Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Rembrandt, unul dintre cei mai importanţi pictori...

ro

04 Oct, 2014 09:31 1998 Marime text
Unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, devenit celebru pentru desenele, autoportretele şi gravurile sale, Rembrand s-a stins din viaţă pe 4 octombrie 1669, într-o casă mică din cartierul Rozengracht.
Originar din Leyda, Rembrandt a avut parte de succes încă din tinereţe, remarcându-se datorită capacităţii de a spune poveşti în creaţiile sale, pictând drama vieţii pe chipurile oamenilor. Cu opera „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp”, Rembrandt i-a întrecut pe pictorii din Amsterdam, prin realism şi tensiunea dramatică a reprezentării. Din anul 1632, faima artistului a crescut constant, atingând apogeul spre sfârşitul deceniului. În 1663, şi-a pierdut soţia, Saskia, după un an de boală care a urmat naşterii lui Titus, singurul lor copil care a supravieţuit.
Elie Faure mărturisea despre Rembrandt că a fost „singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea chilor, focul cu cenuşa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis”.
 
Sursa foto: Wikipedia


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii