Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ECOlimpiada Elevilor, Ediția a III-a, și-a premiat câștigătorii!

ro

09 Jun, 2015 18:56 966 Marime text
09 iunie 2015 – Proiectul educațional ECOlimpiada Elevilor și-a desemnat câștigătorii în urma unui proces de evaluare interdisciplinar, în care au fost analizate aproape 9.000  de compuneri  despre colectarea separată şi reciclarea deşeurilor de ambalaje, realizate de elevii de clasa a III-a din 45 de localităţi din România. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
 
Pentru al treilea an consecutiv, Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării Ştiinţifice cu susţinerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a adus proiectul educațional ECOlimpiada elevilor în școlile din România, unde aproximativ 9.000 de elevi și 351 de cadre didactice s-au înscris în competiția ecologică. Până în prezent,  33.593 de elevi și 1.359 de cadre didactice au avut parte de aceeaşi experienţă educaţională completă şi  inedită.
 
„Vrem să creăm adevărate comunităţi responsabile faţă de deşeurile de ambalaje. Investiţiile pe care le facem în serviciile de gestiune a deşeurilor nu ar fi complete fără investiţia în educaţia tinerei generaţii. Aşa cum suntem deschizători de drumuri în colectarea separată suntem şi promotorii unor programe de educare cu impact real - laborioase dar atractive pentru copii. Le mulțumim cadrelor didactice pentru implicare.”, declară Sorin Cristian Popescu, Directorul General Eco-Rom Ambalaje.
 
Prima și cea mai importantă componentă este cea didactică, aceasta urmărind educarea elevilor și stimularea interesului lor față de procesul de colectare separată, ca mijloc de prezervare a mediului. De aceea, Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu, a realizat în anul 2008 un manual opţional pentru clasele a 3-a şi a 4-a în care elevii învaţă despre reciclarea ambalajelor de hârtie, sticlă, plastic şi metal. Fiecare lecţie este urmată de exerciţii şi teme care îi ajută pe copii să îşi evalueze cunoştinţele şi să pună în practică informaţiile alături de familie şi prieteni.
 
„Ne dorim ca elevii să devină adulţi responsabili de viitorul lor, să se implice pe termen lung în acțiuni de protejare a mediului și să utilizeze resursele în mod sustenabil. Dar avem nevoie ca şi generaţiile actuale să facă progrese cât mai rapide în schimbarea comportamentului şi suntem convinşi că astfel de programe schimbă atitudinea părinţilor. Cu toţii trebuie să învăţăm “manualul reciclării ambalajelor” şi să îl punem imediat în practică., afirmă Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
 
Pentru elevii participanţi, competiţia ECOlimpiada Elevilor a reprezentat un demers important în crearea unei educaţii ecologice, datorită celor două componente integrante: cea didactică prin auxiliarul curricular „Învăţăm să reciclăm ambalajele” şi cea competiţională, în cadrul căreia elevii au realizat câte o compunere iar învățătorii de la fiecare clasă au nominalizat-o pe cea mai bună şi au înregistrat-o pe site-ul www.colecteazaselectiv.ro. În urma unui proces de evaluare complex, cele mai bune 25 de compuneri au fost selectate pentru a fi premiate.
 
Elevii s-au bucurat de susţinerea comunităţii din cele 45 de localităţi participante prin numărul de voturi unice acordate compunerilor. Ultima departajare din punct de vedere originalitate, respectarea normelor de redactare și a temei propuse a fost făcută de un juriu format din reprezentații Ministerului Educaţiei şi Cercetării Știinţifice și Eco-Rom Ambalaje.
 
„Susținem, cu deschidere, programe educaționale precum ECOlimpiada Elevilor – care reprezintă un ghid valoros în conturarea unei atitudini responsabile față de mediul înconjurător. Ne bucurăm să vedem implicarea, într-un număr din ce în ce mai mare, a elevilor, precum și pasiunea cadrelor didactice care desfășoară activități extracurriculare de ecologie și protecție a mediului, apreciind importanța acestora pentru o dezvoltare completă a copiilor și tinerilor.”, susţine Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice.
 
Acordarea premiilor s-a desfăşurat în prezenţa, devenită astfel tradiţională, a Președintei Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic - Carmen Ileana Moldovan.
 
“Mă bucur să mă aflu din nou printre premianţii ECOlimpiadei elevilor. Continuare a programelor de succes crează premiza schimbărilor rapide pe care ni le dorim în domeniul deşeurilor. Formarea unei societăți românești a reciclării constă în gestul fiecăruia dintre noi, un gest simplu care, deprins de la vârste fragede, se va menţine cu siguranţă.”, spune Carmen Ileana Moldovan, Președintele Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor.
 
Pentru ceremonia de premiere a fost ales un spațiu educativ special, care îmbină istoria, cultura și pasiunea celor 25 de premianți pentru științele naturii - Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.
 
Câştigătorii concursului ECOlimpiada elevilor:
 
Toate compunerile dezvoltate în cadrul Ediției ECOlimpiada elevilor de anul acesta pot fi descoperite accesând site-ul www.colecteazaselectiv.ro .
 
Despre Eco-Rom Ambalaje
 
ECO - ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului şi importatorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor şi importatorilor care pun pe piață produse ambalate.
 
Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul organizaţiei, terminând anul 2014 cu 3.056 de companii responsabile în portofoliu.
 
Aportul industriei s-a ridicat la 43.440.065 milioane de lei în anul 2014.
 
Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi. Organizația implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje generate în sectoarele industrial-comerciale, cât şi în gospodăriile populaţiei (sistemul cu containere și saci), care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
 
În 2005-2006 Eco-Rom Ambalaje a demarat primele proiecte-pilot din România dedicate colectării separate a deşeurilor de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei din 14 localități, prin intermediul a câte 10 puncte de colectare în fiecare oraș. Ulterior a realizat un model de parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate, parteneriate care s-au extins anual, la finalul anului 2014 cuprinzând 527 de localităţi. În cadrul acestor parteneriate, Eco-Rom Ambalaje a oferit autorităților locale peste 20.000 de containere, sprijină financiar serviciile de gestiune a deşeurilor şi realizează campanii de informare locale şi naţionale.
 
Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizației internaționale Extended Producer Responsibility Alliance (EXPRA), membru al PRO Europe şi International Solid Waste Association (ISWA).

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii