Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest al Partidului Verde faţă de acordarea de avize de mediu pentru explorarea gazelor de şist în judeţul Vaslui

ro

10 Jul, 2013 20:17 923 Marime text
Partidul Verde protestează faţă de acordarea avizelor de mediu pentru explorarea/exploatarea gazelor de şist în judeţul Vaslui şi cere Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului neacordarea lor, dar şi retragerea celor eliberate în prealabil.
În urma declaraţiei preşedintelui ANPM, Mihail Fâcă, conform căreia în data de 18 iulie se va elibera avizul pentru explorarea gazelor de şist în trei perimetre din judeţul Vaslui, reprezentanţii PV au decis să organizeze un protest miercuri – 17 iulie, între orele 12.00 – 14.00, în faţa sediului instituţiei dinSplaiul Independenţei, nr.294. De asemenea, Partidul Verde va sprijini iniţierea unor acţiuni în instanţă împotriva acestor avize şi încurajează ONG-urile de mediu şi cetăţenii să utilizeze orice căi civice şi juridice pentru a se opune unor astfel de proiecte. Există decizii ale instanţelor, atât în România cât şi în alte ţări, care au blocat proiecte industriale cu impact negativ major asupra mediului.

Preşedintele ANPM, Mihail Fâcă, a mai declarat şi că „Sondele de explorare creează fiecare aproximativ 400 de locuri de muncă, din care 100-120 sunt directe, iar restul sunt joburi indirecte, de exemplu pentru transport sau lucrări de amenajare. În total vor fi aproximativ 1.200 de locuri de muncă. Avizul este veşnic, iar explorarea ar putea dura între 1,5 şi 5 ani” , conform R/News.
Dar preocuparea instituţiei pe care o conduce dl. Mihail Fâcă ar trebui să fie protecţia mediului, nu crearea unor locuri de muncă în industrii poluatoare şi cu grad ridicat de risc şi de impact negativ asupra mediului. Acest lucru dovedeşte o dată în plus că este vorba de o decizie politică pentru care acum se încearcă o acoperire pseudo-legală din perspectiva instituţiilor de protecţie a mediului. Acelaşi tip de discurs legat de crearea de locuri de muncă, însă în favoarea proiectului minier pe bază de cianuri de la Roşia Montană, l-am auzit şi la un fost secretar de stat de la Ministerul Mediului sub guvernarea PDL. Asistăm la un derapaj grav al instituţiilor chemate să protejeze mediul, dar care se transformă – iată – în promotorii unor tehnologii toxice.
Suntem convinşi că abuzul autorităţilor se va lovi de opoziţia largă a cetăţenilor,  la Vama Veche, la Costineşti, la Bârlad, în judeţul Bihor şi în orce alte locuri se va încerca impunerea fracturării hidraulice. Or, peste vocea şi rezistenţa celor care îşi doresc un mediu curat şi sănătos nu se va putea trece.
Prezentăm din nou principalele riscuri rezultate în urma explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică consemnate şi în cadrul unei rezoluţii a Verzilor Europeni adoptate la Consiliul de la Copenhaga din mai 2012, pentru interzicerea acestui tip de explorare în Uniunea Europeană:

-          poluarea aerului ca urmare a eliberării unor concentraţii mari de metan, dioxid de sulf şi oxid de azot în atmosferă;
-          riscul contaminării apei potabile din regiunea explorată din cauza riscului ca materialele pompate pentru eliberarea gazelor de şist să se infiltreze în pânza freatică;
-          riscul eliberării în atmosferă a unor materiale radioactive folosite în procesul de fracturare, precum thoriul sau uraniul;
-      creşterea riscului unor explozii în zonele rezidenţiale din cauza eliberării unor acumulări de metan rezultate în procesul de exploatare;
-          cauzalitatea dovedită între exploatarea gazelor de şist şi producerea unor cutremure de pământ care, chiar dacă minore, pot provoca pagube însemnate şi, mai ales, pot produce catastrofe ireversibile prin eliberarea unor compuşi toxici în atmosferă sau în pânza freatică ce asigură necesarul de apă potabilă pentru locuitorii din zonele adiacente explorării.
Pentru a exemplifica o dată în plus impactul negativ al explorării/exploatării gazelor de şist iată câteva detalii despre cutremurul produs acum o săptămână în Olanda: în regiunea Groningen, au fost deteriorate mai multe case Groningen iar guvernul olandez şi consorţiul responsabil pentru foraj au recunoscut că fenomenul a fost cauzat de extracţia de gaze naturale din şisturile bituminoase, conform unui articol din  The Telegraph.


http://www.partidulverde.ro/2013/07/10/protest-al-partidului-verde-fata-de-acordarea-de-avize-de-mediu-pentru-explorarea-gazelor-de-sist-in-judetul-vaslui/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii