Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Poetul şi revoluţionarul român Andrei Mureşanu...

ro

12 Oct, 2014 11:37 2409 Marime text
Poetul şi revoluţionarul român Andrei Mureşanu s-a stins din viaţă pe 12 octombrie 1863, la Braşov, lăsând în urmă un băiat, pe nume Gheorghe, elev în clasa a VII-a, o feţită de 11 luni, Eleonora, şi pe soţia sa, Suzana.
Născut în familia unui mic întreprinzător, în Bistriţa, Andrei Mureşanu a studiat filozofia şi teologia la Blaj. Debutează cu poezia „Fetiţa şi păsărica”. Semnează, uneori, cu pseudonime: Sereţeanu, Urziceanu sau Eremitul din Carpaţi.
În anul 1848, pe 21 iunie, în paginile revistei „Foaie pentru minte, inimă şi literatură" publică poezia „Un răsunet”, care, mai târziu, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deşteaptă-te, române!". În aceeaşi revistă, Andrei Mureşanu publică „Câteva reflexii asupra poeziei noastre”, poeziile „O privire peste lume”, „Un suspin”, „La muza mea”, precum şi articolul „Proprietate (avere, moşie)”.
S-a numărat printre fruntaşii revoluţiei române din Transilvania. După revoluţie, a fost traducător la Sibiu şi a publicat la revista „Telegraful român”, operele sale având tentă patriotică.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii