Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel pentru România de Mâine - Proiecte și statistici LSRS 2011

ro

29 Mar, 2011 22:51 859 Marime text

Luni, 28 martie, Liga Studenţilor Români din Străinătate a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat un apel la parteneriate pentru susţinerea proiectelor LSRS şi au fost prezentate presei rezultatele primului sondaj cu privire la modul în care studenţii şi absolvenţii români de peste hotare privesc întoarcerea acasă.

Bucureşti, 28 martie 2011. Liga Studenţilor Români din Străinătate a organizat în cadrul magazinului Cocor, galeria Avatar, o conferinţă de presă deschisă tuturor reprezentanţilor mass-media şi organizaţiilor non-guvernamentale din România. În cadrul conferinţei Irina Scarlat, Vice-Preşedinte Comunicare & Informare, a prezentat apelul la parteneriate pentru susţinerea proiectelor LSRS şi a expus rezultatele primului sondaj LSRS cu privire la studiile în străinătate şi întoarcerea acasă a studenţilor şi absolvenţilor români de peste hotare.

O primăvară sub semnul elitelor României. Primăvara anului 2011 înseamnă pentru LSRS promovarea şi prezentarea adevăratelor modele ale României de astăzi. Prin „Români de elită, români ca tine!" şi „La poveşti cu români de elită", tinerii studenţi şi absolvenţi români de peste hotare promovează acei români ale căror poveşti merită auzite şi facilitează interacţiunea directă a acestora cu tinerii din România, interacţiune menită să inspire şi să motiveze.

Vara aduce noi perspective. LSRS organizează două evenimente destinate absolvenţilor români de top. Astfel, aceştia vor avea ocazia de a participa la competiţii în domeniul consultanţei şi comunicării şi vor avea ocazia să efectueze stagii de practică la companii de renume din România.

Odată reveniţi în vacanţă în România, tinerii studenţi la universităţi de top din întreaga lume vor pleca în Caravana LSRS şi vor oferi tinerilor liceeni şi studenţi din peste 30 de oraşe din România informaţii complete cu privire la oportunităţile de a studia peste hotare.

România Jună. Congresul şi serbarea tinerilor români de pretutindeni. Fiind primul eveniment major care reuneşte studenţii şi absolvenţii români de pretutindeni, evenimentul are ca scop definirea direcţiilor principale de dezvoltare ale României pe termen lung (2011 - 2030), din perspectiva tinerilor români educaţi la cel mai înalt nivel. „România Jună - înainte, împreună!" este un efort concret al generaţiei tinere de a îşi asuma construcţia unui viitor mai bun şi marchează totodată 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna şi Primul Congres al Studenţilor Români de Pretutindeni. LSRS îşi propune să aniverseze astfel un eveniment ce a avut o importanţă majoră în definirea şi consolidarea Statului Român modern. Astăzi, LSRS a lansat un apel către toți tinerii români pentru organizarea unui nou moment Putna, extrem de necesar în contextul actual și cu potențialul de a defini o viziune nouă, viabilă pentru România de mâine.

Toamna aduce noi oportunităţi de informare. La începutul lunii septembrie, tinerii români ce plănuiesc să aplice la universităţi de top de peste hotare au ocazia de a participa la o şcoală de vară în cadrul căreia vor beneficia de training specializat şi vor fi susţinuţi în redactarea aplicaţiilor pentru universităţile la care îşi doresc să studieze. În plus, LSRS plănuieşte lansarea unei reviste redactate de şi pentru tineri, revistă ce va oferi informaţii cu privire la studiile peste hotare şi va prezenta România văzută din afară.

Apel la parteneriate. În cadrul conferinţei, Liga Studenţilor Români din Străinătate a lansat un apel de colaborare către presă şi organizaţiile non-guvernamentale româneşti. Astfel, LSRS doreşte să ajungă la un număr cât mai mare de tineri prin proiectele pe care le va desfăşura în anul 2011.

Sondaj despre studiul în străinătate. Liga Studenţilor Români din Străinătate a efectuat un sondaj despre studiile peste hotare şi respectiv decizia de a reveni în România la finalizarea acestora. Sondajul a fost efectuat pe un grup de 752 de subiecţi, 67% dintre ei de sex masculin şi 33% de sex feminin. Majoritatea respondenţilor studiază programe masterale peste hotare (49%), fiind urmaţi de cei care studiază programe de licenţă (28%). În acelaşi timp, 12% urmează programe doctorale, 3% programe post-doctorale iar 6% sunt beneficiarii mobilităţilor de schimb ERASMUS. 49% dintre respondenţi au mai urmat un program de studiu în străinătate înaintea programului actual, iar 54% au urmat şi în România studii universitare.

Motivele de a pleca la studii în străinătate. Motivele pentru care tinerii români aleg să studieze peste hotare nu variază în funcţie de nivelul studiilor: licenţă, masterat, doctorat sau studii postdoctorale. Cel mai important factor care îi motivează pe aceştia este oferta educaţională a universităţilor de peste hotare. Prestigiul universităţilor este următorul element în clasamentul respondenţilor, urmat îndeaproape de dorinţa de a cunoaşte o altă cultură. Sfaturile prietenilor şi ale familiei şi nevoia de a cunoaşte o limbă străină sunt printre factorii puţin importanţi în alegerea de a studia în străinătate. Odată admişi la universităţi de peste hotare, tinerii români sunt mulţumiţi de experienţa pe care o au, iar aşteptările lor sunt satisfăcute.

Finanţarea studiilor. Sondajul efectuat arată faptul că majoritatea studenţilor români îşi finanţează studiile prin intermediul burselor, care acoperă în medie 39% din cheltuielile de trai. Studenţii români aleg să lucreze part-time pe durata studiilor, finanţându-şi astfel 24% din cheltuieli, în timp ce 19% din costuri sunt suportate de către părinţi şi respectiv 15% din economiile proprii.

Perspectivele întoarcerii acasă. Întrebaţi dacă vor să se întoarcă acasă, 36% dintre respondenţi declară categoric că nu, 38% sunt nehotărîţi si doar 24% răspund pozitiv. Nu apar diferenţe semnificative în funcţie de nivelul sau specializarea urmată peste hotare, iar determinarea de a reveni în România nu depinde de numărul de programe absolvite în străinătate. Îngrijorător este faptul că factorii cei mai motivanţi în direcţia întoarcerii acasă sunt cei sociali (46% dintre respondenţi declară că prietenii sunt cei care îi determină să revină, iar 31% consideră că familia este motivul pentru care se vor întoarce). În ceea ce priveşte factorii care descurajează tinerii să revină, societatea românească în ansamblul său este un criteriu pentru 64% dintre studenţii chestionaţi, în timp ce 55% sunt descurajaţi de ofertele de angajare existente în ţară.

Profilul şi aşteptările absolvenţilor. LSRS a remarcat faptul că studenţii români de peste hotare au în medie o mai mare experienţă internaţională în comparaţie cu cea naţională (job-uri part-time şi full-time, stagii de practică sau activităţi de voluntariat). Interesant este faptul că respondenţii ce au o mai mare experienţă naţională sunt mai reticenţi la ideea întoarcerii în România în comparaţie cu aceia care au petrecut mai mulţi ani peste hotare. Pentru absolvenţii de studii în străinătate trei factori sunt determinanţi în acceptarea unei oferte de muncă în România: oferta salarială, posibilităţile de promovare şi respectiv oportunităţile de a se dezvolta profesional.

Aşteptări salariale. În medie, studentul român cu experienţa studiilor în străinătate îşi doreşte un salariu lunar net de 1169 EUR. Diferenţele sunt însă majore în funcţie de nivelul studiilor şi de tipul de specializare. Astfel, aceia care au doar experienţa unui semestru Erasmus îşi doresc între 490 şi 540 EUR lunar, în funcţie de nivelul studiilor. Studenţii care au urmat un program complet de licenţă peste hotare se aşteaptă la un nivel salarial de 1420 EUR pe lună, în timp ce aceia care au finalizat un program masteral îşi doresc 1160 EUR lunar. Absolvenţii de programe doctorale peste hotare vor un salariu de 1450 EUR lunar, iar aceia care au urmat programe post-doctorale vor reveni în România pentru salarii ce depăşesc 2000 EUR lunar.

Studenţii din străinătate au încredere în perspectivele lor de a îşi începe activitatea profesională după finalizarea studiilor şi consideră că vor atinge un nivel satisfăcător în carieră (în termeni de venit şi poziţie) dacă vor alege să lucreze în străinătate. Conform respondenţilor, LSRS răspunde nevoilor acestora de informare şi de consiliere juridică şi socială, dar nu îi satisface în totalitate în ceea ce privește identificarea de locuri de muncă în România.

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este prima şi singura organizaţie care asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor în ţară după terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii