Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul „Fiecare copil contează" - lansat de Salvaţi Copiii România în parteneriat cu GSK România şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii - schimbă vieţile copiilor şi mamelor din familiile defavorizate

ro

20 Apr, 2011 18:39 929 Marime text

foto1_.jpgÎn primele trei luni de la lansarea programului „Fiecare copil contează" au fost incluşi în proiect 260 de copii cu vârsta de până la cinci ani, precum şi 87 de mame şi 85 de viitoare mămici

Proiectul se desfăşoară în judeţele Vrancea, Dâmboviţa, Caraş-Severin şi Braşov şi are ca obiectiv reducerea mortalităţii infantile, în condiţiile în care România are cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din rândul statelor membre ale Uniunii Europene

La nivel mondial, un copil moare la fiecare 3 secunde. Proiectul face parte din campania globală „Every One" a Alianţei Salvaţi Copiii Internaţional, desfăşurată începând din 2009 în peste 42 de ţări.

foto2_.jpgOrganizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) România şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, a demarat la finalul anului 2010 proiectul "Fiecare copil contează", care are ca obiectiv reducerea mortalităţii în rândul copiilor cu vârste de sub cinci ani, precum şi sprijinirea mamelor acestora. În primele trei luni de desfăşurare a programului, în perioada cuprinsă între ianuarie şi martie 2011, au fost incluşi în program 260 de copii cu vârste de până la 5 ani, precum şi 87 de mame şi 85 de viitoare mame, din familii defavorizate.

Activitatea de identificare a persoanelor care au nevoie de ajutor prin programul „Fiecare copil contează" va continua pentru ca un număr cât mai mare de familii defavorizate din zonele selectate pentru acest prim an pilot al proiectului - judeţele Vrancea, Dâmboviţa, Caraş-Severin şi Braşov - să poată beneficia de ajutor. Proiectul vizează informarea şi educarea viitoarelor mame cu privire la sarcină şi la îngrijirea copilului, precum şi acordarea de ajutor imediat familiilor defavorizate, prin oferirea de alimente, îmbrăcăminte, vitamine, materiale igienico-sanitare şi altele. Campania include şi o componentă de informare şi educare a principalilor actori sociali despre modul în care pot aceştia influenţa scăderea ratei mortalităţii infantile, aflată acum la cote dramatice.

România are în prezent cea mai ridicată rată a deceselor la copiii cu vârsta de până la 5 ani din rândul statelor Uniunii Europene. Media mortalităţii infantile în România este de peste două ori mai mare faţă de celelalte ţări şi, în timp ce media mortalităţii infantile în UE este de 4,59 la o mie de născuţi vii, în România mor 10 copii la o mie de născuţi vii.

În primele luni de la derularea proiectului, echipele Salvaţi Copiii România care s-au implicat în proiect au urmat cursuri de pregătire care au inclus detalii legate de program, informaţii referitoare la îngrijirea femeilor însărcinate şi a copiilor, precum şi informaţii privind modul de completare a diagnozei comunitare.

„Copiii şi mamele care trăiesc în codiţii precare, fără acces la servicii medicale de calitate, se află într-un pericol real de îmbolnăvire din cauza condiţiilor igienico-sanitare în care trăiesc şi a alimentaţiei deficitare. Deşi în unele cazuri s-a observat că părinţii merg la medic, în general acest lucru se întâmplă foarte târziu, iar viaţa copiilor este pusă în pericol. Este nevoie de o atenţie specială pentru aceste familii - de cele mai multe ori vorbim despre familii nelegitime, cu mame minore", declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În acest sens, au fost luate şi primele măsuri: beneficiarii proiectului au primit materiale igienico-sanitare, vitamina C şi vitamina D3, precum şi sirop de tuse, iar necesarul vizează produse de bază, precum scutece, lapte praf, termometre, antitermice, îmbrăcăminte şi alimente, potrivit analizelor desfăşurate la nivel local de către echipele organizaţiei.

„Ne bucurăm că un număr semnificativ de copii şi mame beneficiază deja de acest proiect. Vom continua să ne implicăm în ajutorarea acestor familii defavorizate pentru că multe din bolile grave sau decesele din rândul copiilor români de sub 5 ani pot fi prevenite, ele fiind o consecinţă a lipsei de educaţie. GSK îşi doreşte să joace un rol esenţial în a contribui la salvarea vieţilor a 3 milioane de mame şi a 7 milioane de copii în România şi în întreaga lume, până în 2015", declară Pascal Prigent, director general al GSK România.

Pentru a sprijini eforturile din teren, în aceste prime trei luni de la demararea proiectului au fost elaborate două materiale care urmează să fie tipărite şi distribuite familiilor din cele patru judeţe, de către echipele Salvaţi Copiii România. Este vorba despre „Ghidul de creştere a copilului 0-5 ani" şi „Caietul copilului", care conţin informaţii utile despre creşterea copiilor, alimentaţia adecvată fiecărei vârste, sfaturi de igienă potrivite copiilor, sfaturi pentru femeile care doresc să devină mame, testările obligatorii ale femeilor însărcinate şi alimentaţia corectă a viitoarelor mame.

Proiectul „Fiecare copil contează" face parte din campania globala „Every One" a Alianţei Salvaţi Copiii, desfaşurată începand din 2009 în peste 42 de ţări. La nivel mondial, un copil moare la fiecare 3 secunde, ceea ce înseamnă că anual decedează circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect vor fi salvate vieţile a 500.000 de copii în fiecare an.

Informaţii suplimentare:

  • Potrivit datelor Eurostat, numărul deceselor bebeluşilor cu vârste sub un an din România a fost de 10,1 la mia de nou-născuţi în 2009, în uşoară scădere în 2010, totuşi, cea mai mare din Uniunea Europeană. Slovenia, de exemplu, înregistrează o rată de 2,4 decese la mia de nou-născuţi. Datele Eurostat arată că acest indicator se ridica la 20,5 decese la mia de nou născuţi în 1998, deci s-a înjumătăţit în 12 ani. În Uniunea Europeană, media mortalităţii infantile este de 4,59 la o mie de născuţi vii. Interpretat global, graficul Eurostat indică un trend descendent al mortalităţii precoce: 26,9 la o mie de născuti vii înanul 1990, 18,6 în 2000 şi 11,99 în 2009. Pe de alta parte însă, şi numărul de nou-născuţi a scăzut în 2010 comparativ cu aceeaşi perioadă a anuluitrecut. Astfel, în iunie s-au născut cu 151 mai puţini bebeluşi decât în aceeaşi lună a anului trecut, în mai au fost cu 2.173 mai puţini, iar în aprilie 2010, numărul născuţilor-vii a fost cu 1.226 mai mic decât în aprilie 2009 (Sursa: Institutul Naţional de Statistică).
  • Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică în 2009, dintre cei 222.388 copii născuti, 17.383 au avut sub 2,5 kilograme, iar 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de săptamâni. Cauzele directe care duc la naşterile înainte de termen sunt lipsa educaţiei privind îngrijirea sănătăţii gravidei şi absenţa consultului medical periodic din perioada sarcinii; aproape jumatate dintre femeile care nasc prematur nu beneficiază de consultaţii prenatale sistematice.

Organizaţia Salvaţi Copiii România este o instituţie cu rol social, a cărei misiune este aceea de a garanta egalitatea de şanse pentru toţi copiii, indiferent de mediul din care aceştia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum şi prin presiuni exercitate asupra factorilor de decizie şi mobilizarea liderilor din societatea civilă. Salvaţi Copiii promovează de 20 ani drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost incluşi în programe educative, de protecţie şi asistenţă medico-socială, de stimulare a participării lor în acţiuni de promovare şi recunoaştere a drepturilor lor. Este membră a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, cea mai mare organizaţie independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, care cuprinde 29 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări. Pentru mai multe informaţii despre programele Salvaţi Copiii vizitaţi www.salvaticopiii.ro

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substanţia la activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să traiască mai mult. Contribuţia GSK pentru reducerea mortalităţii infantile se manifestă la nivelul întregului portofoliu şi al modului de operare, de la cercetare şi dezvoltare (R&D) până la produse şi parteneriate în vederea livrării acestora. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.gsk.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii