Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:08 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerea parazapezile

ro

25 Feb, 2008 00:00 2566 Marime text
1203889648.jpg

Directia Regionala de Drumuri si Poduri, condusa de liberalul Jean Paul Tucan, candidatul PNL pentru Primaria Navodari, a incredintat un contract de 7,5 miliarde de lei firmei lui Nicolae Matei

Intr-o editie anterioara, aratam cum, gospodar nevoie mare, directorul general al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Constanta, Jean Paul Tucan, si-a propus sa achizitioneze panouri parazapezi si bariere de protectie pentru sezonul hibernal, care se va incheia in curand. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) SA, prin DRDP Constanta, cu sediul in Constanta, a declansat procedura de atribuire a contractului de achizitie a produselor prin licitatie deschisa. In acest sens, DRDP si-a propus sa cumpere pentru districtele Fetesti, Slobozia si Ciucurova peste sapte kilometri de panouri parazapezi si bariere de protectie. Institutia a stabilit si o serie de conditii pentru desfasurarea licitatiei. Astfel, garantia de buna executie a contractului era de 5% din valoarea fara TVA a contractului. Totodata, au fost formulate o serie de criterii de calificare privind situatia economico-financiara, precum si capacitatea tehnica si profesionala a operatorilor economici: bilanturile contabile pe ultimii trei ani, o experienta similara si o cifra de afaceri de 812.175 euro. De asemenea, in cererea de oferte se preciza ca firma care castiga licitatia era obligata sa-si mentina valabila oferta pana la data de 27 februarie, adica exact pana ce trece iarna, timp in care panourile puteau rugini de atata stat, fara sa fie folosite, prin cine stie ce depozite neamenajate.

Secretomanie suspecta

Precizam ca ziarul nostru a solicitat in scris DRDP, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, o serie de informatii in legatura cu licitatia organizata pentru parazapezi in data de 27.11.2004. Prin solicitarea nr. 5281/27.11.2007, redactia ZIUA de Constanta a cerut DRDP Constanta, condusa in prezent de Jean Paul Tucan, informatii referitoare la data si locul publicarii anuntului pentru licitatia in cauza, valoarea alocata achizitiei, numarul caietelor de sarcini achizitionate si numele societatilor care au achizitionat caiete de sarcini, numele firmelor care s-au prezentat la licitatie, pretul la care au fost atribuite contractele si denumirea adjudecatarilor. Desi, in conformitate cu art. 2 lit. a din Legea nr. 544/2001, DRDP, subordonata CNADNR, face parte din categoria autoritatilor sau institutiilor publice obligate sa furnizeze, la cerere, informatii de interes public, iar potrivit art. 2 lit. b din Legea 544/2001, informatiile solicitate fac parte din randul informatiilor de interes public, nu ni s-a raspuns nici pana in ziua de astazi la intrebarile prezentate mai sus. Consecventa in ce priveste informarea cititorilor, redactia ZIUA de Constanta a reinnoit solicitarea catre DRDP Constanta, prin intermediul unei reveniri la adresa 5281/27.11.2007. Si aceasta a fost tratata cu aceeasi atitudine indiferenta de catre conducerea DRDP, unde domneste, de la instalarea liberalului Tucan in functia de director, o secretomanie suspecta.

Sefii lui Tucan de la Bucuresti tac si ei

Pentru ca nu am reusit sa obtinem raspunsuri la niste intrebari simple, care nu urmareau decat informarea corecta a cititorilor, am sesizat conducerea CNADNR despre aceasta nerespectare a legii care ne-a impiedicat accesul la informatiile de interes public. Prin adresa nr. 5705/23.12.2007, am solicitat directorului general al CNADNR, Mihai Grecu, sa-i atraga atentia directorului DRDP ca trebuie se respecte legea. Pentru ca nu am primit un raspuns nici din partea conducerii CNADNR, am reinnoit solicitarea printr-o revenire la adresa nr. 5705/23.12.2007, pe care am trimis-o directorului Mihai Grecu pe 16.01.2008. Aceeasi tacere suspecta domneste si in cadrul CNADNR, care a refuzat, de asemenea, dreptul la informare al cititorilor.

Ce ascundea Tucan?

Chiar daca autoritatile publice in cauza nu au catadicsit sa ne furnizeze informatiile cerute, raspunsurile le-am aflat singuri de pe portalul licitatiilor publice, iar datele ce ne-au fost dezvaluite prin anuntul de atribuire a contractului pentru achizitionarea de parazapezi ne-au facut sa intelegem adevaratul motiv pentru care conducerea DRDP ne-a impiedicat sa le aflam. Anuntul de atribuire numarul 23504/06.02.2008 releva faptul ca CNADNR, prin DRDP, a achizitionat panouri parazapezi pentru districtele Fetesti, Slobozia si Ciucurova de la, surpriza, SC LEGMAS SA Navodari. Este cunoscut faptul ca directorul DRDP Constanta, Jean Paul Tucan, este candidatul PNL pentru Primaria Navodari. Legmas SA apartine candidatului PSD pentru postul de primar la Navodari, Nicolae Matei. Cei ce nu cunosc jocurile de culise ale politicii ar putea crede ca cei doi candidati sunt rivali. Ei bine, nu. Concurenta este doar de fatada. In realitate, Matei si Tucan sunt parteneri. Pentru ca PNL il vrea musai instalat pe Tucan la Navodari, oras cu mari posibilitati in ce priveste investitiile imobiliare si nu numai, are nevoie de parteneri pentru alegerile locale, pentru ca procentul pe care-l detine partidul pe plan local este mult prea mic sa propulseze candidatul formatiunii pe postul de primar.

Electoratul PSD ar putea fi "vandut" PNL

Se vorbeste deja despre o alianta PSD-PNL sau invers, pentru scaunul de primar al Navodariului. Problema este ca Matei se vrea primar la fel de mult ca si candidatul PNL. Cu toate acestea, Tucan incearca prin toate mijloacele, dupa cate se pare, sa ajunga la o intelegere cu Matei. Prin atribuirea contractului firmei LEGMAS, liberalul nu a facut decat sa-i ofere un "os de ros" social-democratului, sperand ca astfel il va imbuna sa-i ofere pe tava electoratul PSD la alegeri. Si osul de ros nu este deloc de neglijat, avand in vedere faptul ca valoarea contractului obtinut de Matei de la DRDP via Tucan este de nu mai putin de 630.000 lei fara TVA, adica aproximativ 7,5 miliarde lei.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor} {autor} Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii