Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biruri mai mari cu pana la 40% Taxele locale si santajul electoral

ro

13 Oct, 2009 02:15 3027 Marime text
deschidere.jpgCu o lună şi puţin înaintea alegerilor prezidenţiale, administraţia publică locală, condusă de Radu Mazăre, anunţă liniştită că, de la anul, taxele şi impozitele locale ar putea creşte cu până la 40% # Pe site-ul www.ziuadeconstanta.ro puteţi vedea proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2010

Anunţul posibilităţii majorării taxelor cu 40% a fost făcut de viceprimarul Decebal Făgădău, cel care i-a suplinit lipsa lui Radu Mazăre la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, care a avut loc ieri.

Absenţa şefului nu a fost motivată, vicele spunând că nu ştie unde este edilul, dar că, datorită „fierberii" politice, se ocupă de alte probleme. Revenind la taxe, pe site-ul Primăriei Constanţa a fost postat următorul anunţ, însoţit de un document: „Proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2010 poate fi consultat on-line de către toţi cei interesaţi. În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 4 din Legea nr. 52/2003, aşteptăm opiniile, propunerile sau sugestiile privind acest proiect, până la data de 20.10.2009. Opiniile, propunerile sau sugestiile vor fi transmise în scris, prin poştă, la sediul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa, prin fax, la numărul 0241/488571, sau prin e-mail, la adresa bj@spit-ct.ro. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0241/488561, persoană de contact Ştefania Stanciu". Şi cum Mazăre a fost absent la apel, Făgădău, fostul şef al Delfinariului, a rămas să dea explicaţii privitoare la taxe, o problemă de maxim interes pentru populaţie şi un instrument destul de puternic de atragere sau respingere a electoratului. Vicele a spus că, până la urmă, taxele şi impozitele locale ar putea creşte cu până la 40%, un procent foarte mare, mai ales dacă ne gândim că, teoretic, cel puţin, PSD-iştii lui Radu Mazăre ar trebui să-l susţină pe Mircea Geoană în cursa pentru preşedinţie. Însă, aruncând în faţa alegătorilor biruri aproape dublate, cine s-ar mai duce să voteze un reprezentant al partidului din care face parte şi primarul „asupritor", care măreşte dările locale?! Această întrebare nu poate decât să ne pună pe gânduri şi să ne facă să credem că poate echipa Mazăre a ales deja barca în care va naviga înspre Cotroceni, iar aceea nu este tocmai cea a lui Mircea Geoană.

sediu_spit.jpg„Aşteptăm sugestii" (?!)

Mai mult decât atât, tot prin vocea vicelui Făgădău, municipalitatea promite o dezbatere publică legată de majorarea taxelor locale. Ce or crede? Că oamenii vor fi de acord, în cor, să dea mai mulţi bani la bugetul local, pentru binele comunităţii?! Sau poate se aşteaptă la o răzvrătire generalizată a constănţenilor, care ar scădea şansele candidatului PSD în această parte a ţării. Nu trebuie să trecem cu vederea un fapt. Ieri a fost pentru prima dată când viceprimarul Decebal Făgădău a făcut remarci cu iz politic, în întreaga sa carieră în cabinetul 2 al Primăriei. „Din punct de vedere politic, noi nu am luat încă o decizie", a spus Făgădău, lăsând să se întrevadă şi o urmare a majorării birurilor locale. Apoi a continuat: „Din punct de vedere administrativ, am supus dezbaterii publice, pe site-ul primăriei şi al serviciului public de impozite şi taxe, cuantumul taxelor pe care noi le propunem. Facem nişte simulări în aceste momente, pe înţelesul oamenilor, să vedem ce înseamnă în momentul de faţă impozitul pentru un apartament cu două camere, cu trei camere, în zone diferite, astfel încât să ajungem la un echilibru, pentru a nu pune o povară foarte mare pe buzunarul cetăţenilor". Vicele a explicat că taxele vor fi majorate, vrem nu vrem, cu 20% din cauza modificării Codului Fiscal, iar că mărirea suplimentară cu 20% este ideea administraţiei publice locale. „Noi nu am impus o limită maximală a taxelor, după cum ştiţi, municipiul Constanţa întotdeauna a stat bine din acest punct de vedere. Continuăm să acordăm bonificaţiile. În ceea ce priveşte majorarea suplimentară de 20%, nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm sugestii pe site-urile publice şi în mod cert vom ţine cont de ele", a declarat viceprimarul Constanţei. Decebal Făgădău a precizat că administraţia locală nu doreşte „mărirea foarte mult a taxelor locale în aceste momente de criză", aprobarea în Consiliul Local Municipal a cuantumului taxelor şi impozitelor pentru 2010 urmând să se facă pe 8 sau 9 noiembrie, în termenul legal.

Referitor la încasările taxelor din anul în curs, reprezentantul Primăriei Constanţa a declarat că instituţia este „în grafic", ele fiind „puţin peste" cele de la nivelul anului trecut.

{mos_ri:SPIT,taxe si impozite}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dorel 13 Oct, 2009 22:08 Din norul de fum(40&#xim;pozit)vor pogori zicerile primarului,care spre linistirea "pulimii"va declara ca impozitul just ar fi de 20%.Vom rasufla usurati,manipularea pare rezonabila.Vom cere in continuare piine si circ.Asa popor,asa conducere.