Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:08 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare invita inspectorii ANI sa linga... cotorul dosarelor (video)

ro

02 Feb, 2010 00:10 2581 Marime text

cap_6.jpgCriza bate la uşa clienţilor de licitaţii

„Este problema mea? Poate să fie problema mea? Eu ce pot să fac?"

Agenţia Naţională de Integritate îl sâcâie din nou pe primarul Radu Mazăre. Nici bine nu l-au lăsat cei de la DNA, că a şi fost luat în primire de ANI. Pe 20 ianuarie, la Primărie a ajuns un document din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, în care se vorbeşte despre „autosesizarea nr. A/1250/I.I/2009, ce are ca obiect verificarea respectării dispoziţiilor legale privind regimul juridic al conflictului de interese".

În fapt, ANI a cerut primăriei conduse de Mazăre copii după documentaţiile de atribuire, prin licitaţie, ale unor contracte. Banii din contracte au ajuns, în aceste cazuri la agenţi economici cunoscuţi în oraş ca fiind legaţi de Radu Mazăre, prin diverse încrengături care-i apropie. Evident, primarul a convocat presa şi nu a ratat ocazia să se declare hărţuit. Din nou. „Cred că ne-am făcut un obicei în ultimii cinci ani de zile de a ne întâlni aici ca să vă spun ce jucării politice de opresiune noi mai are preşedintele Băsescu, puterea, şi cum se mai joacă şi se mai distrează cu ele. Nu mai pot asculta problemele oamenilor fiindcă trebuie şi să dau explicaţii câinilor politici ai lui Băsescu. De fapt... o panaramă de ţară România asta. Pe lângă jucăria DNA, la modă este jucăria ANI, care, iniţial a fost făcută ca să ne poată controla rufele din dulapuri, să vadă, sunt, nu sunt murdare", s-a plâns Mazăre. A spus că 20% dintre licitaţiile de anul trecut sunt cerute spre verificare de ANI: „Trebuie să dăm explicaţii şi cu subsemnatul. Aici este solicitarea ANI şi aici sunt dosarele toate de licitaţii, pregătite, pe care le vom trimite spre studiu. Să lingă domnii inspectori de la ANI foaie cu foaie, cotor cu cotor, doar, doar or găsi vreo neregulă... Ni se mai cere să verifice contractul din 2009 cu firma Petroconst care are ca obiect construcţia pasarelei din Mamaia. Să umble inspectorii pe pasarela aia şi să stea cu capu' în apă, că ea nici nu există". Dar, totuşi despre ce contracte este vorba şi despre ce firme câştigătoare?

 

Pomacost-ul lui Basarab

Documentul trimis de ANI Primăriei Constanţa începe înşiruirea contractelor atribuite în mod... suspect cu cel referitor la „furnizarea de sămânţă pentru gazon", în valoare de 82.109 lei fără TVA, cel pentru „furnizare de gard viu pentru acţiunea Flori de mai", în valoare de 528.536 de lei fără TVA, pentru „întreţinerea palmierilor din staţiunea Mamaia" (399.966 de lei fără TVA), plantare arbuşti (202.407 de lei fără TVA) şi „montare rulouri de gazon" (269.100 de lei fără TVA). Dacă vorbim despre aceste atribuiri ajungem la SC Pomacost SA, firmă din familia lui Mazăre. Societatea este administrată de Basarab Popa, cel despre care se spune că ar fi vărul primarului Radu Mazăre. De-a lungul timpului, firma a fost abonată, putem spune, la contractele municipalităţii, de la care a câştigat bani frumoşi. Ba chiar numele lui Basarab Popa apare şi în telenovela retrocedărilor, dosar în care vărul este inculpat. Pomacost deţine o pepinieră la ieşirea din oraş. Terenul pe care este amplasată aceasta a ajuns la Pomacost în urma unei retrocedări „instrumentate" de Radu Mazăre.

BMG Bucovina, de la şcoli la pensionari

Lista continuă cu licitaţia câştigată de BMG Bucovina, societate care a pus mâna pe contractul pentru reabilitarea şi modernizarea Căminului pentru persoane vârstnice din Constanţa, în valoare de 1.526.379 de lei fără TVA, precum şi a suplimentării acordate pe 14 octombrie 2009, în valoare de 157.190 de lei fără TVA. BMG Bucovina, afacerea lui Gheorghe Chichifoi s-a ocupat o bună perioadă de timp şi de reabilitarea şcolilor, obţinând contracte de la RAEDPP. Societatea îşi are sediul în fosta clădire a IPMC (Întreprinderea de Prefabricate şi Materiale de Construcţii). În 2006, BMG Bucovina Construct a sponsorizat, în parteneriat cu Brick şi RAEDPP (Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat), reamenajarea sălii de tenis de masă a Liceului cu Program Sportiv. Iar Chichifoi pare a avea un destin asemănător cu cel al lui Gheorghe Oancea, patron la Mobitom.

De 2 X Gigi Oancea

Mobitom-ul se află şi el pe „lista ANI" pentru: contract pentru furnizarea şi montarea a 150 de bănci de odihnă în Constanţa în valoare de 81.250 de lei fără TVA, contract pentru repararea şi montarea băncilor de odihnă în Constanţa şi Mamaia în valoare de 210.012 de lei fără TVA, contract pentru repararea, montarea şi întreţinerea scenelor şi a ringului de dans din staţiunea Mamaia în valoare de 52.845 de lei fără TVA şi Contract pentru întreţinerea şi supravegherea fântânilor arteziene şi a bazinelor ornamentale în valoare de 430.000 de lei fără TVA. Mobitom este administrat de Gheorghe Oancea, Valentin Cioceanu şi Valentin Boroş. Aceasta nu este singura afacere care leagă numele Oancea de cel al lui Mazăre, primul fiind acţionar şi în Five Holding, despre care se ştie că este un business apropiat sufletului primarului. De altfel, oricine din Constanţa ştie că magazinul Brick, proprietate a societăţii, este „afacerea lui Mazăre". Însă, Oancea a punctat de două ori în documentul trimis de ANI, care menţionează şi „contractul încheiat cu Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi a Salvamarilor din România ce a deţinut serviciul de salvamar şi a posturilor de prim ajutor de pe plajele din Constanţa şi staţiunea Mamaia în sezonul estival 2009 şi a cărui valoare este de 989.500 de lei fără TVA". Nu mai trebuie subliniat faptul că Asociaţia Salvamarilor este condusă de acelaşi Gigi Oancea.

mazare_ani.jpgFericiţi pe bani publici

Şi societăţile Eucass, Herarconi, Geconst Company şi Alcor Comco apar în enumerarea celor de la ANI, pentru contracte referitoare la amenajarea parcului de la CER, curăţenia cluburilor pentru pensionari, vopsirea bordurilor sau confecţionarea şi montarea de gard metalic. Eucass este una dintre firmele implicate în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri. Societatea lui Iusif Mahir a luat banii şi pentru Gravity Park şi este băgată şi în construirea Portului Turistic Tomis. Mahir apare şi în Acţionariatul Alcor Comco. Herarconi este afacerea lui Ion Jitaru, cunoscut ca prieten al lui Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. În ceea ce priveşte Geconst Company, firma lui Gheorghe Trandafir, aceasta a luat spuza la mai multe contracte din banii publici, unele chiar în cartierul pentru tineri din Baba Novac.

Lista „lui ANI" ne dezvăluie şi contractul pentru construirea pasarelei Mamaia, atribuit firmei Petroconst. Societatea este condusă de Dumitru Cilibia, asociat al fostului viceprimar Nicolae Nemirschi, dar şi al vărului Basarab Popa.

Dar ce părere are primarul despre faptul că decăderea economică va bate la uşa acestor firme care au trăit mult timp din bani publici?!: „Este problema mea? Poate să fie problema mea? Eu ce pot să fac? Nu am nicio părere".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • OLGA 02 Feb, 2010 10:40 COMENTARIUL OGAI DE CE NU AL PUBLICATI????
  • OLGA 02 Feb, 2010 10:32 ALOO ...DNA , ANI, PROCURATURA , BASESCULE, VERIFICATI SI RETROCEDAREA FACUTA MANDATARULUI NEDELCU GHE. AURELIAN ,CARE INTRA IN PRIMARIE CA LA EL ACASA PENTRU IMOBILELE GRECOAICEI TOPOUZOGLU OLGA METAXULA DIN STR, CRISTEA GEORGESCU 4, BRANCOVEANU 3, TOCILESCU 2, AVRAM IANCU 23, SI ALTELE O PARTE LE-A SI VANDUT ... CA DOSARUL DE RETROCEDARE NU SE MAI GASESTE CA SA FIE ADUS LA JUDECATORIE UNDE ARE 9-8 PROCESE PE ROL DE CE SE TEGIVERSEAZA DOMNILOR
  • alien 02 Feb, 2010 09:27 Aloo.. DNA,ANI verificati cum au ajuns primi palmieri adusi din Grecia la Pomacost cine a facut plata legatuta mazare basarab panduru agaton cum au ingetat si cine a adus alti palmieri si cu ce bani