Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita oficială a ministrului Bogdan Aurescu în Regatului Norvegiei

ro

27 Apr, 2015 17:20 1076 Marime text
Agenda vizitei a cuprins consultări cu ministrul afacerilor externe norvegian Børge Brende și convorbiri cu Preşedintele Parlamentului, Olemic Thommessen.
În cadrul consultărilor cu ministrul Børge Brende, șeful diplomației române a subliniat faptul că investitorii norvegieni ar putea valorifica  stabilitatea economică a României pentru a demara afaceri în ţara noastră şi a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, care în prezent se ridică la 675 milioane de euro. În acest context, cei doi miniştri au convenit să acţioneze pentru a impulsiona diversificarea cooperării la nivel economic şi sectorial. Bogdan Aurescu a mulțumit pentru faptul că Norvegia pune la dispoziția României fonduri prin Mecanismul financiar al SEE şi prin Mecanismul financiar norvegian.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său Børge Brende au semnat, în cadrul vizitei, „Convenţia între România şi Regatul Norvegiei pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit”, document care are ca principal scop stimularea schimburilor economice şi a relațiilor economice și sociale, în general, între cele doua tari.

În privinţa agendei europene şi de securitate, discuţiile au vizat, cu prioritate, evoluţiile din Vecinătatea Estică. Ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul Børge Brende au reiterat sprijinul pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk. Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că mediul de securitate la frontierele estice ale UE a cunoscut o profundă transformare după anexarea ilegală a Crimeei.  Referitor la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene, ministrul Bogdan Aurescu a punctat faptul că sancţiunile UE trebuie menţinute până la implementarea completă a Acordurilor de la Minsk, poziție împărtășită de omologul norvegian.

Cei doi oficiali au discutat şi despre Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc la 21-22 mai. Reuniunea la vârf va reprezenta un moment important în relaţiile UE cu partenerii săi estici, atât pentru reafirmarea sprijinului Uniunii, cât şi pentru evaluarea progreselor statelor participante la Parteneriatul Estic de la precedentul Summit de la Vilnius. În ceea ce priveşte Republica Moldova, România şi Regatul Norvegiei şi-au declarat din nou susţinerea pentru parcursul european al acestei ţări. Bogdan Aurescu a propus omologului său ca Norvegia să examineze posibilitatea finanțării unor proiecte de interes pentru conectarea Republicii Moldova la spațiul UE.

În noul context geopolitic european, marcat de provocări atât în sudul, cât şi în estul continentului, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că este necesar ca la Consiliul European din iunie 2015 să fie elaborat un nou document conceptual care să actualizeze Strategia de Securitate a UE din 2003.

În cadrul consultărilor dintre cei doi miniştri au fost abordate şi principalele teme aflate pe agenda internaţională, respectiv viitorul Summit NATO din 2016, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi provocările actuale reprezentate de terorismul internaţional.

Șefii celor două diplomaţii au subliniat buna colaborare româno-norvegiană în cadrul NATO. În acest context, Bogdan Aurescu a invitat Norvegia, în calitate de aliat NATO, să aloce personal pentru cele două structuri NATO de comandă şi control care vor fi create pe teritoriul României în aplicarea deciziilor adoptate la Summit-ul de la Wales.

Cei doi miniștri au discutat și despre situația din Balcani, dosarul nuclear iranian și perspectivele sale, inclusiv efectele finalizării sale în plan regional, criza din Siria și cea din Yemen, cooperarea la nivel ONU, problematica migranților provenind din sudul Marii Mediterane.

Ministrul norvegian a acceptat cu plăcere invitația omologului român de a face o vizită la București în aceasta toamnă.

Convorbirile cu Preşedintele Parlamentului Regatului Norvegian, Olemic Thommessen, au vizat, în principal, dezvoltarea dialogului politic bilateral şi cooperarea parlamentară între cele două țări. Ministrul afacerilor externe şi preşedintele Parlamentului Regatului Norvegiei au subliniat, de asemenea, importanţa consolidării dimensiunii diplomaţiei parlamentare.

Discuțiile au vizat și criza din Ucraina şi implicaţiile acesteia asupra securităţii regionale, iar cei doi oficiali au reiterat apelul privind implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk. În acest context, preşedintele Parlamentului norvegian a evidenţiat sprijinul ţărilor nordice şi baltice pentru reformarea Parlamentului de la Kiev şi a procesului legislativ din Ucraina. Cei doi oficiali au convenit, la propunerea ministrului român, să exploreze posibilitatea unui program comun româno-norvegian, la care să se asocieze și Comisia de la Veneția, destinat trainingului pentru politicieni și parlamentari din statele din Vecinătatea Estică.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, în cadrul vizitei, și o întâlnire cu reprezentanții filialelor norvegiene ale Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), ale Fundaţiei Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (CAESAR). Bogdan Aurescu şi-a exprimat convingerea că tinerii de valoare aflaţi la studii sau care îşi desfăşoară activitatea profesională în străinătate pot contribui la promovarea  obiectivelor şi profilului real al României, şi a subliniat că România are nevoie de cei care fac  performanţă în domenii precum educaţia, cercetarea, inovarea, cultura, ştiinţa pentru progresul şi modernizarea ţării.

De asemenea, Bogdan Aurescu i-a încurajat pe tinerii studenţi, masteranzi şi doctoranzi români aflaţi la studii în Regatul Norvegiei, să fructifice experienţa şi contactele deja stabilite, să se implice şi să contribuie la evenimente interculturale în plan local. Toate acestea pot avea  impact asupra societăţii norvegiene şi arată dinamismul, entuziasmul şi spiritul european al generaţiei tinere  din România. "Dumneavoastră, prin contribuțiile personale pe care le aveți, creați valoare în comunitățile în care sunteți integrați și creșteți astfel profilul pozitiv al României", a arătat Bogdan Aurescu.

Reprezentanții LSRS și ai Fundației CAESAR au exprimat aprecierea pentru colaborarea inițiată de MAE, în luna ianuarie 2015, și au arătat interesul pentru continuarea programului de stagii "Smart Internship" la Ambasada României din Oslo, de a sprijini evenimentele organizate de ambasadă și de a interacționa cu presa locală pentru promovarea poveștilor de succes ale tinerilor români de elita din Norvegia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii