Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 19 octombrie, scriitorul român Mihail Sadoveanu...

ro

19 Oct, 2014 00:00 2452 Marime text
Unul dintre cei mai importanţi prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, Mihail Sadoveanu, s-a stins din viaţă pe 19 octombrie 1961, la Bucureşti, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

Fiul lui Alexandru Sadoveanu şi al Profirei Ursache, Mihail Sadoveanu a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, academician şi om politic român. A urmat gimnaziul "Alecu Alecsandru Donici" la Fălticeni, liceul la Iaşi şi Facultatea de Drept în capitală. Debutează în anul 1897, în paginile revistei bucureştene "Dracu". În 1904, are loc debutul editorial, publicând patru volume - "Povestiri", "Dureri înăbuşite", "Crîşma lui Moş Precu" şi "Şoimii". Cele patru volume au marcat începutul unei cariere prolifice în literatură, iar 1904 a fost numit de către Nicolae Iorga "Anul Sadoveanu".

A scris romane ("Baltagul", "Creanga de aur"), nuvele ("Ion Ursu", "Însemnările lui Neculai Manea"), povestiri ("Cântecul amintirilor", "Foi de toamnă"), schiţe ("Domnişoara M... din Fălticeni"), reportaje şi pagini memorialistice. S-a numărat printre primii colaboratori ai revistei tradiţionaliste "Semănătorul". A fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi, începând cu anul 1921, membru al Academiei Române. În 1955, i se conferă titlul de Erou al Muncii Socialiste, iar şase ani mai târziu, Premiul Lenin pentru Pace.

În plan personal, Sadoveanu a fost tatăl a 11 copii, dintre care doi au devenit scriitori, Profira şi Paul-Mihu, care a murit prematur pe Frontul de Vest, în 1944.

Conform Wikipedia, începând cu anul 2003, pentru a sărbători pasiunea pentru şah a lui Sadoveanu, se desfăşoară Festivalul Internaţional de Şah Mihail Sadoveanu. Mai multe străzi din Iaşi, Fălticeni, Timişoara, Braşov şi Galaţi îi poartă numele.



Sursa foto: www.cultural.bzi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii