Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe, al comerţului exterior şi afacerilor europene al Regatului Belgiei, Didier Reynders

ro

15 Jul, 2014 11:25 874 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut luni, 14 iulie 2014, o întrevedere cu omologul belgian, Didier Reynders, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează la Bucureşti, la invitaţia şefului diplomaţiei române.
 
În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au salutat calitatea şi substanţa relaţiei bilaterale, pe toate palierele sale. A fost evocată consistenţa şi dinamica relaţiilor economice şi comerciale şi s-a convenit fructificarea la parametri maximi a potenţialului de cooperare, prin dinamizarea investiţiilor şi prin identificarea de proiecte concrete în domenii puţin explorate până în prezent. În acest sens, ministrul Titus Corlățean a declarat: “Am exprimat interesul Guvernului României pentru o prezență din ce în ce mai puternică pe piața românească a  companiilor belgiene, inclusiv pentru a pune în valoare un context economic favorabil în România, o creștere economică consolidată a României din ultimii ani și care se confirmă. Astfel, în 2013 am înregistrat un nivel record al schimburilor comerciale bilaterale, de peste 2 miliarde de euro și o prezență de peste 3000 de companii cu capital belgian în țara noastră“. De asemenea, cei doi demnitari au convenit continuarea dialogului în vederea aprofundării cooperării în domeniul culturii și turismului. 
 
Ministrul Titus Corlățean a evocat colaborarea excelentă dintre cele două state, la nivel ONU, UE și NATO. În acest sens, Didier Reynders a subliniat importanța ca membrii UE să fie capabili de o reacție imediată în situaţii de criză, în calitate de aliați solizi pentru partenerii americani.
 
O atenţie deosebită în cadrul discuţiilor a fost acordată agendei europene, inclusiv evoluţiilor la nivel instituţional urmare a alegerilor pentru Parlamentul European, precum și a viitoarei configurații a structurii Comisiei Europene. A fost reiterat interesul ambelor părţi de a coopera în vederea consolidarii proiectului european, prin promovarea unei agende pozitive, capabilă să genereze rezultate concrete pentru cetățenii europeni. Șeful diplomației române a arătat că Europa are nevoie mai mult ca oricând de solidaritate și de o voce comună în dosarele de interes major. 
 
Ministrul Titus Corlăţean a exprimat speranţa în avansarea substanţială, în perioada următoare, a dosarului aderării României la spaţiul Schengen, salutând în context sprijinul constat al Belgiei pentru acest obiectiv.
 
Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii aprofundat asupra politicii de extindere a UE, cu accent pe Balcanii de Vest, precum si asupra evolutiilor recente din vecinătatea estică a UE, reiterând imperativul unei acţiuni coordonate şi unitare a Uniunii pentru a contribui în mod eficient la stabilitatea regiunii. Discuțiile au reliefat satisfacţia celor două părţi faţă de semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat cu Republica Moldova şi Georgia, ca şi faţă de semnarea părţilor restante ale AA şi DCFTA cu Ucraina. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat faptul că semnarea Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă un scop final, ci intrarea într-o nouă fază a relaţiei acestor state cu Uniunea. Sprijinul statelor membre UE este esenţial pentru implementarea cu succes a prevederilor acestor documente. În context, ministrul Titus Corlățean a menționat: “Am pledat în mod constructiv pentru ca Belgia să continue procesul de ratificare a acestor acorduri, început în regiunea noastră,  de România. Contăm pe sprijinul Guvernului belgian pentru ratificarea acestor Acorduri de Asociere, ceea ce va reprezenta un semnal extrem de important de susținere pentru Republica Moldova“.
 
La rândul său, vice-premierul Didier Reynders a exprimat susținerea Belgiei pentru parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, pe baza meritelor proprii şi a reformelor întreprinse de acestea. Totodată, a exprimat susținere activă pentru integrarea Georgiei și a Republicii Moldova, subliniind în mod deosebit  progresele evidente realizate de Republica Moldova.
 
În ceea ce priveşte temele de actualitate ale agendei regionale şi internaţionale, cei doi miniştri au abordat aspecte legate de  Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, evoluția de securitate din zonă şi au dezbătut modalităţile prin care România şi Belgia pot da substanţă  contribuţiilor lor, pe acele dosare în care părţile manifestă o abordare similară. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii aprofundat asupra viitorului Summit NATO, cu accent pe rolul pe care Alianța Nord Atlantică îl deține în actualul context international. A fost, de asemenea, evidențiată importanța primordială a NATO ca furnizor de securitate în Vecinătatea estică. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii