Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Consultările miniştrilor afacerilor externe ai României şi Republicii Moldova. A treia reuniune a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană România - Republica Moldova 4 Martie 2015

ro

04 Mar, 2015 15:59 1182 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 4 martie 2015, convorbiri oficiale cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, aflată în vizită la Bucureşti.

Cei doi miniştri au discutat priorităţile de acţiune în relaţia bilaterală, în planul dialogului politic şi al cooperării pe proiecte concrete, şi au analizat reperele agendei europene a Chişinăului, cu accent pe implementarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb, precum şi a programului amplu de reforme.
Bogdan Aurescu a asigurat cu privire la susţinerea acordată de România pentru traseul european al Republicii Moldova. „Avem toată hotărârea politică să mergem împreună pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova. Avem nevoie la Chişinău de un efort consecvent în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi consolidării instituţiilor statului de drept”, a subliniat oficialul român. Totodată, a salutat faptul că prima vizită a ministrului Gherman are loc la Bucureşti, aşa cum şi prima vizită a şefului diplomaţiei române a avut loc la Chişinău, pe 1 decembrie 2014: „Această practică diplomatică este expresia relaţiilor speciale dintre statele noastre şi, în acelaşi timp, expresia Parteneriatului nostru Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

În cadrul întrevederii, a fost abordat şi stadiul diferitelor proiecte, de importanţă strategică fiind gazoductul Iaşi-Ungheni şi extinderea acestuia până la Chişinău. Bogdan Aurescu a salutat începerea livrării de gaz Republicii Moldova de către România şi a subliniat semnificaţia deosebită a acestui moment. „Este un moment simbolic, este prima dată când gazul trece în sens invers – dinspre vest spre est – şi acest lucru este foarte important”,  a afirmat ministrul Bogdan Aurescu.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din regiune, inclusiv despre perspectivele soluţionării dosarului transnistrean.
În contextul vizitei, miniştrii Bogdan Aurescu şi Natalia Gherman au co-prezidat lucrările celei de-a treia reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană România – Republica Moldova. Comisia a inclus reuniuni în plen, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, şi pe grupuri sectoriale de lucru, pe domenii esenţiale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova: armonizare legislativă, consolidarea statului de drept (reforma justiţiei şi a Procuraturii, integritate, combaterea discriminării), afaceri interne, agricultură, politici sanitar-veterinare şi siguranţă alimentară.
În mesajul transmis în plenul Comisiei, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat rolul esenţial al reformelor în aceste domenii, al căror rezultat convergent ar trebui să fie pregătirea Republicii Moldova – a instituţiilor publice, a agenţilor economici, a cadrului de reglementare – în vederea fructificării depline a beneficiilor aduse de integrarea europeană, precum şi a racordării organice a statului vecin la valorile, spiritul şi piaţa Uniunii Europene.

Pe fiecare din domenii au fost convenite acţiuni şi proiecte comune, care privesc: consolidarea statului de drept; asistenţa tehnică pentru implementarea Acordului de Asociere; consolidarea instituţională; susținerea Chişinăului pentru valorificarea oportunităţilor comerciale oferite de deschiderea pieţei UE.
Toate acestea reprezintă contribuții concrete la consolidarea parcursului european al Republicii Moldova, pe care le dorim multiplicate şi reconfirmate prin acțiunea consecventă a Chişinăului în procesul amplu de reformă şi modernizare, în beneficiul tuturor cetăţenilor de peste Prut”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, care a adresat mulțumiri instituțiilor participante din R. Moldova şi din România la Comisia Interguvernamentală pentru abordarea pragmatică a proiectelor comune în care s-au angajat cele două Guverne. Ministrul român al afacerilor externe a întărit, în cadrul conferinței comune de presă, susţinerea fermă a României pentru parcursul european al Republicii Moldova. „Am început să lucrăm deja într-o logică a preaderării şi ştim că integrarea europeană nu este un obiectiv uşor de atins, că acesta implică eforturi şi reforme, pe care România le susţine”, a încheiat Bogdan Aurescu.
Ministrul Natalia Gherman a evidențiat, la rândul său, faptul că „drumul spre Bruxelles trece prin Bucureşti” pentru Republica Moldova. „Am venit la Bucureşti cu un mesaj de reiterare a angajamentului şi determinării Guvernului de la Chişinău în ceea ce priveşte continuarea parcursului european şi am primit, de asemenea, din partea colegilor din România asigurarea susținerii acestor eforturi (…). Exprim, totodată, recunoştința noastră pentru convocarea, de către România şi Franța, a celei de a 10-a reuniuni a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, la 16 martie, la Bruxelles. Aceasta este o platformă unică pentru implementarea reformelor europene necesare”, a declarat şefa diplomației moldovene.

Informaţii suplimentare:
Pe lângă reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, la lucrările Comisiei au participat reprezentaţi ai conducerii şi experţi din următoarele 7 instituţii din România: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Agenţia Naţională de Integritate, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Institutul Naţional al Magistraturii. 

Comisia interguvernamentală România - Republica Moldova pentru integrare europeană a fost creată în baza Planului de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Mo
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii