Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Mariana Bitang...

ro

03 Aug, 2014 00:00 2743 Marime text
Născută pe 3 august, în oraşul Râmnicu Sărat, Mariana Bitang, renumita antrenoare de gimnastică a României, împlineşte vârsta de 52 de ani.

Mariana Bitang a studiat la Academia de Educaţie Fizică şi Sport, iar după absolvirea facultăţii, timp de şapte ani, între 1985-1992, a lucrat ca profesor-antrenor de gimnastică la Clubul Sportiv Deva.

Între anii 1992-2005, a fost antrenoare federală a Lotului Olimpic feminin de gimnastică al României. În această calitate, a participat, împreună cu Octavian Bellu, la pregătirea tinerelor gimnaste olimpice ale României, cu care a participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, zece ale Campionatelor Mondiale, şapte ale Campionatelor Europene, patru ale Cupei Mondiale, precum şi la şapte ediţii ale Campionatelor Europene de Juniori.

Alături de elevele cărora le-a supravegheat fiecare evoluţie, Mariana Bitang a obţinut 152 de medalii olimpice, mondiale şi europene, dintre care 62 de medalii de aur, 49 de argint şi 41 de bronz.

De-a lungul celor 30 de ani de carieră, antrenoarea a fost distinsă cu numeroase titluri şi medalii, printre care se numără titlul de antrenor emerit primit în anul 1994, titlul de "Entraineur Honoraire", "Serviciul Credincios" în grad de ofiţer, Ordinul "Meritul Sportiv", clasa a III-a cu două barete, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român, Ordinul "Meritul Sportiv", clasa I.

În ceea ce priveşte viaţa personală, a fost căsătorită cu Viorel Bitang, antrenor de nataţie, cu care are un băiat, Andrei, iar din anul 2008, este căsătorită cu Octavian Bellu.

Sursa foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii