Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu i-a cerut presedintelui Barroso sa apere dreptul Romaniei de a adera la Spatiul Schengen

ro

05 Mar, 2013 21:14 874 Marime text
Europarlamentarul Corina Cretu, Vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a cerut, azi, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa actioneze pentru respectarea dreptului Romaniei si Bulgariei de a adera la Spatiul Schengen si pentru stoparea populismelor electorale care risca sa compromita procesul de integrare europeana.

"Amenintarea ministrului de interne al Germaniei privind execitarea veto-ului fata de extinderea Spatiului Schengen reprezinta un atac grav impotriva proiectului Europei Unite. Noile state membre risca sa fie izolate printr-o cortina de catifea, care va amplifica saracia, tensiunea sociala si divizarea UE", a atras atentia Corina Cretu in interpelarea adresata presedintelui Comisiei Europene.

Vicepresedintele PSD i-a solicitat presedintelui Barroso sa intervina, in numele Comisiei, ca garant al respectarii Tratatelor europene, pentru incetarea discriminarii cetatenilor romani si bulgari si garantarea drepturilor fundamentale la libera circulatie si la angajare libera in intreaga Uniune Europeana.

"Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice de aderare la Spatiul Schengen inca din 2011, dupa cum a apreciat Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne din 9 iunie 2011. De asemenea, Parlamentul European a dat, inca din 8 iunie 2011, aviz pozitiv aderarii celor doua state, aceasta sustinere fiind confirmata prin rezolutia adoptata la 13 octombrie 2011. Rezolutia Parlamentului European, sustinuta de toate grupurile politice, a constatat ca Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile tehnice de aderare la Schengen, care erau singurele criterii ce trebuiau atinse. Asadar, din 2011, Parlamentul European a cerut statelor membre sa evite populismul si sa nu impiedice aderarea celor doua state. La randul sau, Comisia Europeana a recunoscut, de ani de zile, ca România a îndeplinit toate criteriile necesare. La 25 octombrie 2011, d-le presedinte Barroso, ati declarat ca intrarea României în zona Schengen este o chestiune de simplă echitate, in calea careia stau doar obstacole politice. In aceste conditii, sunt revoltatoare tergiversarea adoptarii uneui decizii si inventarea unor conditii suplimentare doar pentru a justifica o pozitie politicianista, menita sa serveasca un interes electoral inaintea alegerilor parlamentare din Germania, din aceasta toamna", se arata in interpelarea europarlamentarului social-democrat.

Corina Cretu a precizat ca declaratiile de ieri ale ministrului german de Interne si ale celui britanic al Afacerilor Externe, referitoare la necesitatea unor masuri pentru stoparea imigratiei cauzate de saracie, reflecta o viziune contrara valorilor europene, intre care se afla dreptul la libera circulatie, inclusiv pe piata fortei de munca. "Avand in vedere faptul ca Romania si Bulgaria si-au indeplinit obligatiile asumate in vederea aderarii la Schengen si ca migratia fortei de munca din Romania si Bulgaria are un efect pozitiv asupra economiei europene, fapt constatat oficial de Comisia Europeana, va rog, d-le presedinte Barroso, sa interveniti direct si ferm pentru a pune capat derapajelor politicianiste, discriminatorii si contrare spiritului si interesului european", a solicitat vicepresedintele Grupului europarlamentar Socialist.

Corina Cretu a declarat ca va propune introducerea pe agenda sesiunii plenare de saptamana viitoare a Parlamentului European a unei dezbateri privind riscurile discriminarii si izolarii noilor state membre ca tari de categorie secundara in UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii