Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Remus Cernea a reclamat în plenul Camerei Deputaţilor că parlamentarii nu primesc ordinea de zi cu legile pe care urmează să le voteze

ro

08 Oct, 2013 18:32 950 Marime text
Intr-o postare pe contul sau de Facebook deputatul Partidului Verde a precizat următoarele:
 
"In urma cu scurt timp a avut loc o disputa in plenul Camerei Deputatilor in care am fost implicat. Intrucat, la mai multe sedinte pana acum, ordinea de zi a fost schimbata uneori chiar in timpul sedintei fara ca deputatii sa fie informati si sa aiba in fata ochilor ordinea de zi actualizata si intrucat singurii care primesc aceasta ordine de zi sunt liderii de grup, am cerut de la microfon o corecta informare a deputatilor cu privire la aceea ce urmeaza sa voteze. Lipsa acestei informari corecte ii face pe cei mai multi parlamentari sa fie dependenti de indicatiile facute de catre liderii grupurilor, descurajandu-se, pana la anulare, votul de constiinta, cel putin in cazul marii majoritati a parlamentarilor. 

Eu am primit o ordine de zi pentru deputatii neafiliati. Insa era vorba de un singur exemplar. Cate un exemplar a primit fiecare grup, exemplar care era in posesia liderului de grup. Este adevarat ca agenda a fost postata si pe site-ul Camerei, dar marea majoritate a deputatilor nu aveau in fata tablete sau laptopuri pentru a urmari ordinea legilor supuse la vot si continutul acestora. 

Or, tema de fond este ca votul, in cele mai multe cazuri si in privinta marii majoritati a parlamentarilor este unul dat de totala necunostinta de cauza. Iar parlamentarii nu au nici cum sa se informeze in timp util asupra votului pe care urmeaza sa il acorde. Acest lucru este o problema reala si grava in opinia mea. Sigur ca este dificil sa fii informat, in detaliu, in privinta tuturor legilor de pe ordinea de zi, dar este totusi necesar sa ti se faciliteze accesul la informatie. Pentru ca votul asupra legilor poate influenta vietile a milioane de oameni. Iar evidenta este ca in cazul marii majoritati a legilor, marea majoritate a parlamentarilor voteaza in necunostinta de cauza. 

Cand am cerut de la microfon sa fie facuta aceasta informare a reactionat intempestiv domnul Varujan Pambuccian, un om pe care il respect. Dar domnia sa mi-a replicat ca nu trebuie sa consumam mai multa hartie pentru ca astfel omoram copacii...  Evident ca exista o solutie la aceasta problema, dar nu mi s-a mai permis sa iau cuvantul pentru a o afirma: utilizarea hartiei reciclate pentru documentele parlamentului. Putem asadar salva si democratia si mediul, doar sa ne propunem acest lucru si sa ne folosim inteligenta pentru a gasi solutii... In caz contrar, deocratia este grav afectata si numeroase legi care ar fi bune pentru Romania si pentru mediu sunt respinse pe banda rulanta de catre parlamentari neinformati si adesea chiar nepasatori, in timp ce legi discutabile sau proaste sunt sustinute de aceeasi parlamentari neinformati si adesea nepasatori, efectele fiind cele negative binecunoscute asupra tarii noastre..."
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii