Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 100 de ani de la moartea Regelui Carol I (galerie foto)

ro

10 Oct, 2014 00:00 2029 Marime text
În anul 1914, pe 10 octombrie, la Sinaia, în Castelul Peleş, la vârsta de 75 de ani, s-a stins din viaţă Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, un militar desăvârşit şi un politician abil. Dorinţa sa a fost să fie înmormântat în biserica de la Curtea de Argeş.
 
Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet, s-a născut la 20 aprilie 1839, în Germania, fiind al doilea fiu al Prinţului Carol-Anton de Hohenzollern şi al Josephinei, fiica Marelui Duce de Baden. A urmat Şcoala de Artilerie şi Geniu din Berlin. În anul 1857, este ridicat la gradul de sublocotenent şi, nouă ani mai târziu, la cel de căpitan. În 1864, a participat ca voluntar în armata Prusiei, la războiul împotriva Danemarcei, experienţă pe care a repetat-o în perioada 1877-1878 şi în 1913.
 
La solicitarea guvernului României, a sosit incognito la Bucureşti, în anul 1866. Potrivit Wikipedia, pentru prima dată a pus piciorul pe pământ românesc în localitatea Drobeta-Turnu Severin. Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, rămâne cu acest titlu până pe 14 martie 1881, când devine primul rege al României. Imediat după sosirea în ţară, a fost promulgată constituţia României, care a rămas în vigoare, cu unele modificări, până în anul 1923. În 1869, s-a căsătorit cu prinţesa Elisabeta de Wied.
 
La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, politica externă a României, promovată de Regele Carol I, a pus accent pe consolidarea independenţei şi pe apărarea integrităţii teritoriale. În timpul domniei lui Carol I, au fost inaugurate linia de cale ferată Bucureşti-Giurgiu, uzina de gaz aerian de la Filaret, Gara de Nord din Bucureşti, numită, până în 1888, „Gara Târgoviştii“, fabrica de ulei vegetal din Bucureşti. De asemenea, în 1872, a fost introdus tramvaiul cu cai, iar în 1875, îşi începe activitatea Banca de Bucureşti. Un an mai târziu, se creează la Bucureşti Societatea Naţională de Cruce Roşie a României. În 1906, a fost promulgată Prima Lege a Brevetelor de Invenţie şi s-a înfiinţat Biroul Brevetelor. Sub domnia lui Carol, au fost construite spitale, universităţi şi edificii importante. Castelul Peleş, unul dintre cele mai importante monumente din ţara noastră, a fost construit la iniţiativa Regelui Carol I. La 10 august 1875, a fost pusă piatra de temelie a reşedinţei. Conformându-se tradiţiei, Regele Carol a aşezat la temelia Peleşului 100 de monede, dintr-o emisiune monetară din anul 1868.
Tot în timpul domniei lui Carol I, în anul 1913, în urma celui de-al doilea război balcanic, România a obţinut Cadrilaterul de la Bulgaria. Domnia îndelungată a lui Carol a contribuit la dezvoltarea rapidă a statului român.
 
Sursa foto: www.peles.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii