Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde nu are Mazăre curaj, Valer Mureşan are Consiliul Local Mihail Kogălniceanu şi-a tras firmă

ro

02 Sep, 2010 00:00 2689 Marime text
kogalniceanu_-_valer_iosif_muresan_02.jpgAdministraţiile locale au găsit o cale legală să ocolească prevederile OUG 63/2010 # În baza principiului autonomiei locale şi a Legii finanţelor publice locale, autorităţile îşi pot înfiinţa SRL-uri care să preia personalul ameninţat cu restructurarea

Tot mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi-au înfiinţat în ultima perioadă, în subordine, societăţi comerciale care au preluat atribuţiile direcţiilor de gospodărire comunală sau pază, totul pentru a nu restrânge personalul, conform prevederilor OUG nr. 63/2010. 

Ultima autoritate a administraţiei publice locale care şi-a făcut firmă pentru a nu-şi concedia o bună parte dintre angajaţi este comuna Mihail Kogălniceanu.

Potrivit Monitorului Oficial al României, Consiliul Local Mihail Kogălniceanu şi-a înfiinţat societatea comercială Servicii Publice de Mentenanţă Mihail Kogălniceanu SRL. Autoritatea locală a depus spre autorizare documentaţia necesară înfiinţării firmei pe 5 august. Din Monitorul Oficial, aflăm că fondatorul firmei, totodată şi unicul asociat, este Consiliul Local Mihail Kogălniceanu, cu un aport de capital de 200 de lei, echivalând cu 20 de părţi sociale, reprezentând 100% din capitalul social total. De asemenea, în document se precizează că, începând cu 6 august, administratorul societăţii cu durată de funcţionare nelimitată este Monika Tischler, nimeni alta decât şefa Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Mihail Kogălniceanu, desfiinţată ca urmare a aplicării OUG nr. 63/2010, dar renăscută din cenuşă ca pasărea Phoenix sub numele noii SRL - Servicii Publice de Mentenanţă Mihail Kogălniceanu. Domeniul principal de activitate al societăţii este colectarea deşeurilor, activitatea principală fiind colectare deşeurilor nepericuloase. 

Cum au fost salvaţi de la concediere 35 de angajaţi

Primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureşan, ne-a declarat că această SRL a salvat de la concediere 35 de angajaţi ai Direcţiei de Gospodărire Comunală. Edilul a precizat că noua firmă va avea aceleaşi atribuţii ca şi structura desfiinţată, mai exact, se va ocupa de întreţinerea spaţiilor verzi, de colectarea gunoiului menajer şi a molozului, de lucrări edilitare şi de întreţinere a drumurilor comunale. 

Reamintim că până şi Consiliul Judeţean Constanţa a procedat la înfiinţarea unei firme al cărei fondator este Direcţia de Pază a Judeţului. Nou-înfiinţata Divizie de Pază SRL Constanţa a preluat patrimoniul şi personalul Direcţiei de Pază a Judeţului, care altminteri era pândită de restructurare. 

Am solicitat un punct de vedere reprezentanţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru a vedea dacă această formă de a fenta prevederile OUG nr. 63/2010 este legală. 

OUG 63/2010 nu interzice înfiinţarea acestor societăţi

„În conformitate cu prevederile  art. 35 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «Autorităţile deliberative pot hotărî asupra participării cu capital sau cu bunuri, în numele şi în interesul colectivităţilor locale pe care le reprezintă, la constituirea de societăţi comerciale sau la înfiinţarea unor servicii de interes public local ori judeţean, după caz, în condiţiile legii. Autorităţile deliberative pot hotărî achiziţionarea, în numele şi în interesul colectivităţilor locale pe care le reprezintă, de acţiuni la societăţile la a căror constituire au participat cu aport de capital sau în natură şi pot majora sau diminua capitalul social al acestora, în condiţiile legii»“, se arată în răspunsul remis redacţiei de către comisarul-şef Gabriel Mitroiu - şeful Serviciului de Presă şi Comunicare Internă din cadrul MAI. „Astfel, unităţile administrativ-teritoriale pot înfiinţa societăţi comerciale în interesul colectivităţilor locale, potrivit principiului autonomiei locale. De asemenea, prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare, nu interzic înfiinţarea de societăţi comerciale de către unităţile administrativ-teritoriale“, mai precizează reprezentantul MAI. 

Firma din Kogălniceanu face contracte şi cu unităţile militare  

În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru organizarea şi funcţionarea acestor societăţi, precum şi salariile angajaţilor, comisarul-şef Gabriel Mitroiu a precizat că societăţile comerciale se pot autofinanţa. „Având în vedere cele de mai sus, precum şi prevederile Legii nr. 31/1991 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile comerciale se pot autofinanţa. Autofinanţarea se bazează exclusiv pe posibilităţile proprii ale societăţii comerciale, având ca surse principale amortizarea capitalului fix şi partea nedistribuită din profit care este pusă în rezervă şi constituie sursa de finanţare a formării capitalului, iar aceste societăţi comerciale devin autonome din punct de vedere financiar“, se mai arată în răspunsul reprezentanţilor MAI.

Întrebat cum şi din ce se va autofinanţa societatea Servicii Publice de Mentenanţă SRL, primarul Valer Iosif Mureşan a afirmat că firma va încheia contracte cu agenţii economici şi cu unităţile militare de pe raza comunei, pe care le va prelua de la primărie. „Contractele au fost făcute cu noi (n.r. cu primăria) şi se vor transfera către această societate“, a adăugat primarul din Mihail Kogălniceanu.    

Mazăre n-a avut curaj

Reamintim că această soluţie nu a fost pe placul primarului Constanţei, Radu Mazăre, care a declarat că se teme ca nu cumva să fie anchetat de „procurorii lui Băsescu“. Într-o emisiune televizată, Mazăre s-a plâns că este obligat să dea oameni afară, deşi municipiul ar avea resurse să-i plătească. Întrebat de către deputatul PDL Gelu Vişan de ce nu externalizează serviciile, primarul a răspuns: „Ca să vină procurorii domnului Băsescu şi ai lui Morar de la DNA să m-ancheteze, să spună că sensul Ordonanţei (n.r. Ordonanţa 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare) e ca eu să reduc cheltuielile cu personalul, şi eu, în mod intenţionat am externalizat serviciul către o firmă şi am cheltuieli cu personalul mai mari decât le aveam înainte, că eu le plătesc?! Păi ce, sunt prost?!“. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii