Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:25 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care pe care Mazare sau ANI (video)

ro

04 Aug, 2009 22:21 2880 Marime text
deschidere.jpg„La Cotroceni a fost veselie mare. Şefu', l-am prins pe Mazăre, în sfârşit!"

Agenţia Naţională de Integritate a remis, ieri, un comunicat de presă în care se arată că primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost incompatibil, timp de şapte luni, în 2003, cu funcţia pe care o deţinea. La acea dată se afla la primul său mandat în scaunul de primar.

ANI susţine că primarul Radu Mazăre a fost incompatibil pe funcţie, fapt pentru care riscă să fie demis dacă nu dovedeşte contrariul. „În baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a constatat faptul că domnul Mazăre Radu-Ştefan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.04.2003 - 06.11.2003, întrucât a deţinut şi exercitat concomitent atât funcţia de primar al municipiului Constanţa, cât şi funcţia de administrator la o societate comercială.(...) În urma analizării documentelor primite de la Judecătoria Constanţa, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Constanţa, au rezultat următoarele:

- domnul Mazăre Radu-Ştefan a exercitat mandatul de primar al municipiului Constanţa în perioadele  2000 - 2004 şi  2004 - 2008, iar în prezent, exercită mandatul de primar pentru perioada  2008 - 2012;

- alegerea domnului Mazăre Radu-Ştefan în funcţia de primar pentru mandatul 2000 - 2004 a fost validată prin Sentinţa civilă nr. 7381, pronunţată la data de 21.06.2000 de către Judecătoria Constanţa;

- la  data de 04.11.1998, domnul Mazăre Radu-Ştefan a fost numit în funcţia de administrator la  SC NISIPURI SA, funcţie din care s-a retras la data de 06.11.2003;

- în anul fiscal 2003, SC NISIPURI SA a realizat venituri totale în sumă de 3.390.401.000 ROL şi un profit brut în sumă de 1.320.472.000 ROL", se arată în comunicatul ANI. Acelaşi document mai spune că, potrivit prevederilor art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale. Legea spune că „în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. 3,  prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale".

radu_mazare_31.jpgA fi sau a nu fi...

Evident, primarul nu a rămas tăcut la aflarea veştii că ANI îl suspectează de incompatibilitate şi a ieşit la atac. A convocat presa pe terasa unui restaurant din staţiunea Mamaia şi şi-a început discursul, demn de actele unei scene de teatru: „La Cotroceni a fost veselie mare. Şefu', l-am prins pe Mazăre, în sfârşit! Trebuie să-l dăm jos din funcţia de primar, l-am găsit, a fost administrator în 2003 la o societate şi nu avea dreptul, conform legii. După ce domnii de la ANI, ca şi cei de la DNA, nu mai ştiu ce să mai caute şi ce să mai răscolească, acum s-au repezit ca ulii să-mi caute chiloţii din 2003. Şi, să vezi stupoare: l-am descoperit pe Mazăre incompatibil! E nenorocire. Domn' preşedinte să mă avansaţi! În fapt, domnii de la ANI, slugile politice ale lu' Băsescu de la ANI, s-au grăbit să dea un comunicat de presă prin care să declare sus şi tare incompatibilitatea mea. Am auzit că pe diverse posturi de televiziune au şi început comentatorii să o cânte, să o întoarcă pe faţă, pe spate... dacă mă va demite prefectul, că nu mă va demite, că e pus de Mazăre, că altfel m-ar fi demis. Asta fără ca inspectorul de integritate sau directorul de la ANI sau oricine, femeia de serviciu de la ANI, să-mi dea un telefon mie sau avocaţilor mei şi să-mi pună o singură întrebare: aţi fost sau nu aţi fost? Care este părerea dumneavoastră?". Mazăre nu a omis să reclame „graba caraghioasă" a celor de la ANI şi a adus acte care, după părerea sa, îi dovedesc nevinovăţia.

Apărare cu... telefonul

A reluat „piesa de teatru" pusă în scenă în faţa presei: „Este o reacţie a unei instituţii a statului care demonstrează încă o dată că totul este subordonat politic. Şi acum am să vă arăt cu câteva acte de ce. Acesta este actul constitutiv al societăţii Nisipuri, cu autentificarea notarială, din noiembrie 1998. Să vedem ce scrie în actul constitutiv al societăţii: conducerea societăţii. Ia uitaţi ce scrie aici: societatea va fi administrată de domnul Mazăre Mihai. Pe mine mă cheamă Mazăre Radu Ştefan. Mihai sau Miţu cum îi spunem noi. Este fratele meu. Într-adevăr, eu acţionar unic. Legea nu interzicea la data respectivă să fii primar şi acţionar. Dacă m-ar fi întrebat slugile politice de la ANI, le-aş fi arătat. După ce am aflat tot aşa, prin presă, că aşa afli în ţara românească că eşti anchetat... am sunat şi eu să văd ce se întâmplă acolo. Eu ştiam că nu am fost niciodată administrator şi nici nu am fost. Domnii de la Registrul Comerţului au greşit: în loc de administrator Mazăre Mihai au pus administrator Mazăre Mihai sau Miţu, cum îi spunem noi. Domnii de la Registru au făcut înregistrare din oficiu. Să vedem ce scrie în referat: «Urmare a sesizării telefonice a doamnei Sorina Hortolomei, fostă administratoră şi actuală angajată a societăţii Nisipuri, s-a procedat verificarea actelor depuse de la înmatriculare până în prezent şi s-a constatat că în mod eronat, la înmatriculare s-a înregistrat ca administrator domnul Mazăre Radu Ştefan, în loc de domnul Mazăre Mihai». Este referatul din 30.07.2009, după ce am aflat din presă că sunt incompatibil, că domnii pe mine nu m-au întrebat. Drept urmare, s-a făcut înregistrarea din oficiu pe 30 iulie 2009 «se va scris administrator al societăţii este Mazăre Mihai». Şi actul final... Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti... mari libertăţi ne-a dat Băsescu în ţara asta. Oficiul Registrului Comerţului, în care se dă tot istoricul, o înregistrare din oficiu, nici măcar la sesizare, pentru că a fost o eroare materială, o corecţie la înmatriculare a administratorilor. Au fost două greşeli: o dată când a fost înmatriculată societatea în 1998 şi a doua oară în 2003, în septembrie sau octombrie, când s-a schimbat administratorul". Într-un final, Mazăre s-a declarat deranjat de faptul că cei de la ANI nu l-au sunat să-l anunţe şi să-i dea posibilitatea să se explice. Cam aceeaşi a fost şi apărarea ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, când a venit vorba despre cercetările ANI. Aşadar, băieţii din „gaşca lui Mazăre" şi-au pregătit vorbele la comun.

radu_mazare_9.jpgFile de poveste

SC Nisipuri SA, firma din cauza căreia este „certat" Mazăre de ANI, are o istorie destul de controversată. Bunurile firmei au fost puse sub sechestru exact anul trecut, în acelaşi dosar în care primarul Radu Mazăre este inculpat pentru retrocedările de terenuri. Înfiinţată în decembrie 1998, Nisipuri a fost un SRL ce îl avea ca unic asociat pe Radu Mazăre. În Monitorul Oficial 3303 din 2003, prezentat de site-ul www.vrajitorul.eu, se arată că Mazăre i-a luat alături de el în firmă pe fraţii Mihai şi Alexandru, pe mama sa, Victoria Gabriela, dar şi pe Gabi Stan, viceprimarul Constanţei. Prin acelaşi act se arată că SRL-ul a devenit SA şi că „administratorul unic al societăţii este dl Mazăre Mihai, mandatul său fiind pe termen nelimitat" (art. 5). În Monitorul Oficial 2123 din 10 iulie 2006 se arată că a fost numit Alexandru Leca Pimen în funcţia de administrator, pe o perioadă de patru ani. Bărbatul se ocupă şi acum de soarta Nisipurilor, numai că asociaţii sunt puţin alţii. Registrul Comerţului ne arată acum, în urma unei modificări operate pe 17 iunie 2009, că în SC Nisipuri SA sunt implicaţi Mihai Mazăre (0,01%), Redwood Enterprises INC of Monrovia din Grecia (99,92%) şi o listă de acţionari (0,03%). Fratele primarului este şi cenzor al societăţii pe acţiuni. Trebuie menţionat că, întrebat în legătură cu implicarea sa în Nisipuri, vicele Gabi Stan a spus că nu-şi mai aduce aminte cât a fost acţionar: „Nu mai ştiu... parcă am ieşit în 2003 din firmă". I-am explicat că atunci a intrat: „A, da. Atunci am ieşit în 2004. Nu mai ţin minte".

Din nou Sorina Gina

Dar cine este Sorina Gina Hortolomei Moscu, „fosta administratoră şi actuală angajată a Nisipurilor"? Femeia este contabilă la mai multe firme în spatele cărora se presupune că ar fi primarul Radu Mazăre. Apare ori ca asociat, ori ca cenzor sau ca administrator. Hortolomei Moscu deţine părţi sociale în SC Mehmetoglu SRL, SC Contest SRL, SC Termoinstal Construct SRL, SC Clubo Galactic, SC Galamob, SC Galatap SRL şi celebra SC Aqualand SA, condusă de vărul lui Mazăre, Basarab Popa. Pe lângă toate aceste firme, Sorina Gina mai figurează şi ca administrator al unor afaceri de-a dreptul celebre: SC Bulevard SA, SC Mega Development SA, SC Millenium Global Development SA şi SC Holland Development Group SA, iar la SC Mobitom SA este cenzor. Nu trebuie omis faptul că Nisipuri SA se află pe lista datornicilor primarului, potrivit declaraţiei de avere a acestuia. Societatea s-a împrumutat de la edil cu 1.626.310 lei. Pentru a vedea ce urmează să se întâmple în povestea Mazăre, am încercat să dăm de prefectul Tit Liviu Brăiloiu, însă acesta nu a fost de găsit.

{mos_ri:mazare,ANI}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 05 Aug, 2009 18:45 Cand apare o lege peste noapte datorita ifoselor unui partid de dreapta ,te trezesti si in ilegalitate si-ti trebuie timp pana rezolvi situatia pentru a le face pe plac farsorilor de dreapta ,care de multe ori "adopta" cuvinte ale altor partide in scopul pervers de a semana confuzie si de ce nu furie a partidelor care sunt la putere acum.Pana acum n-am declarat niciodata ca as dorii ca dusmanul meu de dreapta (aliat cu dusmsnul din propria familie),sa ajunga la inchisoare impreuna cu iubita lui sotie,care trage "sforile" ca intre femei,in persoanele d-l IONEL CHIRITA si d-na NICOLETA CHIRITA , care,datorita "puterii" politice de dreapta de care a beneficiat opt ani de zile, mi-a stricat familia,viata sociala,am ramas fara seviciu si cu un copil care a facut inchisoare doi ani jumate pentru trafic de droguri(traficul de droguri specific orasului Harsova de Constanta) si de aceea sa-mi plateasca DAUNE MATERIALE si MORALE in valoare de UN MILION DE EURO din care jumate de suma sunt ai mei iar cealalta jumatate de suma sa fie pentru ORASUL HARSOVA DE CONSTANTA pentru A FINALIZA o parte din cladirile sociale incepute de pe cand Guvernul Tariceanu a "rasturnat carul cu bani" in acest oras si nu s-a finalizat nimic.
  • andrew 05 Aug, 2009 13:10 Dar cum ramane cu anul 2009 unde ministreasa Placinta, desi este administrator la mai multe firme, este numita Ministrul Tineretului si Sportului??? ce cautam in anul 2003???
  • ucseer 05 Aug, 2009 12:08 Eu ma intreb cum actiunile detinute 100% de Mazare, au ajuns acum la o firma din Grecia? Probabil ca tot asa cum acest ins care ar fi trebuit de mult sa fie in dosul gratiilor, a ajuns sa declare ca nici casa nu mai are.
  • marcus 05 Aug, 2009 11:55 Golanu’ rosu mai “cool” decat cel portocaliu 05/08/2009 Daca ar mai trai Nenea Iancu (Dumnezeu Sa-l Odihneasca !) si ar trebui sa se inspire din comportamentul oamenilor “poiltici” ai vremii, nu s-ar mai intreba “noi de ce sa n-avem falitii nostri?” ci, acum, in anul european de gratie 2009, intrebarea ar trebui reformulata in sensul “noi de ce sa n-avem golanii nostri?”. Si asta deoarece “voga” politicii mioritice de iarmaroc, promovata odata cu instalarea asimetricului la Cotroceni, presupune transformarea actului politic intr-o mare golaneala. Pentru a nu ramane unicat in peisajul dambovitean, replica asimetricului fiinteaza cu mult succes pe litoralul insorit al Marii Negre. Asa ca, daca golanu’ portocaliu s-a dovedit mare jmecher de cartier in ceea ce priveste matrasirea flotei comerciale romane sau in atribuirea ilegala de apartamente propriei sale persoane, golanu’ rosu de litoral l-a depasit la smenuri, prin sporirea considerabila a averii personale cu fel si fel de proprietati si lichiditati obtinute prin metdodele specifice ale parandaratului practicat imediat dupa instalarea actualei clase politice la carma tarii. Daca golanu’ portocaliu se afiseaza fara niciun fel de jena sau retinere, public cu o parasuta pe post de Duduie ispravniceasa, golanu’ rosu o pune de un salt cu parasuta in scopuri turistic-promotionale. Ca replica la actiunea golanului portocaliu de a-si admira odrasla defiland gratios ca prezentatoare de moda si de a se intoli electoral, la sanchi, cu clop si cu bundita, golanu’ rosu a mers mai departe, si-a tras ostentativ uniforma germana de trista amintire si a batut pas de defilare insotit de coconu’ vatasesc, pe post de ordonanta, tot la o prezentare de moda. In timp ce golanu’ portocaliu se ascunde de lege in spatele imunitatii prezidentiale, golanu’ rosu are legea la degetu’ mic de la picior, pe meleagurile litorale pe care le vataseste, nepierzand niciun proces din sutele cu care se poate lauda, in fata instantelor tomitane. Si exemplele ar putea continua, garla ! Insa cea mai mare intensitate in ceea ce priveste etalarea fitelor de cartier de catre cei doi se intregistreaza la modul de exprimare in public al “distnsilor politicieni”. Amandoi se dovedesc posesori ai unui limbaj neaos de mahala care face deliciul unui public din categoria “mancatorilor de seminte si iubitorilor de telenovele si manele”, atunci cand el este asociat cu asa-zisul “discurs politic”. Trebuie totusi remarcat faptul ca, in toate disputele directe sau indirecte de pana acum, golanu’ rosu l-a surclasat pe golanu’ portocaliu. Daca golanu’ portocaliu, spre exemplu, s-a ales cu un vot de blam public in cazul referirilor pe care le-a facut cu adresa la nivelul de igiena cu care o anumita etnie mai tuciurie iese in lume, golanu’ rosu a iesit nevatamat dintr-un meci juridic disputat impotriva unei “proaste” portocalii de la Mediu, Sulfina pe numele ei. Tot cu victorie se poate lauda golanu’ rosu si in meciul pe care il duce de mai bine de patru ani de zile impotriva DNA-ului golanului portocaliu, asmutit de acesta intru infundarea sa juridica. Ultima runda a meciului de golanisme dintre cei doi l-a dat invingator la puncte, tot pe golanu’ rosu. Si asta dupa ce ANI-ul golanului portocaliu a anuntat cu mare tam-tam in media ca, in sfarsit, a gasit modalitatea de a-l infunda pe golanu’ rosu si de a-l descauna din tronul de arendas al litoralului romanesc. La aceasta lovitura sub centura, golanu’ rosu a iesit nonsalant pe sticla si a anuntat ca la controlul in chilotii personali, la care a fost supus de poterasii golanului portocaliu, acestia nu au gasit un mare rahat cu care sa-l improaste, asa cum s-au invartosat sa anunte in media si la Cotroceni, ci li s-au umplut mainile de boasele golanului rosu. Asta de golanie, sau cum ar parafraza romanasu’ de rand, golanu’ rosu a gasit ac de cojocelul electoral al golanului portocaliu!
  • RITA 05 Aug, 2009 09:39 UN MARE FARSOR ,UN MARE HOT, UN MINCINOS , UN PACALICI CARE ADEMENESTE BATRINII CU UN PUI SI UN LITRU DE ULEIPENTRU A FI ALES IAR PRIMAR . NISTE BRATARI AI TREBUIESC SI UN DRUM DIRECT POARTA ALBA . LA CAT A FURAT CASE ,TERENURI TRAIESTE TOT NEAMUL SAU BINE . CRED CA SI 20 DE ANI DE POARTA ALBA NU-I SUFICIENT .SUCCES DNA