Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea statelor aliate cu partenerii contributori la operaţiunea NATO din Afganistan (ISAF)

ro

04 Dec, 2013 19:09 662 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, astăzi, 4 decembrie 2013, la Bruxelles, la întâlnirea statelor aliate cu partenerii contributori la operaţiunea NATO din Afganistan (ISAF), organizată în contextul reuniunii miniştrilor de externe ai NATO.
Din partea Afganistanului au participat ministrul interimar de externe, Zarar Ahmad Osmani, şi ministrul de interne, Omar Daudzai. Oficialii afgani au subliniat angajamentul ţării lor pentru buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale şi provinciale din luna aprilie 2014, în acest sens solicitând statelor participante la misiunea ISAF să asigure prezenţa unui număr cât mai mare de observatori.
Discuţiile au vizat atât dimensiunea politică, cu accent pe evoluţiile interne din Afganistan, precum şi aspecte ale securităţii cu relevanţă pentru Alianţa Nord-Atlantică. Nu în ultimul rând, a avut loc un schimb de opinii aprofundat cu privire la viitorul prezenţei Aliate în această ţară în perioada post-2014.
Ministrul român al afacerilor externe a subliniat, în intervenţia sa, importanţa desfăşurării alegerilor prezidenţiale afgane potrivit calendarului asumat de către autorităţile acestei ţări, subliniind că securitatea nu poate fi privită izolat de evoluţiile generale din societatea afgană. De asemenea, oficialul român a evocat principalele priorităţi pe termen scurt ale comunităţii internaţionale, în mod special finalizarea procesului de tranziţie – prin preluarea integrală a responsabilităţilor de asigurare a securităţii ţării de către forţele afgane de securitate - şi stabilirea detaliilor angajamentelor internaţionale în Afganistan post-2014.
În acest sens, ministrul Titus Corlăţean a reiterat imperativul clarificării aspectelor legale ale participării Aliaţilor şi partenerilor operaţionali la viitoarea misiune NATO Resolute Support post-2014, arătând că trimiterea de instructori şi consilieri pentru forţele afgane de securitate nu va fi posibilă în lipsa unui Acord privind statutul forţelor NATO în Afganistan. Şeful diplomaţiei române a pledat pentru o semnare rapidă a acordului bilateral de cooperare în domeniul securităţii între SUA şi Afganistan, care marchează o etapă importantă în definirea coordonatelor angajamentului internaţional în această ţară.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii