Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu Pentru sustinerea emanciparii femeilor in lumea araba

ro

03 Oct, 2013 12:57 1364 Marime text
Europarlamentarul Corina Crețu, vicepresedintele Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a găzduit, la Bruxelles, premiera filmului documentar "Limita desertului" si un seminar privind emanciparea femeilor in lumea araba. "Acest film prezintă cazuri concrete de dezvoltare economica si personala a unor femei arabe care au îndrăznit sa devina independente. Din păcate, chiar daca revoluțiile arabe au determinat debutul tranziției spre democrație, schimbările fundamentale se lasă așteptate in planul imbunatatirii condiției femeilor in sudul Mediteranei", a declarat Corina Crețu, atrăgând atenția asupra dezamăgirii ce ia loc valului de speranța provocat de revoltele din lumea musulmana.

Vicepreședintele Comisiei de Dezvoltare din Parlamentul European a subliniat gravitatea efectelor conflictului sirian si ale tensiunilor din Orientul Mijlociu asupra femeilor si copiilor, care cad victime confruntarilor si exploatarii. Corina Cretu a condamnat exploatarea sexuala a tinerelor siriene, adesea vandute pentru casatorie, recurgerea la viol ca arma de razboi in Libia si casatoriile fortate ale minorelor in Maroc si Egipt.

"In tari ca Libia, Palestina si Yemen, trei sferturi din analfabeti sunt femei. Lipsa unui nivel adecvat de educatie le face mai vulnerabile si perpetueaza inegalitatea dintre femei si barbati. Educatia le-ar face mai constiente de drepturile lor civile si politice. Investitia in participarea activa a femeilor in societate este cheia pentru valorificarea potentialului economic al lumii arabe, in conditiile in care somajul este in crestere, iar rata de ocupare in randul femeilor este, potrivit Bancii Mondiale, printre cele mai scazute din lume", a precizat europarlamentarul social-democrat.

Corina Cretu a pledat pentru incurajarea reformelor politice si juridice menite sa combata discriminarea de gen, inclusiv pentru introducerea unui sistem de cote care sa asigure reprezentarea femeilor in pozitii decizionale. "Trebuie, de asemenea, sa continuam colaborarea cu societatea civila si sectorul privat, pentru a promova dezvoltarea sociala si economica a femeilor si implicarea lor in procesul de consolidare a pacii si de democratizare in regiune", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.

La dezbaterea desfasurata la Parlamentul European, sub egida Partidului Socialistilor Europeni, au participat reprezentanti ai Bancii Mondiale, Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, Organizatiei pentru Femei a Natiunilor Unite si ai unor structuri non-guvernamentale, precum Fundatia "Anna Lindh".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii