Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Daciana Sârbu

ro

08 Sep, 2015 14:06 1148 Marime text
Daciana Sârbu, apel catre institutiile UE: Tineti cont de vointa oamenilor, cetatenii europeni nu vor alimente provenite de la animale clonate
Este clar ca europenii nu doresc sa consume alimente provenite de la animale clonate, iar instituțiile care iau decizii pentru ei trebuie sa le respecte dorința, a susținut Daciana Sârbu la Strasbourg, in plenul Parlamentului European. Eurodeputata PSD a reprezentat grupul socialist in dezbaterea despre clonarea animalelor pentru hrana, pledând pentru interzicerea atât a procesului clonării in acest scop, cat si a importului de alimente astfel obținute.
„Astăzi ne aflam din nou in fata unui test: suntem sau nu de partea cetățenilor intr-o problema de interes major pentru viața lor? Problema e clonarea animalelor pentru hrana, si ne-am mai aflat in același punct si in mandatul trecut. Atunci blocajul instituțional nu a putut fi depășit si nu am reușit sa reglementam problema clonării, deoarece fiecare instituție a susținut un punct de vedere diferit. Dar trebuie sa pornim de la ce vor oamenii!  70% dintre europeni considera ca nu ar trebui încurajata producția de alimente din animale clonate, si doar 15% au o parere contrara, potrivit celui mai recent Eurobarometru pe acest subiect”, a afirmat Daciana Sârbu.
Eurodeputata, care este si vicepreședinta a Comisiei de Mediu, Sănătate publica si Siguranța alimentara din Parlamentul European,  a arătat ca „nu e suficient sa interzicem clonarea, trebuie sa interzicem si importul acestor alimente”, făcând apel la Parlament, Consiliu si Comisie sa tina cont „nu de interesele industriei alimentare, ci de sănătatea si siguranța cetățenilor si a generațiilor viitoare”.
Daciana Sârbu, care si in mandatul trecut a reprezentat grupul socialist in negocierile pe subiectul clonării, a atras atenția ca Uniunea Europeana nu se confrunta cu necesitatea de a recurge la clonare ca sa producă alimente pentru cetățenii sai, iar o asemenea decizie trebuie cantarita prin prisma efectelor pe termen lung:
„Nu avem nevoie de clonare pentru a asigura necesarul de hrana in UE – pentru asta e suficient sa încurajam o politica agricola corecta si sa sprijinim producătorii. Din pacate, Consiliul si Comisia par ca si-au propus sa introducă procesul clonării in lanțul alimentar fara a tine cont de aceasta dorința si in pofida faptului ca nu putem anticipa consecințele pe termen lung ale acestei decizii. Suntem chemați sa hotăram intr-o chestiune ce va avea impact asupra multor generații, si nu avem voie sa ne jucam cu viitorul lor.”
In după-amiaza zilei de marți, plenul Parlamentului European votează raportul Sommer-Moi care stabilește poziția sa in privința clonării animalelor pentru obținerea de alimente, urmând ca apoi Consiliul sa-si stabilească propriul punct de vedere. In legislatura trecuta, încercarea de reglementare a acestei probleme a rezultat intr-un blocaj instituțional, cele trei instituții europene (Parlamentul, Consiliul si Comisia) nereușind sa ajungă la un punct de vedere comun.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii