Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Petre Ţuţea, supranumit un „Socrate român“...

ro

06 Oct, 2014 00:00 2707 Marime text
În anul 1902, pe 6 octombrie, în satul Boteni, Muscel, în familia unui preot, s-a născut Petre Ţuţea, eseist, filosof şi economist român.
A urmat Liceul „Neagoe Basarab“ din Câmpulung şi cursurile Facultăţii de Drept la Universitatea din Cluj. De asemenea, a studiat formele de guvernământ la Universitatea Humboldt din Berlin. Petre Ţuţea, supranumit un „Socrate român“, datorită preocupărilor sale filosofice, a colaborat cu diverse publicaţii, mai ales cu ziarul de factură intelectuală „Cuvântul“, condus de Nae Ionescu, unde a publicat articole de substanţă („Negociatorul legionar“), dar şi studii economice şi politice. La „Cuvântul“ au scris şi Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr.

În cadrul Guvernului Naţional-Legionar, instaurat după 6 septembrie 1940, Petre Ţuţea a ocupat funcţia de şef de Serviciu. Ulterior, a fost numit director în Ministerul Economiei Naţionale. După venirea comuniştilor la putere, a fost arestat şi condamnat la cinci ani de închisoare (1948-1953), apoi la 18 ani de muncă silnică, executaţi în diverse penitenciare, la Bucureşti, Jilava, Ocnele Mari, Aiud. După ce a fost eliberat, din cauza torturilor îndurate, sănătatea lui Petre Ţuţea era şubredă.

Deoarece avea interdicţie să-şi semneze articolele cu numele său, a publicat sporadic sub pseudonimul Petre Boteanu. Potrivit Wikipedia, din cauza persecuţiilor, nu a apucat să-şi vadă numele pe coperta unei cărţi în timpul vieţii.

După 1989, starea de sănătate s-a înrăutăţit. Din cauza tremuratului mâinilor, nu mai putea să scrie şi, din acest motiv, dicta. Spre sfârşitul vieţii, a început să lucreze la o „Antropologie creştină“, concepută în şase capitole. Petre Ţuţea a murit pe 3 decembrie 1991, într-un spital din Bucureşti, la vârsta de 89 de ani.

Sursa foto: Mihai Oroveanu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii