Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Marele actor Peter O’Toole...

ro

02 Aug, 2014 10:34 2665 Marime text
Astăzi, renumitul actor, regizor şi producător irlandez Peter O’Toole ar fi împlinit vârsta de 82 de ani. Peter Seamus O’Toole, pe numele lui complet, s-a născut în Irlanda şi a crescut în Leeds, Anglia. Deşi dorea să devină jurnalist şi chiar a lucrat ca reporter, ulterior, O’Toole a descoperit teatrul şi a urmat cursurile Academiei Regale de Artă Dramatică din Londra. În anul 1960, şi-a făcut debutul în film, iar doi ani mai târziu, a jucat în capodopera „Lawrence al Arabiei”, devenind un star internaţional.                                    
 
O’Toole este unul dintre puţinii actori care au fost nominalizaţi de două ori la Oscar pentru interpretarea aceluiaşi personaj, respectiv a regelui Henry al II-lea. Dintre filmele în care a mai jucat amintim „Cum să furi un million”, „Noaptea generalilor”, „Caligula”, „Ultimul împărat” şi „Decanul Spanley”.
În decursul carierei, actorul a fost nominalizat de opt ori la Oscar, dar nu a fost recompensat pentru niciunul dintre rolurile sale, însă, a fost distins cu un premiu onorific acordat în anul 2003 de Academie. Totodată, a câştigat patru Globuri de Aur pentru cel mai bun actor, un premiu Bafta şi un Emmy.
 
În anii '70, Peter O'Toole a avut grave probleme de sănătate, fiind la un pas de a-şi pierde viaţa din cauza problemelor cu alcoolul. În 1976, a fost operat pentru extirparea pancreasului şi a unei părţi din stomac, devenind dependent de insulină. Peter O'Toole s-a stins din viaţă într-un spital din Londra, la vârsta de 81 de ani.
 
Sursa foto: pixartimes.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii