Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Italiană

ro

07 Mar, 2016 11:30 1057 Marime text

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat în perioada 5 - 6 martie 2016, în cadrul vizitei întreprinse în Republica Italiană, la o serie de evenimente culturale dedicate comunității românești din regiunea Lazio. 
 
Agenda ministrului delegat a debutat cu o întâlnire cu primarul localității Rignano Flaminio, Fabio Di Lorenzi. Cu acest prilej, demnitarul român a mulțumit autorităților locale pentru sprijinul acordat comunității românești din regiune. În cadrul discuțiilor, partea italiană a subliniat contribuția semnificativă a comunității românești, evocând exemple ale unor antreprenori români care au dezvoltat afaceri în localitate, precum și inițiativa românească care a pus bazele centrului de bătrâni Giovanni Paolo II din Rignano Flaminio.
 
În continuarea vizitei, ministrul delegat Dan Stoenescu a participat la inaugurarea expoziției de fotografii dedicate eforturilor armatei române din Primul Război Mondial, eveniment organizat de Primăria din localitatea Rignano Flaminio, în parteneriat cu Ambasada României la Roma și Institutul Cultural Român. Cu această ocazie, a avut loc o masă rotundă, în cadrul căreia oficialul român a reliefat rolul jertfei ostașilor români în edificarea statului național unitar român. 
 
De asemenea, ministrul delegat a vizitat Parohia cu hramul "Sfântul Prooroc Ilie" din localitatea Civita Castellana -  Rignano Flaminio și Biserica penticostală Betania, din Fontenuova, ocazie cu care a subliniat contribuția esențială a Bisericii în menținerea coeziunii sociale în rândul comunităților românești din diaspora.
 
Programul vizitei oficiale a cuprins și o întâlnire cu Preasfințitul Părinte Siluan, la Episcopia Ortodoxă Română din Italia. În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte precum importanța organizării unor sesiuni de educație civică pentru membrii comunităților românești din Italia și utilitatea introducerii unor cursuri de limba română în vederea consolidării identității naționale a tinerelor generații.
 
Totodată, oficialul român a participat la deschiderea expoziției dedicate Zilei Femeii, „Contraste - de la femei la femei", organizată de Asociația Profesioniștilor Români din Italia la Accademia di Romania. Cu această ocazie, a salutat implicarea româncelor în procesul de integrare socio-culturală a comunității românești din Italia și de transmitere a valorilor identitare naționale. La invitația Asociației „Lumea copiilor", ministrul delegat a luat parte la evenimentul Mărțişorama, susținut la Biserica Oratorio di San Francesco Saverio, care a inclus o prezentare tematică, un concert de muzică tradițională românească și o expoziție.
 
Vizita în Republica Italiană s-a încheiat cu participarea ministrului delegat la evenimentul Sărbătoarea Românilor, organizat la Roma. În alocuțiunea susținută în deschiderea evenimentului, oficialul român a îndemnat comunitatea românească din Italia să rămână unită și să participe activ la viața socială și politică, inclusiv din perspectiva alegerilor locale care vor avea loc în Italia, pentru promovarea membrilor comunității în  structuri administrative și de reprezentare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii