Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:47 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Louis de Funès, legenda comediei franceze...

ro

31 Jul, 2014 09:53 7230 Marime text
Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la naşterea unei legende a comediei franceze, Louis de Funès. Renumit, mai ales, pentru grimasele şi expresiile faciale exagerate, Louis Germain David de Funès de Galarza, pe numele lui complet, s-a  născut în anul 1914, în Franţa. Una dintre cele mai mari pasiuni ale marelui actor a fost pianul, motiv pentru care a renunţat la şcoală.
În anii '30, Louis de Funès cânta la pian în barurile din Pigalle, iar în 1946, şi-a făcut debutul în lumea filmului. După ce a studiat un an de actorie la şcoala Simon din Paris, de Funès şi-a început cariera de artist în piese de teatru, bucurându-se de un succes moderat. Ajuns la vârsta de 49 de ani, filmul care l-a propulsat în atenţia marelui public a fost „Jandarmul din Saint-Tropez”. Alte filme în care a jucat au fost „Pouic-Pouic”, „Aripioară sau picior”, „Avarul”, „Fantomas”, „Marea hoinăreala”, care, timp de 30 de ani, a fost filmul cu cel mai mare succes din Franţa.
 
Numit de francezi „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”, Louis de Funès a interpretat peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în piese de teatru. Deosebit de iubit în Franţa, Louis a fost votat cel mai popular actor francez într-un sondaj de opinie din 1968. 
În ceea ce priveşte viaţa personală, actorul a fost căsătorit cu strănepoata scriitorului Guy de Maupassant, cu care a avut doi băieţi, unul dintre ei este un medic radiolog renumit, iar celălalt, după ce a jucat de câteva ori alături de tatăl său, a devenit pilot. 
Spre sfârşitul carierei sale, a avut numeroase probleme medicale. După ce a suferit un atac de cord, la 27 ianuarie 1983, comicul se stinge din viaţă din cauza unei comoţii cerebrale, fiind înmormântat în gradina castelului soţiei sale.
 
Sursa foto: t-online.de
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii