Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Silviu Stănculescu, unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale... (video)

ro

23 Oct, 2014 00:00 11134 Marime text
Se împlinesc 16 ani de la trecerea în eternitate a lui Silviu Stănculescu, unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. S-a stins din viaţă pe 23 octombrie 1998, în capitală, la Spitalul „Victor Babeş“, fiind internat cu diagnosticul de leucemie. Avea 66 de ani.
 
Originar din Timişoara, Silviu Stănculescu s-a născut în anul 1932. După ce termină studiile la IATC, secţia Actorie, se dedică unei cariere în teatru. Coleg cu nume importante ale scenei româneşti, precum Amza Pellea, Mircea Albulescu sau George Constantin, Silviu Stănculescu a interpretat cu succes roluri pe scena Teatrului de Comedie, al cărui director a fost între anii 1981 şi 1990. A jucat în „Meşterul Manole”, „Mânăstirea din Parma”, „Omul care aduce ploaia”, „Maşina de scris”, „Steaua fără nume” şi multe alte piese. De asemenea, în decursul carierei, a interpretat roluri şi pe scena Teatrului Mic din Bucureşti, Teatrul „Constantin Tănase”, Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, Teatrul Evreiesc de Stat.

Începând cu anul 1960, a jucat în peste 40 de filme, printre acestea numărându-se „Acţiunea Autobuzul” (1978), „Trenul de aur” (1986), „Liceenii” (1986), „Stare de fapt” (1995), „Vlad Ţepeş” (1979), „Simpaticul domn R” (1969). Pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, Silviu Stănculescu a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a, în anul 1967. În 1969, a prezentat Festivalul Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov.

În plan personal, a fost căsătorit cu Corina Stănescu. A colecţionat cutii de chibrituri. „Chiar dacă am iubit filmul, am constatat, în timp, că teatrul reprezintă marele adevăr; el te formează, el te întreţine şi numai pe scândura scenei îţi construieşti o carieră solidă”, spunea actorul Silviu Stănculescu, care a lăsat în urmă o carieră de excepţie.
 
Sursa foto: www.revistateatrala.radioromaniacultural.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii