Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANRM organizează sesiuni publice de informare despre gazele de şist în Bârlad şi Dobrogea

ro

19 Dec, 2013 19:09 2016 Marime text
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) organizează două sesiuni publice de informare pe tema gazelor de şist la Bârlad şi Dobrogea, zone ce includ perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale. Pentru regiunea Bârlad, evenimentul va avea loc pe data de 15 ianuarie 2014, în localitatea Băceşti, la Căminul Cultural, începând cu ora 14,00, iar pentru regiunea Dobrogea, sesiunea de informare se va desfăşura 22 ianuarie 2014, în localitatea Cobadin, la Căminul Cultural, începând cu ora 14,00.
Sesiunile publice de informare sunt parte a proiectului “Dialoguri cu cetăţenii şi campanii de informare privind gazele de şist în România”, proiect realizat cu sprijinul Comisiei Europene.
Discuţiile vor fi moderate de Prof. Univ. Corneliu Dinu şi se vor axa pe subiecte precum:
 Resurse convenţionale versus resurse neconvenţionale
 Procesele de explorare, dezvoltare şi exploatare
 Tehnica fracturării hidraulice
 Implicaţiile pentru mediu şi comunitate
 Situaţia actuală din România (perimetrele vizate, legislaţie)
Cei interesaţi pot participa prin: transmiterea unui punct de vedere în scris, transmiterea unui punct de vedere în scris şi susţinerea acestuia în cadrul dezbaterii sau prezenţă în sală.
Modul de participare şi datele de contact trebuie transmise organizatorilor prin intermediul formularului de înscriere pe care se poate descărca de la secţiunea Forum, din cadrul platformei www.infogazedesist.eu. Tot aici se găseşte şi regulamentul de participare.
De asemenea, la evenimente sunt invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ONG-urilor, comunităţilor din zonele respective, specialişti din domeniu şi mass media.
În prealabil, pe site-ul campaniei www.infogazedesist.eu are loc o dezbatere online.
,,Ne apropiem de finalul aestei campanii al cărei prinipal obiectiv a fost informarea cetățenilor cu privire la activitățile de explorare și exploatare a resurselor neconvenționale – gaze de șist. Activitatea din teren ne-a arătat că oamenii își doresc informație, informație explicată astfel încât să își poată forma o opinie pe baza unor date corecte, validate de specialiști. De altfel, nevoia de informare în spațiul public a reieșit și din rezultatele sondajului derulat în luna iulie, conform căruia peste 60% dintre cei intervievaţi susţineau că sunt slab informaţi cu privire la ceea ce înseamnă resurse neconvenţionale.
Îmi doresc ca activitățile din cadrul acestei campanii să fi adus clarificări pentru cei interesați de acest subiect pentru a putea avea în spațiul public discuții aplicate pe temele de interes. Astfel de discuții vor fi și în cadrul celor două sesiuni publice de informare care urmează să aibă loc la Bârlad şi Dobrogea”, a declarat Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM.
Campania desfăşurată de ANRM şi cofinanţată de Comisia Europeană vizează creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la activităţile de explorare şi exploatare a resurselor neconvenţionale – gaze de şist. Până acum, ANRM a realizat sondaje de opinie în zonele respective pentru a stabili gradul de informare a populaţiei, a discutat cu autorităţile locale şi a distribuit materiale informative.
De la începutul lunii iulie, cei interesaţi pot adresa întrebări prin intermediul platformei www.infogazedesist.eu . Site-ul este moderat de prof. univ. Corneliu Dinu care a explicat toate procesele tehnologice precum şi implicaţiile pentru mediu şi sănătatea populaţiei.
 
***
 
Despre campania de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist
În urma anunţului Comisiei Europene, DG Energy, lansat în 2012 , Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de instituţie coordonatoare a activităţilor din domeniul explorării şi exploatării resurselor naturale, a înaintat o propunere de proiect pentru obţinerea unui grant în vederea organizării unor dezbateri publice şi desfăşurării de campanii de informare privind gazele de şist. La sfârşitul anului 2012, Comisia Europeană, DG Energy, a anunţat ANRM că proiectul propus a fost selectat pentru cofinanţare, prin intermediul grantului european.
 
Despre Prof. univ. Corneliu Dinu, moderatorul platformei www.infogazedesist.eu
Prof. univ. Corneliu Dinu îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, Catedra de Geologie şi Paleontologie, fiind decan timp de 14 ani. Profesorul are o vastă experienţă în geologie structurală, tectonică, analiza bazinelor de sedimentare, geologie marină, dinamica bazinelor de sedimentare, stiluri structurale în explorarea petrolului, prospecţiuni geologice pentru hidrocarburi şi sare, explorare, dezvoltare şi exploatarea hidrocarburilor.  Experienţa şi expertiza sa în domeniu au fost probate de-a lungul timpului în cadrul activităţilor ştiinţifice: proiecte de cercetare la nivelul unor programe naţionale şi internaţionale, teme de cercetare şi studii de caz cu institute, companii şi întreprinderi de profil din industrie. 
A coordonat 20 proiecte internaţionale şi 23 proiecte naţionale în programe de cercetare majoră. 
A scris cărţi, note de curs, lucrări ştiinţifice publicate în reviste internaţionale şi naţionale, rapoarte de specialitate: 4 cărti de specialitate, 92 de lucrări ştiinţifice (6 lucrări în volume de cărţi internaţionale, 23 în reviste ISI şi 63 în reviste naţionale şi internaţionale).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii