Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului Bogdan Aurescu cu conducerea Comisiei Dunării de la Budapesta

ro

07 May, 2015 11:55 980 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat joi, 7 mai 2015, o vizită la sediul Comisiei Dunării de la Budapesta, în cadrul vizitei oficiale efectuate în Ungaria, la invitația omologului său, Peter Szijjártó. Cu această ocazie, a avut convorbiri cu Preşedintele Comisiei Dunării, Rade Drobac, cu Directorul General al Secretariatului Comisiei Dunării, Petar Margic, precum şi cu reprezentanți ai statelor membre şi observatoare şi cu funcţionarii Secretariatului Comisiei Dunării, inclusiv cu cei români.
Vizita la sediul Comisiei Dunării a reconfirmat interesul României pentru activitatea Comisiei şi pentru dezvoltarea cooperării multilaterale în domeniul transporturilor pe Dunăre.
Ministrul Bogdan Aurescu a rememorat cu plăcere participările anterioare la sesiunile plenare şi la grupurile de lucru ale Comisiei Dunării, în calitate de membru al delegaţiei României, şi a arătat că a avut oportunitatea să contribuie la demararea şi dezvoltarea principalelor iniţiative ale României în domeniul cooperării dunărene, Procesul de Cooperare Dunăreană, revizuirea Convenţiei de la Belgrad şi Strategia UE pentru Regiunea Dunării.
Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat că, în aceste iniţiative, Comisia Dunării a ocupat întotdeauna un loc central. În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat convingerea că în următorii ani, statele membre vor reuşi să realizeze un proces de modernizare a Comisiei Dunării, astfel încât contribuţia acestei organizaţii la dezvoltarea transporturilor în Europa să crească. De asemenea, ministrul a avut un schimb de opinii cu privire la perspectivele finalizării revizuirii Convenţiei cu privire la regimul navigaţiei pe Dunăre, semnată la 18 august 1948, la Belgrad.
 
Informaţii suplimentare:
Comisia Dunării (CD) este o organizaţie internaţională interguvernamentală cu sediul la Budapesta (din anul 1954), care îşi îndeplineşte activitatea în baza prevederilor Convenţiei cu privire la regimul navigaţiei pe Dunăre, semnată la 18 august 1948, la Belgrad.
Convenţia cu privire la regimul navigaţiei pe Dunăre, semnată la 18 august 1948, la Belgrad, este instrumentul de drept internaţional care reglementează navigaţia pe Dunăre şi garantează libera circulaţie a navelor fluviale pentru transporturi de mărfuri şi pasageri pe acest important fluviu european, în conformitate cu interesele şi drepturile suverane ale statelor membre.
În baza Convenţiei menţionate, cele 11 state membre se angajează să menţină sectorul lor de fluviu în stare de navigabilitate pentru vasele fluviale, să execute lucrări de întreţinere şi să nu împiedice în vreun fel libertatea de navigaţie pe Dunăre.
 
 
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii