Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Muntele K2, cel mai dificil de escaladat...

ro

31 Jul, 2014 12:15 5761 Marime text
Se împlinesc 60 de ani de la prima ascensiune a vârfului K2, al doilea munte ca înălţime din lume, dar cel mai dificil de escaladat, ascensiune realizată de către o expediţie italiană condusă de Ardito Desio.
În 1902, un grup de alpinişti a avut o primă tentativă de cucerire a lui K2, fără succes, aceştia ajungând până la 6.600 de metri. Ulterior, în 1953, profesorul geolog Ardit Desio întocmeşte un plan amănunţit de escaladare a lui K2, care privea, în egală măsură, partea alpinistică, dar şi cercetările ştiinţifice ce urmau să se efectueze. Desio a conceput o expediţie grea, care a fost finanţată de Consiliul Naţional de Cercetări şi Comitetul Olimpic Italian.
O comisie a Clubului Alpin Italian a selecţionat un lot de 23 de alpinişti, a căror vârstă nu cobora sub 23 de ani şi nu depăşea 47 de ani. Dintre aceştia, după multe verificări, sunt selectaţi pentru expediţie 11 alpinişti. Din grupul condus de Ardito Desio, pe lângă alpinişti, mai făceau parte un topograf, un antropolog, un geolog, un medic şi un operator de film. La 31 iulie 1954, la ora 18.00, după eforturi la limita posibilităţii omeneşti, vârful celui de-al doilea munte al lumii este cucerit de alpiniştii italieni Achille Compagnoni şi Lino Lacedelli.
K2, cel mai înalt munte din Pakistan, al doilea ca înălţime din lume, după Everest, are 8.611 metri şi este situat la 1.500 km vest de Everest, în mijlocul Asiei. Litera K desemnează masivul Karakorum, uriasul lanţ muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrală, iar cifra doi o ordine stabilita arbitrar de primii topografi. Numit şi „The Savage Mountain”, cu pantele sale abrupte, avalanşe, căderi de gheaţă şi de rocă, cu vremea mereu schimbătoare, K2 este cunoscut în rândul alpiniştilor drept cel mai dificil de escaladat din lume.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii