Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista "mahărului" de la Agigea Terenuri de mii de metri pătraţi la subalternii lui Bogatu

ro

18 Jan, 2011 00:00 4983 Marime text
vamesi_-_biroul_vamal_constanta____.jpgInspectorul vamal Claudiu Olteanu deţine două terenuri, de câte 5.000 şi 7.000 de metri pătraţi, iar soţia vameşului Iener Mengazi este angajata soţiei adjunctului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Bratu

Văzut ca un adevărat "cuib de viespi (mafioţi)" în care "butoiul cu smântână (şpagă)" este păzit straşnic de potentaţii sistemului, Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea a iscat mereu discuţii aprinse pe marginea afacerilor desfăşurate la vamă, mai mult sau mai puţin legale. Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, vestea arestării lui Eugen Bogatu a căzut ca un trăsnet în mijlocul vameşilor constănţeni care, cel puţin prin natura meseriei lor, dacă nu prin alte conjuncturi, avuseseră prilejul să-l cunoască pe "mahărul" de la Agigea. Fie că au sau nu legătură cu deja celebrul scandal UCM Reşiţa în care a fost arestat Bogatu, fie că au desfăşurat cu acesta alte "business-uri" cu iz de nelegalitate, potrivit unor surse, lucrătorii vamali din Constanţa, mai ales cei din Agigea, stau cu frica-n sân, pândind şi devorând cu teamă orice frântură de informaţie despre tovarăşul lor, Bogatu.

În ediţia anterioară, ZIUA de Constanţa a prezentat averile a doi dintre oamenii despre care se spune că ar fi fost în relaţii speciale cu Eugen Bogatu, în prezent director suspendat al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Dincolo de fostul şef al Vămii Agigea, Iulian Teşeleanu, şi de adjunctul Liviu Bratu, surse informate vorbesc şi despre alţi vameşi aflaţi sub "tutela" încătuşatului Bogatu. Claudiu Olteanu, Nelu Valentin Sandu, Iener Mengazi şi Lucian Ifrim se numără la rândul lor pe ceea ce s-ar putea numi "lista lui Bogatu".vamesi_-_portul_constanta_sud.jpg

"Business-urile" de la Agigea

În acest context, surse avizate vorbesc despre o grupare ce funcţionează în paralel cu sistemul vamal, formată din vameşi, dar şi foşti vameşi, supranumiţi locotenenţi, care ar acţiona pe direcţia trasată de Eugen Bogatu, dar şi de alţi foşti şi actuali lucrători vamali, care şi-au strâns averea în urma afacerilor desfăşurate prin Vama Constanţa Sud Agigea. "Nimeni nu are voie să bage degetul fără aprobarea lor. Acest grup mafiot a păgubit bugetul de stat cu mult mai multe milioane de dolari decât a încercat arabul să facă", ne-au declarat sursele. Aşa cum am precizat anterior, nu este exclus ca ancheta DNA să conducă la descoperirea mai mult "business-uri" dubioase de la Agigea, dincolo de dosarul UCM Reşiţa. În acest context, continuăm prezentarea averilor presupuşilor oameni ai lui Bogatu. Conform declaraţiei de avere din 2010, Claudiu Olteanu, inspector vamal la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, se poate lăuda cu 12.000 de metri pătraţi de teren agricol. Concret, este vorba despre două suprafeţe diferite, una de 7.000 mp şi una de 5.000 mp, dobândite în 2007, respectiv 2008, primul fiind achiziţionat, iar cel de-al doilea fiind în fapt o donaţie.

Apartamente şi depozite bancare

De asemenea, inspectorul este proprietarul unui apartament de 50 mp în Constanţa, cumpărat în 1997, însă este de menţionat că vameşul deţine şi două depozite bancare, ambele cu o valoare de câte 16.000 de lei, primul fiind deschis în 1999, iar cel de-al doilea în 2008, la unităţi bancare diferite. În calitate de inspector vamal, Claudiu Olteanu a realizat în anul 2009 un venit de 66.106 lei, iar soţia sa, "operator calculator" la Ovidius Romit SA, are un venit de 6.160 de lei. Cu 12 angajaţi, potrivit site-ului www.vrajitorul.eu, firma a avut în 2009 o cifră de afaceri de 1.645.957 de lei şi un profit brut de 813.372 de lei. Un alt nume vehiculat alături de cel al lui Eugen Bogatu este cel al inspectorului vamal Nelu Valentin Sandu, care, potrivit declaraţiei de avere din 2010, deţine două terenuri intravilane, împreună cu soţia, care lucrează la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mangalia. Mai exact, vameşul este proprietarul unei suprafeţe intravilane de 5.000 mp în Costineşti, dobândită în 1993 în urma unei constituiri. La rândul său, soţia lucrătorului vamal deţine un teren intravilan în Mangalia, de 583 mp, în posesia căruia a intrat în anul 2004, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Soţii Sandu mai au şi un apartament de 50,41 mp şi o casă de locuit de 164 mp în Mangalia, apartamentul cumpărat în 1993, iar casa, construită în anul 2006. Totodată, Nelu Valentin Sandu este posesorul unui Audi fabricat în 2007, iar în 2009 a realizat un venit anual de 37.415 lei. Soţia sa, angajată a OCPI Mangalia, a declarat un venit anual de 78.176 de lei. Iener Mengazi este numele unui alt vameş care s-ar afla printre apropiaţii lui Bogatu.

Soţia, angajată la soţia adjunctului


Cu o avere nu neapărat impresionantă, ceea ce atrage atenţia în legătură cu Mengazi este faptul că soţia sa lucrează la aceeaşi firmă cu soţia adjunctului Biroului Vamal Agigea, Liviu Bratu, la Adev Oil. Potrivit declaraţiei de avere din 2010, Iener Mengazi deţine un teren de 86,25 mp în Constanţa, cumpărat în 2003, şi un Opel fabricat în 2004. Salariul încasat de la Vamă s-a ridicat în anul 2009 la suma totală de 31.089 de lei, în timp ce soţia sa a realizat un venit de 7.754 de lei, lucrând la SC Adev Oil SRL, firma soţiei adjunctului de la Vamă şi a lui Mihalache Gheorghiu. Lucrurile nu par însă să stea la fel de bine şi în ceea ce-l priveşte pe inspectorul vamal Ciprian-Lucian Ifrim, alt nume de pe lista lui Bogatu. Fără terenuri sau apartamente, vameşul deţine un Seat fabricat în 2001, obţinut în urma partajului, iar venitul anual încasat se ridică la 39.507 lei, fiind vorba despre salariul luat de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea. În ediţiile următoare, ZIUA de Constanţa va continua prezentarea averilor vameşilor despre care se spune că ar fi apropiaţi ai directorului suspendat Eugen Bogatu, arestat în dosarul UCM Reşiţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • PULIMEA 18 Jan, 2011 09:39 MAI SUNT MULTI VAMESI CARE AU FURAT DIN 1990 PANA IN ZILELE NOASTRE !!! AFLATII PE TOTI.ESTE ADEVARAT,BANII LOR STAU BINE IN CONTURI DIN STRAINATATE,AVERILE SUNT PE NULELE MAMICHII SAU TATICULUI,IAR CONCEDIILE LE FAC NUMAI AFARA,SA NU OBSERVE TALPA TARII BANII PE CARE EI II AU NEMUNCITI.