Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, a delegaţiei parlamentare bulgare conduse de preşedintele Adunării Naţionale, Mihail Raykov Mikov

ro

02 Dec, 2013 20:22 819 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 2 decembrie 2013, o întrevedere cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, Mihail Raykov Mikov, aflat în vizită oficială la Bucureşti.
 

Întrevederea a contribuit la aprofundarea dialogului bilateral româno-bulgar, inclusiv pe linie parlamentară, şi a constituit un bun prilej pentru evaluarea  cooperării politico-diplomatice şi economice între cele două state.
Ministrul Titus Corlăţean a arătat faptul că vizita la nivel parlamentar consolidează agenda pozitivă a contactelor la nivel înalt din acest an, dinamică pe care relaţiile bilaterale o vor cunoaşte şi anul viitor, când cele două state vor aniversa 135 de ani de relaţii diplomatice şi cele două guverne se vor reuni într-o şedinţă comună.
 
Ministrul român a exprimat interesul pentru intensificarea schimburilor economice dintre cele două ţări, pe baza potenţialului important existent, care trebuie intens valorificat. În context, s-a referit la importanţa exploatării podului Calafat – Vidin, amintind cooperarea excelentă dintre România şi Bulgaria în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, care este un model de cooperare regională la nivel UE.
 
De asemenea, a remarcat rolul deosebit al cooperării în domeniul energiei şi a amintit relevanţa proiectelor comune în domeniu, precum finalizarea interconectorului de gaz de la Giurgiu – Ruse.
 
În ceea ce priveşte agenda europeană, ambele părţi au convenit să se coordoneze în continuare pe dosare prioritare precum aderarea  României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
 
Ministrul român a remarcat că rezultatele alegerilor europene din 2014 vor avea un impact direct asupra  agendei europene şi a subliniat preocuparea pentru retorica populistă şi xenofobă a unor lideri europeni, a căror exacerbare ar putea pune în pericol însuşi proiectul european.
În ce priveşte rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius a fost exprimat regretul faţă de decizia Ucrainei de a nu semna Acordul de Asociere cu UE. Totodată, ministrul Corlăţean a exprimat satisfacţia pentru rezultatele Summitului pentru Republica Moldova şi a subliniat buna cooperare româno-bulgară pentru susţinerea parcursului european al acesteia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii