Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iulian Fota a susţinut cursul festiv al promoţiei de jurnalişti de la Universitatea „Andrei Şaguna”

ro

14 May, 2015 12:46 1516 Marime text
Ieri, la Universitatea „Andrei Şaguna” a avut loc cursul festiv al unei noi promoţii de absolvenţi ai Facultăţii de Ştiinţele Comunicării şi Ştiinţe politice, eveniment onorat de prezenţa Excelenţei Sale Iulian Fota, reputat om politic, fost Consilier prezidenţial pentru securitate naţională în timpul ultimului mandat al Preşedintelui Traian Băsescu.
Festivitatea s-a desfăşurat în Sala Senatului Universităţii, unde ilustrul invitat, care a dăruit numele său Promoţiei 2015 de jurnalişti şi specialişti în comunicare, a conferenţiat despre actualul context politic și de securitate mondial. Expozeul său a purtat titlul „România şi sfârşitul vacanţei”, pornind de la premiza că până în anul 2008 ţara noastră s-a bucurat de o conjunctură geopolitică favorabilă, o „vacanţă strategică”, în timpul căreia a putut să crească din toate punctele de vedere. Iulian Fota a avertizat asupra contextului zbuciumat actual, asupra „noii dezordini mondiale” mai ales cu privire la răspunsul unui popor demoralizat în faţa crizelor de securitate naţională. În finalul cursului său, i-a sfătuit pe absolvenţii promoţiei care îi poartă numele să încerce, oriunde îşi vor desfăşura activitatea profesională, să ajute România să treacă printr-o perioadă grea şi să nu repete greşelile trecutului. Un alt sfat important a fost acela de a face mereu binele sau, dacă uneori nu se poate, de a nu face niciodată răul.
Invitatul de onoare a primit din partea preşedintelui universităţii, prof. univ. dr. Aurel Papari, diploma de membru onorific al Senatului UAŞ şi medalia cu efigia Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, iar din partea absolvenților Placheta omagială „Promoția 2015 - Iulian Fota”.
Personalitate marcantă, Iulian Fota a fost şi continuă să fie în atenţia publică atât prin funcţiile pe care le-a deţinut, cât şi pentru faptul că are un cuvânt greu de spus în analiza evenimentelor sociale, politice, militare şi de securitate naţională care afectează societatea noastră. A fost timp de cinci ani CONSILIER PREZIDENŢIAL PENTRU SECURITATE NAŢIONALĂ, punându-şi cunoştinţele, competenţele şi abilităţile în slujba preşedintelui ţării şi putem considera că  mare parte dintre deciziile luate la Cotroceni în ultimii cinci ani au fost într-o măsură mai mică sau mai mare influenţate de opiniile, sfaturile, analizele lui Iulian Fota.
Cariera profesională a oaspetelui de onoare al Universității „Andrei Șaguna” a urmat, în mod firesc, traiectoria studiilor făcute la Colegiul Național de Apărare (MApN), Colegiul pentru studii internaționale și de securitate ( Centrul „George C. Marshall” Germania), Colegiul superior de siguranță națională (ANI), Colegiul de apărare NATO (Italia), Harvard University (USA), Georgetown University (USA) și a doctoratului în Științe Politice.
Iulian Fota a fost expert parlamentar, consilier al Secretariatului de Stat pentru integrare euro-atlantică și politica de apărare (MApN), șeful Secțiunii militare a Misiunii României la NATO și UEO (Bruxelles), consilier în Departamentul pentru integrare  euro-atlantică și politica de apărare (MApN), director al Colegiului Național de Apărare, consilier prezidențial pentru securitatea națională și șeful Departamentului pentru securitate națională al Administrației Prezidențiale, membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Vocația pedagogică a Excelenței Sale a dobândit o expresie concretă prin activitatea didactică, începută în urmă cu 10 ani, în prezent fiind conferențiar universitar la Academia Națională de Informații.
Suntem onoraţi să subliniem faptul, că în acei ani de debut în cariera universitară, studenţii şagunişti au avut șansa de a beneficia de harul de dascăl al Excelenței Sale, de cunoştinţele şi experienţa profesională  a specialistului în ştiinţe politice Iulian Fota, în calitate de profesor asociat al Universităţii „Andrei Şaguna”.
Ca expresie a recunoașterii meritelor de excepție, Iulian Fota a fost decorat cu Steaua României, în grad de Ofițer, Ordinul Coroanei în grad de Mare Ofițer (Belgia) și cu Ordinul Național pentru Merit, în grad de Comandor (Polonia).
Prin onorantul gest al Excelenței Sale Iulian Fota de a fi simbolul actualei promoții de absolvenți, acesta se alătură altor prestigioase personalități precum Constantin Bălăceanu Stolnici, Nicolae Văcăroiu, Mugur Isărescu, Liviu Maior, Ecaterina Andronescu, Theodor Stolojan, Daniel Dăianu,  Teodor Meleșcanu, IPS Laurențiu Streza, Emil Hurezeanu ș.a., al căror ilustre nume sunt purtate cu mândrie de precedentele promoții ale Universității „Andrei Șaguna”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii