Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conectarea Europei - 30 de miliarde de euro in slujba unui deziderat european - Piață liberă, investitori privați, preturi mici

ro

27 Jun, 2013 12:41 847 Marime text
Joi, 27 iunie, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord privind Mecanismul Conectarea Europei, noul Fond European in valoare de 30 de miliarde de Euro destinat finanțării  proiectelor de interes comun in infrastructura pentru rețelele trans-europene de transport, energie si telecomunicații.
 
Raportorul Adina Vălean (PNL, Romania) a declarat: "Am reușit sa transmitem mesajul corect către Comisie si Consiliu, si anume ca bugetul Mecanismului Conectarea Europei trebuie folosit cat mai eficient. In condițiile unor necesitați de 1000 de miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii energetice si a unui deficit de finanțare de 250 de miliarde până in 2020, instrumentele financiare reprezintă soluția prin care se poate crea un efect multiplicator pentru fiecare euro investit din bani publici europeni.
 
Am reușit foarte greu sa schimbam paradigma alocării finanțării publice europene prin granturi, si focalizam finanțarea spre proiecte europene care sa aducă plus-valoare. Aceasta este, cred, singura soluție in climatul economic actual, de a realiza modernizarea rețelelor de transport, energie si de a readuce creșterea economica.
 
Criza datoriilor suverane a determinat instituțiile financiare sa mizeze pe tranzacțiile cu guverne in căutare de lichidități in detrimentul proiectelor si a companiilor private. De aceea, utilizarea banilor europeni prin instrumente financiare poate rezolva problema finanțării private a companiilor ce doresc sa investească in infrastructura.. Mai mult, prin acest mecanism, promotorii de proiecte beneficiază de eticheta de Proiect de Interes Comun European ce le creste gradul de atractivitate reducând, in același timp, costurile finanțării acestor proiecte.
 
Romania la rândul ei va trebui sa schimbe viziunea asupra energiei, sa utilizeze instrumente moderne de finanțare a infrastructurii, deschizând astfel accesul la lichiditățile băncii Europene de Investiții si ale investitorilor instituționali. Aceasta schimbare de paradigma poate fi o oportunitate prin care Romania sa devina o piața mai atractiva si sa isi schimbe modul in care participa la jocul European.
 
Eșecul previzibil al proiectului Nabucco arata ca nu statele, ci companiile puternice si competitive cele sunt capabile sa angajeze si sa duca la bun sfârșit proiectele majore de infrastructura energetica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii