Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmasii incasilor canta si danseaza la Mangalia (galerie foto)

ro

28 Jul, 2009 03:47 8349 Marime text
f13.jpgÎmbrăcaţi în costume viu colorate şi cu foarte multe pene, vopsiţi pe faţă, dansează halucinant, în apusul soarelui

Piaţa Eroilor din centrul Mangaliei este animată, în fiecare seară fierbinte, de un grup de indieni peruani, urmaşi - spun ei - ai vechilor incaşi.

În fiecare seară, aceştia oferă un spectacol de neuitat în faţa Centrului Cultural al oraşului, unde prezintă „live" un show de muzică şi dans specifice peruanilor, presărat cu un pic de kitsch, care nu modifică însă efectul pe care indienii încă reuşesc să îl creeze.

f5.jpgÎmbrăcaţi în costume viu colorate şi cu foarte multe pene, vopsiţi pe faţă, dansează halucinant, în apusul soarelui. Ţin fruntea sus, iar dansul, acelaşi pe care strămoşii lor îl practicau acum 700 de ani, exprimă aceeaşi atitudine mândră, rezervată şi plină de culoare. Cântecul lor, ritmat şi presărat, din loc în loc, cu atât de cunoscutul strigăt de luptă, se aude peste întreaga piaţă, ba chiar şi pe plajă.

În câteva minute, piaţa se umple de lume, până şi copiii le fac poze. Mulţi dintre turişti forfotesc în zona unde sunt vândute obiecte tradiţionale peruane. Incaşii din Mangalia au amenajat, la doi paşi de locul unde dansează şi cântă, un perete plin de obiecte confecţionate din argint, cele mai multe bijuterii, încrustate cu pietre semipreţioase. Tot aici găsiţi şi „zampona" din bambus - naiuri de diferite mărimi, de la micuţa „ica" şi până la naiul cel mai mare, „toyo", alături de „quena", care seamănă izbitor cu fluierele confecţionate de maeştrii artizani români. Mai puteţi alege brăţări din lemn sau piele, totemuri alungătoare de spiritele rele, pictate manual, dar şi CD-uri cu muzica interpretată de urmaşii incaşilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 28 Jul, 2009 07:51 Este EXTRAORDINAR sa vezi in tara ta ,pe Litoralul romanesc, un grup de dansatoare dintr-o tara plina de istorie cum este Brazilia.Alta "picanterie" a d-lui primar de CONSTANTA care a starnit INVIDIA si DUSMANIA nejustificata ,care a "explodat" in urma prezentarii de moda de la Mamaia.