Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Arşinel - Atentat la încredere!?

ro

16 Sep, 2013 18:46 1720 Marime text
Datorită faptului că încă persistă comentarii negative după transplantul de care a beneficiat dl. Alexandru Arşinel şi pentru că se preconizează o plângere penală împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal - Cluj, Consiliul Director al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), face următoarele precizări.

În primul rând, conform legislaţiei în vigoare, Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi Constituţiei României, orice om are dreptul la viaţă şi prin extensie, orice pacient aflat în infuficienţă funcţională de organ vital trebuie să aibă acces la transplant, indiferent de vârstă, sex, religie, stare socială, pregătire profesională etc., altfel s-ar ajunge la discriminare.

În al doilea rând, felul cum pune problema dl. Emanuel Ungureanu transmite un mesaj de revoltă pentru pacienţii care se află pe listele de aşteptare şi de descurajare şi neîncredere pentru cei care au indicaţie de transplant şi urmează să se înscrie pe liste. Noi cei care am trecut prin emoţiile listei şi am beneficiat de un transplant, ştim foarte bine că nu este aşa. În acelaşi timp am întâlnit pacienţi care se resemnaseră – având informaţii de genul celor susţinute de dl. Ungureanu – şi nu mai luptau pentru viaţa lor.

Pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare au nevoie de susţinere şi încredere, nu să li se ia şi ultima speranţă. Din păcate, nu toţi pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare ajung şi la transplant, cum la fel de dureros este şi faptul că nu toţi pacienţii cu insuficienţă funcţională de organ vital au indicaţie de transplant. În această situaţie nu este vina medicilor sau a pacienţilor, că nu au indicaţie de transplant, ci a situaţiei medicale a acestora.

Acestea sunt lucruri cu care ne-am confruntat noi ca pacienţi sau le-ma întâlnit la colegi de suferinţă. Emoţional putem fi tentaţi să ne dăm uneori cu părerea, dar părerea noastră ... rămâne subuiectivă, atâta timp cât nu este susţinută de argumente.

Ceea ce putem face fără să greşim este să preluăm ce se prevede în protocoalele cu privire la transplant, la nivel naţional şi mondial. Ori, în aceste protocoale se precizează în principal, că atunci când se anunţă un organ:

-  trebuie chemaţi minim 2 pacienţi de pe listă, pacienţi cu cea mai bună compatibilitate;

- în centrul de transplant, potenţialilor primimitori li se fac o serie de investigaţii aşa încât să se verifice dacă nu cumva aceştia au anticorpi, focare de infecţie, viermi intestinali etc.;

- decizia asupra pacientului care este receptor se ia abea după ce medicii au toate datele, aşa încât să existe cel mai bun prognostic de viaţă lungă a grefei, implicit a pacietului.

Suntem indignaţi, iar indignarea noastră rezultă din aceea că dl. Emanuel Ungureanu intenţionează să dea în judecată Institutul Clinic de Urologie şi Transplant – Cluj, fapt care ar perturba activitatea medicilor şi ar reduce şansa la viaţă a pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare. Şi nu numai atât: astfel de atitudini pripite şi de intenţii răutăcioase nu fac altceva decât să inducă în rândul potenţialilor donatori (aparţinătorilor) un sentimanet de incertitudine care să-i determine să refuze donarea, fapt ce afectează şansa la viată a pacienţilor care au nevoie de transplant.

Ori, cine are interesul ca tocmai în anul 2013, când activitatea de transplant a cunoscut un avânt fără precedent în România, să fecteze prestigiul profesional şi activitatea susţinută a unui centru de transplant? Oare de ce nu s-a luat atitudine în media şi atunci când s-au făcut 8 transplanturi în 24 de ore, sau de ce s-a tăcut atunci când uni pacienţi au beneficiat de al III-lea sau al IV-lea transplant renal în acelaţi centru? Cumva pentru că erau simpli pacienţi şi nu erau nume publice?

Oare se gândeşte cel care lansează aceste acuzaţii la starea de stres pe care i-o provoacă pacientului Alexandru Arşinel? Ştie că stresul este unul dintre factorii de rejet?

Să nu uite dl. Emanuel Ungureanu, că lansarea unor astfel de suspiciuni se intinde asupra întregului corp medical care realizeaza transplanturi în România ... Şi cum ajută asta pacientul de pe listele de aşteptare?

Dacă într-adevăr se doreşte ca şansa la viaţă a celor înscrişi pe liste să crească, îi invităm pe cei care susţin aceşti pacienţi să ni se alăture, nouă ATR, în:

-          Campania pentru informare şi conştientizare a populaţiei privind actul donării;

-          acordarea de suport, consiliere şi informarmare pentru pacientul în stare post transplant;

-          efortul de a obţine o finanţare adecvată pentru programele pre şi post transplant;

-          efortul de unificare a programului de transplant (subprogramele pre şi post);

-          efortul de asigurare a unei protecţii sociale reale a pacienţilor în dializă şi în stare post transplant;

-          efortul de îmbunătăţire a cadrului legislativ pe profil, în condiţiile în care sistemul de sănătate este în plin proces de reformă.

Numai dacă vom înţelege că prin unirea eforturilor şi prin acţiuni comune pe coordonatele menţionate mai sus, aşa vom putea contribui împreună la creşterea accesului la transplant a pacientului de pe liste şi la o viaţă bună a pacientului în stare post transplan. Totodată aceasta presupune şi să ne respectăm medicii, să-i preţuim şi nu să-i ducem în justiţie în baza unor nelămuriri personale.

D-lui Alexandru Arşinel îi urăm viaţă lungă şi să treacă cu bine peste această situaţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii