Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlniri ale ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Catania, în cadrul vizitei efectuate în Republica Italiană

ro

02 Mar, 2015 17:51 617 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a efectuat, în perioada 27 februarie - 2 martie, o vizită de lucru în Republica Italiană.  Programul vizitei a cuprins întâlniri ale oficialului român cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului asociativ şi religios din provincia Catania.

Pe 27 februarie, la sediul Consulatului României la Catania, demnitarul român a avut o întrevedere cu membri şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din această provincie italiană. La întâlnire, alături de delegaţia DPRRP din cadrul MAE şi reprezentanţii Consulatului, a fost prezent şi ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din cadrul Ambasadei României la Roma. 

În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte care preocupă comunitatea românească, care reprezintă o prioritate pe agenda instituţiilor din România cu competenţe în domeniu, dar şi în atenţia opiniei publice. Au fost amintite potenţiale cazuri de discriminare, exploatare şi abuz asupra unor cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în Sicilia.  Interlocutorii au agreat că este necesară o colaborare eficientă şi continuă între mediul asociativ din comunitate, autorităţile italiene şi cele române, în scopul identificării şi prevenirii unor astfel de situaţii. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat necesitatea dezvoltării şi diversificării mediului asociativ românesc, astfel încât acesta să se poată constitui într-un partener semnificativ de dialog cu autorităţile locale şi centrale din cele două ţări.

Au fost, de asemenea, trecute în revistă proiecte pe care românii din această zonă doresc să le dezvolte cu sprijinul autorităţilor din de origine, prin intermediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Alina Hagima, director general al DPRRP, a oferit o serie de clarificări cu privire la Ghidul de finanţare şi sesiunea de proiecte din acest an.
Alte subiecte de pe agenda acestei întâlniri au fost legate de accesul la vot al românilor care trăiesc peste hotare şi stadiul actual al organizării Congresului Românilor de pretutindeni. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a oferit detalii cu privire la activitatea curentă a Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, precum şi referitor la implicarea Comisiilor pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cele două Camere.

În cadrul acestei vizite, pe 1 martie 2015, ministrul delegat Angel Tîlvăr s-a aflat în mijlocul comunităţii româneşti cu prilejul celebrării Duminicii Ortodoxiei la Biserica Ortodoxă “Sfânta Muceniţă Agata”.  Oficialul român s-a adresat românilor din Catania, amintindu-le importanţa întăririi legăturii cu țara de origine şi păstrării identităţii culturale şi spirituale româneşti, în special în rândul generaţiilor tinere. Cu acest prilej, au fost prezentate activităţile organizate de biserică în cadrul comunităţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii