Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:23 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Florian Pittiş ar fi împlinit 71 de ani... (video)

ro

04 Oct, 2014 00:00 3777 Marime text
Astăzi, actorul şi cântăreţul de muzică folk Florian Pittiş ar fi împlinit vârsta de 71 de ani.

Moţu, cum era alintat de toată lumea, s-a născut la Bucureşti, pe 4 octombrie, şi a fost actor, regizor, traducător, interpret de muzică folk şi realizator de emisiuni radio. Tatăl artistului, Nicolae Pittiş, a fost comandor aviator, iar mama, Ana, casnică, apoi s-a ocupat de un atelier de croitorie, pentru ca, mai târziu, din cauza dificultăţilor financiare, să se angajeze ca secretară la o şcoală.

Fără să-şi propună să urmeze o carieră în domeniul artelor, după ce l-a întâlnit pe Petre Gheorghiu, care lucra la Teatrul „L.S. Bulandra“, Florian Pittiş a dat admitere la Teatru. Deoarece avea un defect de dicţie, a picat examenul. Ulterior, drumul lui în teatru s-a conturat şi a interpretat roluri importante şi dificile.

În decursul carierei, a scris texte pentru cântecele Andei Călugăreanu, dar şi pentru cele ale lui Mircea Vintilă şi Sorin Chifiriuc. Totodată, a tradus şi a regizat piese de teatru, contribuind şi la popularizarea muzicii pop-rock, prin realizarea unor emisiuni radiofonice în cadrul seriei Pittiş Show.
Florian Pittiş a lucrat la Teatrul Municipal „Lucia Sturdza-Bulandra“, unde a colaborat cu regizori de renume, precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban şi Alexandru Tocilescu. Publicul l-a apreciat în numeroase piese, dintre care amintim „Hamlet“ de William Shakespeare, „Elisabeta I“ de Paul Foster, „Lungul drum al zilei către noapte“ de Eugene O’Neill, „Titanic Vals“ de Tudor Muşatescu.

În domeniul muzical, s-a remarcat într-un trio cu Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru, iar mai târziu, în Cenaclul Flacăra. În anul 1992, a întemeiat, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici, formaţia Pasărea Colibri, la care a activat până în anul 2000.
Artistul a interpretat roluri şi într-o serie de filme, printre acestea numărându-se „Gioconda fără surâs“, „Mama“, „Înnebunesc şi-mi pare rău“, „Serenadă pentru etajul XII“. De asemenea, Florian Pittiş a tradus în limba română multe cântece ale lui Bob Dylan, iar vocea lui a devenit emblematică pentru emisiunea „Teleenciclopedia“.

„În semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului“, în 2004, Florian Pittiş a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - „Arta Spectacolului“.
În anul 2007, Florian Pittiş s-a stins din viaţă şi a fost înmormântat în Cimitirul Bellu din Bucureşti, pe Aleea Actorilor.
 
Sursa foto: www.ceascadecultura.ro 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii