Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Magic Time X" si echipajul de campioni de la Mangalia (galerie foto)

ro

23 Jun, 2009 02:34 5495 Marime text
balcic.jpgUna dintre surprizele de anul acesta, în competiţiile de yachting off-shore, s-a numit „Magic Time X". Ambarcaţiune de 200.000 de euro, yachtul lui Cristian Baisan (care este şi skipper) a constituit surpriza plăcută a întrecerilor din 2009. Este pentru prima dată când un echipaj de „amatori" reuşeşte să ia locul unor lupi de mare profesionişti.

„Echipajul nostru s-a constituit în afara industriei de specialitate. 2009 a fost primul an în care am reuşit să facem performanţă, deşi în yachting suntem de vreo şase ani. Anul trecut ne-am antrenat cu unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu, campionul olimpic Jurkki Jarvi, pe care l-am adus tocmai din Finlanda. Timp de o săptămână ne-a antrenat într-un ritm draconic, dar am reuşit să înţelegem tot ce trebuia despre yachtingul de competiţie. Anul acesta avem un alt antrenor, pe Joacheem Viesener, triplu campion mondial şi dublu olimpic. Dacă în cazul lui Jarvi am vrut să învăţăm yachtingul prin prisma unui dezvoltator de ambarcaţiuni de curse, în cazul lui Joacheem Viesener ne-am dorit să avem alături pe cineva care cunoaşte vasul cel mai bine", afirmă skipper-ul şi proprietarul yachtului „Magic Time X", Cristian Baisan.

„Magic Time X" este un yacht din seria X35, care a cunoscut un succes atât de mare încât a ajuns să deţină propria clasă, de sine stătătoare. Pentru a întreţine un astfel de vas, ne spune Cristian Baisan, este nevoie de circa 6.000 de euro pe lună. Cele mai mari costuri sunt însă investiţiile în echipamente. De exemplu, velele - care „ţin" doar un sezon - ajung la... 35.000 de euro!

Pe primul loc în clasamentul general

De la începutul anului, „Magic Time X" a „ras" cea mai mare parte a titlurilor în competiţiile de la Marea Neagră. Pe 15 mai, la Regata Principesei Margareta (ce face parte din Campionatul Mării Negre), echipajul a urcat pe podium pe primul loc, surclasându-l pe un alt împătimit al yachturilor, Gheorghe Copos.

La Regata Mării Negre (care face parte din Campionatul Naţional de Yachting off-shore) „Magic Time X" s-a clasat iniţial pe locul al II-lea, la egalitate cu un alt echipaj. În urma unor detalii tehnice, românii au fost trecuţi pe locul al III-lea, iar bulgarii, profesionişti şi veterani de ani de zile ai acestui sport, au luat primele două locuri în clasamentul final. Regata Mediului, considerată de echipajul „Magic Time X" drept o competiţie „fără mănuşi", i-a clasat pe locul al II-lea, însă în clasamentul general sunt în continuare pe primul loc.

balcic1.jpg„Magic Point Marina Limanu"

Toţi membrii echipajului sunt fie mangalioţi get-beget, fie au fost naturalizaţi şi au ajuns să iubească foarte mult zona de sud a litoralului şi nu au mai părăsit-o. În Limanu, pe lacul comunei, într-o zonă de vis, Cristian Baisan doreşte ca, în maxim trei ani, să inaugureze unul dintre cele mai moderne porturi turistice din România.

Prima etapă din cele trei ale proiectului privat se va finaliza către sfârşitul verii. „Magic Point Marina Limanu" va avea o suprafaţă de 670 de metri deschidere la apă. În prima etapă se vor realiza 40 de locuri de acostare, iar în a doua etapă alte 60. Ultima etapă se preconizează a se încheia către sfârşitul lui 2010. La final, pe lângă tot confortul oferit proprietarilor de veliere, care sunt obişnuiţi să trăiască la bordul vasului lor, dar doresc să mai petreacă şi ceva timp la mal, portul turistic din Limanu va oferi şi cursuri de perfecţionare în yachting. În plus, nu trebuie uitat faptul că realizarea proiectului va permite crearea de noi locuri de muncă pentru locuitorii comunei.

„Magic Point Marina Limanu" nu va face concurenţă Portului Turistic Mangalia, pentru că va fi „o destinaţie" a ambarcaţiunilor, şi nu „o parcare", cum este Mangalia. Este de precizat şi faptul că Portul Turistic Mangalia a fost realizat tot de Cristian Baisan, care este încântat de rezultatul muncii sale.

În numerele noastre viitoare vă vom prezenta întregul program competiţional al „Magic Time X" şi premiile pe care yachtul special construit pentru racing le va obţine.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii