu mai are suficienţi angajaţi pentru a se ocupa de bariere şi pentru că dacă ar fi fost angajată o firmă să colecteze taxa de acces în staţiune, atunci aceasta ar fi luat trei sferturi din suma încasată. „Având în vedere că nu mai putem colecta această taxă cu angajaţii Primăriei pentru că am fost obligaţi să-i dăm afară, aşa cum bine ştiţi, din cauza restructurărilor promovate de domnul Boc, nu puteam să colectăm această taxă decât cu o firmă din exterior. Ori, având în vedere că nu am mai majorat această taxă de patru ani şi nici nu aveam de gând să o majorăm, costurile colectării acestei taxe erau aproximativ trei sferturi din valoarea ei, ca atare nu se mai justifică. Astfel, fie creşteam preţul, fie o scoteam de tot, şi am apreciat că în condiţiile în care oricum Boc ia pielea de pe toţi, în condiţiile în care oricum turismul merge prost, e mai bine să o scoatem până când şi-o mai reveni ţărişoara asta", spunea, la acea vreme, Radu Mazăre.

El a precizat că banii colectaţi de Primărie din taxa de barieră erau folosiţi pentru organizarea de evenimente în staţiunea Mamaia.

statie_taxare_bariera_masini_06.jpgCu o istorie zbuciumată, taxa de barieră de la intrarea în staţiunea Mamaia naşte multe semne de întrebare. Barierele şi gheretele au fost amplasate în 2002 în urma unei licitaţii deschise. Firma câştigătoare: SC Marca Telecom SRL, pentru mai mult de 10 miliarde de lei. Dacă vă sună cunoscut numele societăţii, trebuie să ştiţi că ea se ocupă şi cu semafoarele din municipiu, dar a reabilitat şi ambulatoriul TBC. Bani mulţi, nu glumă... Potrivit Registrului Comerţului, la acest moment, în SC Marca Telecom SRL, cu sediul în Bucureşti, sunt implicaţi Gheorghe Liviu Puşcaru şi Mihai Sergiu Ceacîreanu. Administratorul este Adriana Dorobanţu. Pe Mihai Sergiu Ceacîreanu îl găsim foarte uşor printre inculpaţii în dosarul retrocedărilor instrumentate de administraţia Mazăre. „Ca persoană fizică şi prin firma sa, New Home Construct SA", este inculpat în dosarul retrocedărilor la capitolul cesionari cumpărători de drepturi succesorale, alături de Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu, Cristian Borcea, Mihai Camboianu, Daniel Ene, Bogdan Gabriel Sandu, Marius şi Carmen Puşcaşi, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

„Modul de operare E"

Pe 28 octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa şi din Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). Patronul de la Marca Telecom figurează la „Modul de operare E - cazul de retrocedare notificat de învinuita Elena Ştefănescu şi comoştenitorii", alături de Radu Ştefan Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Daniela Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Nora Alina Chircă, Ruxandra Luminiţa Darie, Carmen şi Marius Puşcaşi. Prin dispoziţia 3414 din 21 decembrie 2004 a primarului Radu Mazăre, cesionarii de drepturi litigioase Carmen şi Marius Puşcaşi erau împroprietăriţi cu 4 ha 2747 mp. Două zile mai târziu, aceştia cesionau 48,37% din suprafaţa totală către SC New House Construct SA, firma lui Ceacîreanu, pentru 100.000 de euro. Potrivit rechizitoriului DNA, soţii Puşcaşi au vândut, de fapt şi de drept, 1.654.138 euro (48,37% din 3.419.760 euro) cu 100.000 de euro. Unul dintre terenurile lui Ceacîreanu, din dispoziţia lui Mazăre nr. 835 din 18 aprilie 2003, a ajuns la SC Varianta SRL, societate în care figura şi actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Cristian Darie, soţul Ruxandrei Luminiţa Darie, inculpată, la rândul său, în dosarul retrocedărilor.

Taxa de acces în staţiunea Mamaia a fost introdusă în 2003 şi a funcţionat până în 2005.

Prefectura Constanţa a atacat în contencios administrativ taxa respectivă, iar instanţa a anulat-o în 2006, an în care turiştii au putut intra în staţiune fără să plătească. Apoi, primarul Radu Mazăre a făcut recurs la decizia instanţei, în 2007 a câştigat procesul şi în 2008 a reintrodus taxa de acces în Mamaia, aceasta funcţionând până în 2010 inclusiv.

Valoarea taxei nu mai fusese modificată în ultimii patru ani. Astfel, fiecare intrare în staţiune costa trei lei, un abonament pentru 24 de ore - 4 lei, unul pentru şapte zile - 25 de lei, iar pentru întreg sezonul estival abonamentul ajungea la 250 de lei.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigi kent 15 Sep, 2011 21:00 Dar cat au platit constantenii, bani publici si privati, pentru golaniile lui Mazare in 11 ani de plimbare a "zmeului" pe holurile primariei ?