Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pasii de urmat, daca o constructie inceputa nu are autorizatie

ro

28 Jan, 2010 03:04 6816 Marime text
gigi_chiru_05.jpgContinuând seria materialelor informative referitoare la modul cum se pot obţine certificate de urbanism sau autorizaţii de construcţii, ajungem şi la subiectul referitor la felul în care se poate intra în posesia unei autorizaţii pentru o construcţie deja ridicată.

Potrivit celor declarate de şeful Inspectoratului Teritorial de Construcţii Sud - Est, Gigi Chiru, decizia menţinerii sau desfiinţării respectivelor construcţii rămâne la latitudinea administraţiei publice locale. Acestea au la dispoziţie fie varianta desfiinţării construcţiei, fie cea de intrare în legalitate, prin emiterea unei autorizaţii noi, după finalizarea construcţiei. Însă pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie, ca din punct de vedere urbanistic şi tehnic construcţia să corespundă normelor în vigoare şi să aibă şi acordul de mediu necesar. Pentru verificarea cerinţei referitoare la stadiul tehnic trebuie să se identifice rezistenţa mecanică şi stabilitatea privind starea structurii de rezistenţă la acel moment dar şi cerinţa referitoare la securitatea la incendiu.

De asemenea, este obligatoriu ca respectiva construcţie fără autorizaţie să corespundă reglementărilor din documentaţiile de urbanism pentru zona în care este amplasată, respectiv PUZ şi PUG.

Aşadar, autorizaţia se va elibera după ce vor fi gata toate concluziile raportului de expertiză şi dacă acestea corespund normelor legale în vigoare.

Expertiza în cauză poate fi efectuată doar de experţi tehnici de calitate atestaţi. Dacă autoritatea pentru protecţia mediului refuză eliberarea acordului de mediu fie construcţia nu se încadrează în prevederile urbanistice ale zonei în care este amplasată, ori nu prezintă siguranţă în ceea ce priveşte rezistenţa, stabilitatea şi securitatea la incendiu, aceasta urmează să fie desfiinţată.

Şeful autorităţii teritoriale îi sfătuieşte astfel pe cei care achiziţionează astfel de construcţii să fie atenţi ca autorizaţia de construcţie a imobilului ce urmează a fi ridicat să fie valabilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii