Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transcrierea declaratiilor de presa Teodor Baconschi - Peter Van Loan

ro

17 Jul, 2010 02:39 845 Marime text
Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe: Bună dimineaţa! Aş vrea să îi urez bun venit distinsului nostru oaspete, domnul Peter Van Loan, ministrul canadian al comerţului internaţional, care se află într-o vizită de două zile la Bucureşti.

Obiectivul politic declarat al turneului european, pe care îl întreprinde domnul Van Loan, este acela de a promova, de a face lobby pe lângă guvernele europene, pentru încheierea, în 2011, a unui acord adus la zi, lărgit, a unui acord comercial între Uniunea Europeană şi Canada.

Bineînţeles că am discutat şi subiecte bilaterale: interesul nostru pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, modernizarea infrastructurilor, în special în materie de containere, la Constanţa, cu probabilul suport al unor companii canadiene din Halifax.

Cum domnul ministru conduce o amplă reţea de specialişti în domeniul comerţului internaţional, l-am informat că probabil reţeaua de comerţ internaţional va trece de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri la Ministerul Afacerilor Externe şi că m-ar interesa, în acest context, să profităm de experienţa Canadei în domeniu şi să facem un seminar în Canada. În acelaşi timp, am rugat ca prin Ambasadă să ni se transmită felul în care este organizat acest departament. Dânşii au acolo câteva mii de oameni, noi vom avea o sută şi ceva - acestea sunt proporţiile - dar am vrea ca prin transfer să facem şi o reorganizare, astfel încât respectivii reprezentanţi comerciali ai României să lucreze mai bine în interesul naţional.

Am avut o discuţie interesantă şi despre G8 şi G20, care este raportul între cele două instrumente de colaborare multilaterală, şi am subliniat ataşamentul nostru comun faţa de vitalitatea Francofoniei. Domnul ministru mi-a descris agenda Canadei pentru viitorul Summit al Francofoniei de la Montreux din acest an.

Încă o dată bun venit şi sper ca atât vizita mea, în pregătirea vizitei Preşedintelui României în Canada, cât şi vizita Preşedintelui României ca atare să se poată desfăşura cât mai rapid, poate în a doua jumătate a acestui an.

Peter Van Loan, ministrul canadian al comerţului internaţional: Bună dimineaţa! Aş dori să încep prin a-i mulţumi domnului ministru Baconschi pentru această excelentă întâlnire de astăzi. A fost o mare plăcere să discut în mod direct cu dumnealui despre viitorul parteneriatului dintre Canada şi România. Parteneriate ca acesta sunt foarte importante pentru Canada. Canada este o ţară orientată spre partea economică, spre comerţ. Avem foarte multe legături în toată lumea, dar în special cu România, de unde avem 200.000 de cetăţeni români, care s-au stabilit în Canada, inclusiv unul din membrii staff-ului meu, care este de origine română.

Acest lucru presupune, de asemenea, o strânsă colaborare şi în cadrul organizaţiilor internaţionale, precum Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Francofonia şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Suntem, de asemenea, parteneri în Afganistan. De altfel, profit de această ocazie pentru a exprima recunoştinţa noastră faţă de contribuţia tuturor românilor aflaţi în misiune.

Considerăm că parteneriatul nostru ne poate ajuta în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic. Ambele ţări au fost afectate de criza economică şi financiară globală. În Canada, din fericire criza s-a terminat în al treilea trimestru 2009 şi de atunci economia este în creştere. De altfel, avem cea mai mare creştere economică din toate ţările dezvoltate economic şi sperăm să continuăm. În România criza a lovit puţin mai târziu, a impus adoptarea unor măsuri dificile, dar necesare de întărire a economiei. În toată lumea ţările au luat măsuri pentru a-şi reveni de pe urma scăderii economice. Acesta a fost şi scopul recentului Summit G20 de la Toronto, pe care Canada a fost mândră să-l găzduiască.

Cu ocazia acestui Summit, participanţii au discutat despre progresele înregistrate în vederea evitării unei crize economice dificile şi de durată. În numele măsurilor luate, se impune adoptarea unor măsuri de creştere economică stabilă. Dar o creştere stabilă economică necesită o luptă împotriva protecţionismului, stimularea comerţului şi investiţiilor în toată lumea. Cu alte cuvinte, această creştere depinde de acest parteneriat. Relaţiile dintre Canada şi România prezintă un bun exemplu de parteneriat care funcţionează bine.

Anul trecut schimburile comerciale economice au ajuns la 210 milioane de dolari. Am discutat cu domnul Baconschi despre o serie de posibilităţi de a construi mai departe pe această bază. Aici este inclusă în primul rând o negociere de liber schimb cu Uniunea Europeană, în forma unui acord cuprinzător economic şi comercial. Deţinem în totalitate potenţialul de stimulare a comerţului cu partenerii noştri de peste tot în lume, în Europa şi îndeosebi cu România.

Un studiu comun din 2008 arată că un acord ar putea să crească aceste schimburi bilaterale cu aproximativ 38 miliarde de dolari, adică cu aprox. 25,7 miliarde de euro, 86 miliarde de RON. Acest lucru ar aduce beneficii economice semnificative şi în Canada şi în Europa deopotrivă. De fapt 26 de miliarde din cele 38 de miliarde de dolari ar fi în beneficiul economiei europene. Din acest motiv, este important să colaborăm, să profităm de oportunităţile pe care ni le oferă Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător, la momentul la care este cel mai necesar.

Aş vrea să exprim mai ales cetăţenilor din Canada încrederea noastră în special în potenţialul de creştere al economiilor, care în ultimii 10 - 15 ani au arătat cea mai mare creştere economică din Europa. Există unii pesimişti în Canada care se întreabă de ce ne concentrăm asupra Europei şi nu asupra Indiei sau a Chinei. Şi acestea sunt priorităţi pentru noi, dar avem foarte mare încredere în capacitatea Uniunii Europene şi, în mod special, în capacitatea ţărilor care arată creştere după ce o jumătate de secol au fost ţinute înapoi şi nu au fost lăsate să dea dovadă de dinamismul care le poate duce spre un viitor mai bun. De aceea ţări ca România sunt un pariu bun pentru Canada. Aştept să văd colaborarea dintre ţările noastre, colaborarea cu domnul Baconschi, care să ducă la crearea de locuri de muncă şi succes economic în ambele ţări. Mulţumesc foarte mult.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii