Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Primele ediţii ale Premiului Nobel...

ro

10 Dec, 2014 00:00 1841 Marime text
Una dintre cele mai ilustre personalităţi ale secolului al XIX-lea, Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, s-a stins din viaţă pe 10 decembrie 1896, în San Remo, Italia. Brevetase peste 355 de invenţii.
 
Cu un an înainte de a muri, Nobel a luat decizia de a transforma veniturile sale într-un fond de lichidităţi, din care, anual, să fie răsplătite marile realizări în ştiinţă şi eforturile pentru instalarea păcii ale cercetătorilor, indiferent de naţionalitatea, religia sau sexul acestora. Redactat la Paris, testamentul prevedea ca dividendele anuale să fie repartizate astfel: „O parte pentru acela care va fi făcut descoperirea sau invenţia cea mai importantă în domeniul fizicii; o parte pentru acela care va fi făcut descoperirea cea mai remarcabilă în chimie; o parte pentru acela care va fi făcut descoperirea cea mai importantă în domeniul fiziologiei sau medicinei; o parte pentru acela care va fi produs în domeniul literar opera cea mai remarcabilă şi cu o tendinţă idealistă; şi o parte pentru acela care va fi acţionat cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, iniţierea şi multiplicarea congreselor pentru pace.“
 
La cinci ani de la moartea inventatorului, pe 10 decembrie 1901, au fost decernate primele Premii Nobel, formate din o medalie, o diplomă şi o sumă de bani.

Cum au luat naştere Premiile Nobel

Alfred Nobel a fost marcat profund de un eveniment care l-a inspirat să se gândească la modul în care generaţiile viitoare îşi vor aminti de el. După ce fratele său, Ludvig, a decedat în 1888, în timpul unei vizite în Franţa, un jurnal franţuzesc de scandal a publicat, din greşeală, un necrolog din care figura că cel care murise era Alfred Nobel. Publicaţia franceză susţinea: „Negustorul Morţii a murit - Dr. Alfred Nobel, care s-a îmbogăţit descoperind mijloace fără precedent de a ucide alţi oameni, a murit ieri.” Ca urmare a necrologului publicat în Franţa, Alfred Nobel a anunţat crearea premiului care îi va purta numele.

Curiozităţi despre Premiile Nobel

Potrivit AFP, Premiile Nobel au recompensat, între 1901 şi 2012, un număr de 838 de persoane, a căror vârstă medie este de 59 de ani, şi 24 de organizaţii. La 90 de ani, Leonid Hurwicz, câştigător al premiului pentru Economie în 2007, a devenit cel mai în vârstă laureat în momentul atribuirii distincţiei, în timp ce britanicul Lawrence Bragg a devenit, în 1915, cel mai tânăr laureat al premiului Nobel. În 1915, avea 25 de ani.
Engleza ocupă prima poziţie în topul limbilor folosite de cei mai mulţi scriitori care au primit Nobelul pentru Literatură, fiind urmată de franceză şi germană.

Premiul Nobel, refuzat

„Pentru opera sa, care este marcată de idealism şi umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singură frumuseţe poetică“, scriitorul irlandez George Bernard Shaw a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură. La data de 18 noiembrie 1926, a refuzat să primească plicul cu bani ataşat Premiului Nobel, declarând că: „Pot să îl iert pe Alfred Nobel pentru inventarea dinamitei, dar numai un demon în formă umană ar fi putut inventa Premiul Nobel.”
Adolf Hitler a interzis unui număr de trei laureaţi germani să primească celebrul premiu: Richard Kuhn (Chimie, 1938), Adolf Butenandt (Chimie, 1939) şi Gerhard Domagk (Medicină, 1939).
 
Sursa foto: www.americanprogressaction.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii