Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Statuia lui Mihai Viteazul a fost inaugurată într-o zi de 8 noiembrie

ro

08 Nov, 2014 00:00 5612 Marime text
Într-o perioadă dominată de redescoperirea identităţii naţionale, românii au hotărât să ridice un monument demn de o capitală europeană - o statuie care să-l înfăţişeze pe Mihai Viteazul. Într-o zi de mare sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, pe 8 noiembrie 1874, pe locul altarului fostei Mănăstiri Sfântul Sava, a fost dezvelită Statuia Ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, operă a sculptorului francez A. Carrier-Belleuse. În cadrul evenimentului, în faţa unui public numeros, s-a subliniat că este prima statuie ridicată de români şi închinată unui mare erou naţional, Mihai Viteazul. Militarii au defilat şi s-au tras salve de artilerie.
Potrivit Wikipedia, materialul documentar necesar realizării lucrării a fost trimis de către Alexandru Odobescu şi Theodor Aman. Turnată în bronz, statuia îl înfăţişează pe voievodul român victorios călare pe un cal şi ţinând în mâna ridicată o secure folosită în lupte. Pe cele patru feţe ale soclului de piatră se poate observa câte o stemă de bronz - în faţă, iar în spate se află vulturul Ţării Româneşti, pe o latură, zimbrul Moldovei, iar pe cealaltă, stema Transilvaniei.
În anul 2010, statuia a fost mutată în Parcul Izvor, pentru a se putea construi o parcare subterană în centrul capitalei. După terminarea lucrărilor, în acelaşi an, statuia a fost reinstalată la locul ei.

Mihai Viteazul, personalitate marcantă a istoriei româneşti

Ca nume şi origine, Mihai Viteazul este considerat un descendent al familiei Pătraşcu, una dintre cele mai înstărite din Ţara Românească, din acea perioadă. În tinereţe, s-a ocupat de negustorie, unde a dat dovadă de o abilitate înnăscută.
În anul 1593, devine domn al Ţării Româneşti, confirmat de Poarta Otomană, iar şapte ani mai târziu, îl alungă de la tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, realizând prima unire a Ţărilor
Române. Legăturile economice şi politice dintre cele trei ţări româneşti, precum şi coaliţiile antiotomane au contribuit la cristalizarea unirii. În 1600, pe 6 iulie, Mihai Viteazul, în punctul cel mai înalt al destinului său, s-a intitulat, într-un hristov: „Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei“, confirmându-se documentar prima unire politică a celor trei ţări române.
Deoarece a iniţiat eliberarea popoarelor din Balcani, a recâştigat independenţa Ţării Româneşti şi a realizat prima unire politică a celor trei Ţări Române, domnia lui Mihai Viteazul va avea întotdeauna o semnificaţie deosebită în istoria patriei noastre.
 
Sursa foto: www.ampt.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii