Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agenţia de Mediu, dată în judecată Senol Zevri - „Valentin Preda este adevăratul proprietar al proiectului de pe strada Mircea" (documente)

ro

07 May, 2011 00:44 5905 Marime text
5_Mircea_Zevri-Valentin.jpgDirectorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Senol Zevri, a fost acţionat în judecată de către Vasile şi Elena Dumitru, beneficiarii proiectului de pe strada Mircea cel Bătrân. Acesta spune că, de fapt, în spatele proiectului imobiliar s-ar afla Valentin Preda, membru PSD şi consilier al primarului Radu-Ştefan Mazăre.

Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai informat, cu ceva timp în urmă, locuitorii blocurilor MF 2, MF 3 şi MF 4 şi-au declarat nemulţumirea din cauza unui proiect care le va deranja vieţile. Oamenii au spus că acolo se va ridica o casă care le va lua toată vederea, care va fi prea aproape de blocurile lor şi va produce surparea malului, ca în cazul străzii Traian. Situaţia pare serioasă, mai ales că viitoarea locuinţă se va ridica în apropiere de locul unde odinioară a fost strada Cărămidari, căzută în mare din cauza surpării la mijlocul anilor 60. „Iniţial, aici am avut un PUZ. Când am primit certificatul de urbanism pentru PUZ, la situaţia juridică a terenului era liniuţă. Adică nu scria nimic. Noi am zis că pentru a continua procedura este nevoie să fie precizat acest aspect. Prin Legea Mediului, schimbarea destinaţiei spaţiului verde este caz penal. Am primit o adresă de la Direcţia Patrimoniu, prin care ni se spunea că terenul este liber de folosinţă. Am continuat procedura şi am avizat PUZ-ul. Asta era în noiembrie anul trecut. Pe baza acestui PUZ pe care - îmi pun cenuşă în cap - l-am aprobat, beneficiarul a venit pentru acord de mediu pentru imobilul despre care vorbim. În cazul locuinţelor unifamiliale, procedura este foarte simplă, nu se încadrează în procedura de evaluare şi durează maxim cinci zile. Notificarea a fost clasată", a declarat Zevri.

Focşa, de la Mazăre la Dumitru

Apoi, locuitorii din zonă au aflat ce se va construi în faţa ferestrelor lor şi şi-au spus nemulţumirea. Iar „războiul" autorizaţiilor a continuat: „A urmat scandalul. Au venit la mine locatarii, am discutat cu ei, le-am solicitat să facă o contestaţie, am vorbit şi cu colegul Gigi Chiru de la Inspectoratul în Construcţii, ne-a trimis un punct de vedere şi am revocat clasarea notificării şi am spus că nu dăm aviz de mediu pentru această construcţie. Motivul principal a fost următorul: cetăţenii, locatarii, mi-au adus o adresă de la aceeaşi Direcţie de Patrimoniu a Primăriei, semnată în 2009, prin care se spunea că acel teren este spaţiu verde. Nouă, în 2010, ne-au spus altceva. Prin lege, nu poţi schimba destinaţia de spaţiu verde. Doar prin PUZ, dar nu s-a întâmplat aşa ceva, pentru că şi acesta ar fi trecut pe la noi". Pentru revocarea deciziei, APM-ul lui Zevri a fost acţionat în judecată de către Vasile şi Elena Dumitru.

„M-am trezit cu citaţie că suntem daţi în judecată de către Dumitru Vasile şi Elena. Am primit citaţia pe 12 aprilie. Am şi avut termen. Avocata lor este Ioana Focşa. Printre altele, doamna avocat spune aşa: necesitatea prevenirii unei pagube iminente, respectiv prejudiciul material viitor şi previzibil, greu sau imposibil de înlăturat în ipoteza în care decizia ar fi anulată prin hotărâre judecătorească. Este posibil ca prin hotărâre judecătorească să se obţină anularea revocării mele şi să fiu obligat să le dau avizul. Să vă spun cine este, de fapt, proprietarul? Valentin Preda. De unde ştiu? Când a venit dosarul cu PUZ-ul, a venit la mine un cunoscut, un apropiat, care m-a rugat să ajut să grăbească procedura, care poate dura de la o săptămână până la zece ani, depinde cum o abordezi. După ce a apărut scandalul, m-am întâlnit cu acea persoană şi i-am reproşat că m-a băgat în belea. Eu deja aveam ceva indicii despre cine ar fi proprietarul, pentru că am primit şi un telefon de la un secretar de stat interesat de soarta acestui proiect. L-am întrebat pe prietenul meu cine este în spate, dacă este cine cred eu şi a confirmat", a mai declarat Senol Zevri. Nici nu merită menţionat că Ioana Focşa este avocata primarului Radu Mazăre...

Retrocedări de 20.000 de euro

Dar cum a ajuns familia Dumitru proprietară pe terenul de pe aşa-zisă stradă Cărămidari? Din retrocedări! Pe 4 martie 2010, Vasile Dumitru, căsătorit cu Elena Dumitru, a cumpărat de la Maria Gheorghiu din Constanţa întregul drept de proprietate asupra imobilului compus din teren în suprafaţă de 310 mp, ce reprezintă bun viitor, situat pe teritoriul cadastral al municipiului Constanţa, strada Cărămidari nr. 6, 8, 10, judeţul Constanţa, revendicat în baza Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, precum şi a Legii nr. 10/2001. Terenul a fost trecut abuziv în proprietatea statului român, proprietar fiind defunctul Gheorghe Gheorghiu, care a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului eşalonat, prin cumpărare de la Elenca I. Daniil, moştenitoarea lui Pascal Cochino, de la Nicolae M. Gheorghiu, Constantin Gheorghiu, Chimia Bactali şi moştenitorii lui Amidi Amide Abdul, în baza actului de extract nr. 425/1026/1914, legalizat sub nr. 1671/7 iunie 2001, în baza actului de vânzare nr. 3387/5.07.1927, în baza actului de vânzare nr. 3480/4952/3499/16.10.1928 legalizat sub numerele 1671-1672/6.06.2001 şi a actului intitulat foaie de date pentru carte funciară încheiat la data de 4 ianuarie 1941 de Direcţia Cărţi Funciare şi Cadastru Funciar, Comisia de Întocmire a Cărţilor Funciare a municipiului Constanţa, strada Maior Giurăscu nr. 37, legalizat sub nr. 1671/07.06.2001. Adresa dată în contractul de vânzare-cumpărare, „strada Cărămidari nr. 6, 8, 10", este aproape neverosimilă, din moment ce strada menţionată s-a scufundat în urmă cu foarte mulţi ani, iar adresa pe care figurează proiectul lui Dumitru este strada Mircea cel Bătrân nr. 86 A. Preţul vânzării a fost de 82.098 de lei, echivalentul a 20.000 de euro. Doar atât, pentru mai mult de 310 mp în bătaia brizei şi foarte aproape de buricul târgului. Curat chilipir! Precizăm că am încercat să îl contactăm telefonic pe consilierul lui Mazăre, Valentin Preda, însă acesta nu a putut fi găsit.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii